Friss vagy fagyasztott zöldség? Most kiderül, melyik az egészségesebb

Frozen,Vegetables,In,Plastic,Bags,On,A,Table.,Frozen,Food
Shutterstock - Ahanov Michael
zöldség fagyasztott zöldség friss egészség
A legtöbben azt gondolnánk, hogy a friss zöldség a legegészségesebb, labdába sem rúghat a fagyasztott mellette. Most kiderül az igazság, eláruljuk, hogy melyik tartalmaz több tápanyagot.

Friss vagy fagyasztott zöldség? Az első és legfontosabb, hogy fogyasszunk zöldséget, bármilyen formában. Ha választani kellene, az nem vitás, hogy a ropogós, friss zöldségek ízletesek, de tápanyagtartalmuk nem mindig olyan magas, mint azt gondolnánk.

zöldség
Friss vagy fagyasztott zöldség? Kiderül, melyik az egészségesebb
Forrás: Shutterstock

A friss zöldség előnyei

Kétségtelen, hogy a friss zöldségek ízletesek és finomak, de amint leszedik őket, sokat veszítenek vitamintartalmukból. Ez azért van, mert elszakadnak a tápanyagforrásuktól. Az életben maradás érdekében a zöldségek sejtjei gyorsabb légzéssel próbálják fenntartani magukat, ami tápanyagvesztéshez vezethet. Valójában a friss zöldségek tápanyagtartalma attól függ, mennyi idő telik el a betakarítás és az elfogyasztás között. Egy ideális világban a friss zöldségeket néhány napon belül el kellene fogyasztani.

 

Mi a helyzet a fagyasztott zöldségekkel?

A friss zöldségek gyors tápanyagvesztése miatt kezdték el őket fagyasztani – így több idő áll rendelkezésre a felhasználásukra. A fagyasztást hamarabb elvégzik, mint ahogy a friss zöldségek az asztalunkra kerülnének, így több marad bennük a tápanyag. Ennek ellenére van arra utaló jel, hogy a fagyasztott zöldségek alacsonyabb C-vitamin tartalommal rendelkezhetnek, mint a friss zöldségek. A fagyasztott zöldségeket ugyanis blansírozzák, ami azt jelenti, hogy rövid ideig forró vízben vagy gőzben leforrázzák, majd gyorsan lehűtik őket. A blansírozás segít megőrizni az ízeket és elkerülni a fagyasztott ételeknél néha előforduló szürkés elszíneződést. Azonban a C-vitamin hő hatására lebomlik.

A fentiek alapján elmondható, hogy a fagyasztott zöldségek vitamintartalma néha magasabb is lehet, mint a friss zöldségeké. A nagy egészben ezek a különbségek nem igazán számítanak; egyik sem „jobb” a másiknál, és bármilyen zöldség jobb, mint a semmilyen. A zöldségek rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, és számos jótékony hatásuk van, beleértve a jobb emésztést, az immunrendszer támogatását és az energiaszint növelését. Ha tehát nem tudsz dönteni a friss és a fagyasztott zöldségek között, válaszd azt, ami számodra a legmegfelelőbb.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.