A medvehagyma egy csokor zöld levél, mégis sokoldalúan felhasználható: készülhet belőle saláta, pogácsa, húsokhoz köret vagy akár szósz, mártás is. Mi most egy isteni krémlevest, és egy friss, bőséges ízű pestót készítettünk belőle, legalábbis virtuálisan. Aki valóban főzött, az a MINDMEGETTE, ahol még számtalan receptet találni.
Vigyázat, a medvehagyma levelei nagyon hasonlítanak a mérgező őszi kikerics és a szintén mérgező májusi gyöngyvirág leveleire. Úgy lehet biztosan felismerni, ha összedörgöljük az ujjaink között, és ha erős hagymaillata van, akkor ő az, a medvehagyma.
Medvehagyma-krémleves sajtos krutonnal
Meghámozzuk a burgonyát, feldaraboljuk. A medvehagymát megmossuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Olívaolajon és vajon melegíteni kezdjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd amikor a vaj felhevült, hozzáadjuk, sózzuk, pár percig dinszteljük. Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük szerecsendióval, összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi ellepi. 15-20 percig főzzük. Ha megfőtt, beletesszük a medvehagymát, és még 4-5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesre pürésítjük. A krémlevest visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. Tálalhatjuk pirított fenyőmaggal, parmezánnal, de krutonnal vagy pirított sonkával is isteni!
Medvehagyma pesto
A medvehagyma leveleit megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, a parmezánt kockákra vágjuk. Késes aprítóba tesszük a medvehagymát, a fenyőmagot, a parmezánt és a fokhagymát. Enyhén sózzuk, borsozzuk, felöntjük az olívaolajjal, majd 1-2 perc alatt darabos, krémes állagúvá aprítjuk. Az elkészült pestót üvegbe rakjuk, és hűtőben tároljuk felhasználásig. Használhatjuk tésztákhoz, rakhatjuk sós süteményekbe, adhatjuk tojásos, burgonyás ételekhez, de friss kenyérre kenve is kitűnő.
A medvehagyma rendkívül egészséges és számos gyógyhatása van. Mivel ezekben a hetekben van szezonja, érdemes megkeresned a lehető legközelebbi lelőhelyet, és feltankolni ebből a különleges növényből.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.