Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki az ünnepi asztalra húsvéti sonkát akar tenni

Forrás: Shutterstock -
húsvéti sonka ünnepi asztal sertéshús drágulás
Közeleg a húsvét, már a polcokon vannak az ünnep slágertermékei, a csokitojások, nyuszik és a húsvéti sonka is, amelynek ára az idén is emelkedett, nem is keveset.

Van még néhány hetünk húsvétig, ám a bevásárlást ideje elkezdni, ha nem a maradékok közül akarunk válogatni az ünnep előtti napokban. Aki jár szupermarketekbe, akár már két héttel ezelőtt is találkozhatott a csokitojásokkal és más, az ünnephez tartozó termékekkel, s mostanra már a hentespultokon is megjelent a füstölt húsvéti sonka, az ünnepi asztal elmaradahtatlan „kelléke”. Ám, aki idén (is) jó minőségű húsárut szeretne fogyasztani és a kínálni a locsolóknak, jobb, ha felkészül rá, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a füstölt húsvéti sonka lassan luxuscikk lesz.

húsvéti sonka, húsvét
 A füstölt húsvéti sonka lassan luxuscikk lesz.
Forrás: Shutterstock

A Húsiparosok Szövetsége szerint a magas árakat az okozza,  hogy a német sertéshús jegyzés az elmúlt időszakban jelentősen növekedett, ami a hazai árakat is befolyásolja, ráadásul a sertéscomb ára az elmúlt 4 évben közel 30 százalékot emelkedett. Az árakat ezen kívül befolyásolják a feldolgozás költségei is, amelyek típustól függően változhatnak, pl. a hosszú érlelésű, minőségi termékek előállítása jóval többe kerül, mint a gyorsérlelésű fajtáké. Így az eddigig is kb. 5000 forint kilós áron kapható füstölt hústermék ára idén még magasabb lehet — írja a Mindmegette.hu.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.