Egészséges táplálkozás: egészséges élet jótékony hatás vitaminok zöldség
Te tudtad, hogy Ázsiában az egészséges táplálkozás egyik alapvető élelmiszere nem más, mint a bordáskel? A pak choi-szezon elképesztő népszerűségnek örvend keleten! De vajon milyen jótékony hatásai vannak a szervezetünkre? Lássuk!

Pak choi szezon - mégis miről van szó? A pak choi, más néven bordáskel vagy kínai kel, egy Ázsiából származó zöldség, amely tavasztól őszig friss, ropogós formában kapható. Az egészségtudatos táplálkozás egyik alapanyaga, gazdag tápanyagtartalmának köszönhetően nemcsak ízletes, de számos egészségügyi előnnyel is jár. Mégis milyen hatással van a szervezetünkre? Most megtudhatod!

Woman,Holding,Pot,With,Small,Pak,Choi,Seedling,(bok,Choy
A pak choi, másnéven bordás kel az egészségtudatos táplálkozás egyik alapanyaga Ázsiában.
Forrás: Shutterstock/Damian Lugowski

Pak choi szezon: jótékony hatások

Vitamindús tápanyag-összetétel

A pak choi rendkívül tápláló, alacsony kalóriatartalmú zöldség, amely gazdag különféle vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiemelkedő a K-vitamin tartalma, amely fontos a véralvadás és a csontok egészsége szempontjából. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamint és A-vitamint is tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásúak, és támogatják az immunrendszert.

Szuper egészségügyi hatások

A K-vitamin és kalcium hozzájárulnak a csontok erősségéhez és a csontképződéshez, így a pak choi fogyasztása segíthet a csontritkulás megelőzésében. A kálium a szív-és érrendszeri betegségek ellen veszi fel a harcot, illetve fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában is. A magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, segítve a szervezetet a fertőzések elleni védekezésben. Az A-vitamin és az antioxidánsok hozzájárulnak a bőr egészségéhez, csökkentik a gyulladást, és támogatják a bőrsejtek regenerálódását. Végezetül pedig a bordáskel dús rosttartalma elősegíti az emésztést és a bélmozgást, hozzájárulva az egészséges bélműködéshez. Mondhatjuk tehát, hogy egy csoda zöldségről van szó! 

A bordáskel kívül-belül megfiatalítja a szervezetet!
A bordáskel kívül-belül megfiatalítja a szervezetet!
Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

Hogyan fogyasszuk a pak choi-t?

A pak choi fogyasztásának számos módja létezik. Vásárláskor érdemes a friss, zöld levelekkel, és a ropogós szárakkal rendelkező példányokat választani. Tárolás során hűtőszekrényben tartva hosszabb ideig megőrzi a frissességét, emiatt nem kell aggódnod. Felhasználhatjuk nyersen salátákban, stir-fry ételekben, levesekben, és pörköltekben, vagy akár párolva, és grillezve is fogyasztható.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan lehet isteni finomra sütni a lazacot egy kis pak choi-val, a mindmegette.hu-n megtalálod a receptet.

S amennyiben az is érdekelhet téged, hogyan lehet profin felszeletelni a bordáskelt, lesd meg az alábbi videót:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.