Hamburger világnapja - május 28. - Érdekességek Amerika kedvenc ételéről

Hamburger
Thinkstock -
konyhaművészet darált hús hamburger Amerika
Amerika kedvenc étele – amely eredetileg nem is az Egyesült Államokból származik – rendkívül népszerű hazánkban is. Május 28. a hamburger világnapja. Összeszedtük a legizgalmasabb tényeket róla.

Május 28-án világszerte ünneplik a hamburger világnapját, ami remek alkalom arra, hogy megemlékezzünk ennek az ikonikus ételnek a történetéről, kultúrájáról és jelentőségéről. A hamburger az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyorsétel a világon, amelynek népszerűsége töretlen. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

Hamburger
A hagyományos hamburger alapanyaga a darált marhahús
Forrás: Shutterstock

A hamburger eredete

A hamburger eredetének pontos története vitatott, de általánosan elfogadott, hogy a 19. század végén az Egyesült Államokban jelent meg. A név valószínűleg a németországi Hamburg városából származik, ahol a Hamburg steak nevű ételt már korábban is ismerték. Az amerikai bevándorlók hozták magukkal ezt a receptet, amely az idők során változásokon ment keresztül, míg elérte mai formáját.

 

A hamburger készítése

A hagyományos hamburger alapanyaga a darált marhahús, amelyet pogácsa formájában sütnek meg. Az elkészült húst egy félbevágott zsemlébe helyezik, és különféle feltétekkel, például salátával, paradicsommal, hagymával, savanyúsággal, sajttal, mustárral, ketchuppel és majonézzel egészítik ki. A modern változatoknál a kreativitásnak csak a képzelet szab határt: különféle húsok, halak, zöldségek, sajtok és szószok variációival találkozhatunk.

5 érdekesség a hamburgerről

  • Az első gyorsétterem 1921-ben nyitott ki és 5 centért árulták a hamburger darabját.
  • Az első klasszikus amerikai hamburger 1895-ben New Havenben készült, Louis Lassen Louis Lunch sandwich shopjában.
  • Amerikában évente csaknem 50 milliárd burgert fogyasztanak el, ami egy főre levetítve heti 3 hamburger elfogyasztását jelenti.
  • Az amerikaiak által egy év alatt elfogyasztott hamburgerekkel 32-szer körbe tudnánk fogni a Földet.
  • A világ legnagyobb burgere a Guinness World Records szerint 2012. szeptember 2-án készült az Amerikai Egyesült Államokban, Carltonban, Minnesotában, a Black Bear Casino Resortban és csaknem 914 kg-ot nyomott. 24 kiló paradicsommal, 23 kiló salátával, 27 kiló hagymával, 9 kiló uborkával, 18 kiló sajttal és 7 kiló baconnel töltötték meg.

Híres hamburgerrajongók

Számos híresség és történelmi személyiség is kedvelte a hamburgert. Például:

  • Elvis Presley: Az énekes híres volt a hamburger iránti szeretetéről, különösen a különleges, baconos és földimogyoróvajas változatáról.
  • Barack Obama: Az Egyesült Államok volt elnöke gyakran nyilvánosan is fogyasztott hamburgert, ezzel is népszerűsítve az ételt.
  • Jimmy Buffett: A zenész híres dala, a "Cheeseburger in Paradise", a hamburgert ünnepli, és mára már klasszikussá vált.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.