Nincs húsvét a nagyi isteni rétese nélkül, de nem mindegy, hogyan készítjük el! Nagyon sokan fagyasztott, bolti tésztát használnak hozzá, rossz hír azonban, hogy az igazán jó rétes lényege nem feltétlenül a töltelékben rejlik, sokkal inkább a tésztában!
Az eredeti rétestésztát nem margarinnal, és nem is búzaliszttel, hanem sertészsírral és rétesliszttel gyúrták össze nagyajáink.
Sokan megriadnak, ha házi tésztáról van szó, azonban sokkal könnyebb elkészíteni, mint gondolnánk. Lássuk tehát a legfinomabb rétes receptjét, amit valaha ettél!
Elsőként a lisztmennyiséget szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sót. Ezeket keverjük össze. Ezt követően kockázzuk fel a hideg vajat, majd morzsoljuk bele a lisztes keverékbe, dolgozzuk el. Öntsük hozzá apránként a vizet, és jó alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Formázzunk cipót belőle, s tegyük félre egy órára pihenni, takarjuk le konyharuhával. Miután letelt a "pihenőidő", tegyük az egész masszát egy sima, enyhén lisztezett felületre. Addig nyújtsuk, míg szinte átlátszó nem lesz a tésztánk, körülbelül 25-30 centiméteres téglalap lesz belőle. Ha nem egyenes a széle, nyugodtan vágjuk formára. Tegyük a tésztát egy konyharuhára, hogy könnyebb legyen töltés után feltekerni.
Alaposan törjük össze a túrót, majd adjuk hozzá az ízesítőket - vaníliás cukor, kristálycukor, citrom reszelt héja. Végül keverjük hozzá a tojássárgáját. Ha hígnak érezzük, nyugodtan megszórhatjuk egy evőkanál grízzel.
A tésztát kenjük meg egy kicsit langyos zsírral, vagy olvasztott vajjal, és szórjuk meg a tészta alsó harmadát egy evőkanál búzadarával. Ezt a részt fogjuk betölteni. Kezdjük el a tésztára kanalazni a tölteléket, de alul maradjon ki minimum 5-6 centiméter, hogy fel tudjuk tekerni. Miután a töltéssel megvagyunk, hajtsuk be a tészta széleit alul és felül is, és egy konyharuha segítségével kezdjük el óvatosan feltekerni.
A kész rétest tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 50-60 percig 180 fokon. Ha készen van, várjuk meg, amíg kihűl, vágjunk fel szeleteket, s porcukorral leszórva tálaljuk.
A magozott meggyet jól mossuk át, majd adjuk hozzá a fűszereket - kristálycukor, fahéj. Ezt követően tegyük bele az egészet két evőkanál meggylekvárral, s ha szükséges, tegyük bele a búzadarát is, majd jól keverjük össze. A meggyes töltelékkel is hasonlóképpen töltsük meg a tésztánkat, ugyanúgy süssük készre, ahogyan a túrósat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.