Van, aki leveses, számára nem étkezés az étkezés anélkül, és van, aki sosem kér levest ebédre sem. Más megeszi éppen, de alig várja, hogy jöjjön a főfogás. Pedig ez az az étel, amelyet minden évszakban ajánlott fogyasztani, bárki megtalálhatja azt, amit könnyedén beilleszthet az étrendjébe. A levesek tárháza kimeríthetetlen: lehet húsos, zöldséges, végtelenül variálható.
Most, hogy lekerül a nagykabát, jön a tavasz, ideje odafigyelnünk arra, mit és mennyit eszünk. Az alacsony zsírtartalmú levesek feltöltik a szervezetet folyadékkal, rostokkal, vitaminokkal, és a gyomrot is megtelítik. Ha lecseréljük a vacsoránkat ízletes zöldséglevesre, garantált a heti 1,5 - 2 kiló fogyás.
Karfiolleves pirított dióval
Izgalmas ízvilág, elolvad a szájban, mégis van benne egy kis ropogós. A karfiol és a joghurt fanyar ízét az édeskés dió megbolondítja.
Hozzávalók:
1 fej karfiol
2 deciliter joghurt
1 ek liszt
10 deka dióbél
petrezselyem
só, bors
Az apróra tördelt dióbelet pici olajban megpirítjuk és félretesszük. 1 liter alaplében főzni kezdjük a rózsáira szedett karfiolt. Ha nincs alaplénk, tegyünk a vízbe zöldséges leveskockát. A joghurtban keverjük el csomómentesre a lisztet. Ha már puha a karfiol, dobjuk mellé a diót, és óvatosan öntsük rá a liszttel bekavart joghurtot - írja a Diéta és Fitnesz.
Lilaburgonya-leves citrommal
A lilaburgonya - szemben a fehér és vörös krumplival - alacsony kalóriatartalmú, így bátran ehetjük fogyókúra idején. Ráadásul nagyon egészséges is. A leves ránézésre olyan, mintha egyszerű krumplileves lenne, de annyi különleges ízt tartalmaz, hogy aki megkóstolja, mindenképp beilleszti a heti étrendjébe.
Hozzávalók:
4 szem lilaburgonya
1 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 zeller
1 csokor zellerlevél
újhagyma
retek csíra
só, bors
1 citrom
1 deci olaj
A zöldségeket apróra vagdaljuk, a hagymát a kevés olajon megpirítjuk, majd hozzádobjuk a zöldségeket. Felengedjük vízzel, és lassú tűzön addig főzzük, míg a sok zöldség meg nem puhul. A citrom levét kicsavarjuk, és beleöntjük a levesbe. Petrezselyemmel, retekcsírával, újhagyma-darabkákkal megszórjuk.
Zöldségleves csipetkével
Ez a leves azért nagyszerű, mert minden zöldség belekerülhet, ami csak van otthon. Répa, krumpli, zeller, hagyma, újhagyma... És a végén, hogy valami laktató is kerüljön a gyomrunkba, jöhet bele csipetke vagy nokedli!
Hozzávalók:
Burgonya
Hagyma
Sárgarépa
Fehérrépa
Fokhagyma
Paradicsom
Paprika
És bármi, ami van otthon...
Ha pedig ezeket a leveseket már mind kipróbáltad és valami újra vágysz, kattints ide, és már szaladhatsz is a hozzávalókért.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.