Új szokás van kialakulóban: egyedül étkezni ma már nem a magány jele

önbizalom ebéd étkezés
Ha nem volt asztaltársaságunk, az régebben a magány jelének számított, de mára ez megváltozott és egyre inkább a fizikai és mentális egészség javításának egyik módjaként tekintenek rá. Ma már egyre népszerűbb az egyedül étkezni és a kutatások szerint sok előnye is van.

Manapság egyre többen vannak, akik inkább egyedül esznek, mint hogy megszervezzenek egy rohanós hétköznapi ebédet másokkal. Egy kutatás szerint a megkérdezettek 60 százaléka az elmúlt fél évben legalább egyszer elment egyedül étkezni étterembe, a fiatalabb generációk körében ez az arány magasabb, akár 68 százalék is lehet. Nézzük, miért döntenek így egyre többen! 

Egyedül étkezni ma már nem a magány jele 
Egyedül étkezni ma már nem a magány jele 
Forrás: Shutterstock

Egyedül étkezni egyet jelenthet a tudatos étkezéssel? 

Az egyedül étkezés legnagyobb előnye, hogy segít a tudatos étkezésben. Amikor egyedül eszünk, nincs külső zavaró tényező, így jobban tudunk az ételre koncentrálni, nem kívánjuk meg a másiktól a következő és következő ételeket és nem beszéljük rá egymást még egy fogásra. Dr. Supatra Tovar pszichológus a Huffpostnak arról beszélt, ez az éberség és az intuitív étkezés gyakorlásának egy formája, amelynek során jobban odafigyelhetünk az ételeink ízére, textúrájára és arra, hogy mikor laktunk már jól. 

Növeli az önbizalmat

Sokak számára kihívás lehet egyedül belépni egy étterembe, de ha egyszer megtesszük, az élmény megerősítheti azt az érzést, hogy képesek vagyunk egyedül is jól érezni magunkat és azáltal nőhet az önbizalmunk. Dr. Cortney Warren pszichológus úgy véli, az önálló étkezés egy lehetőség arra, hogy megtanuljuk jólérezni magunkat a saját társaságunkban, ami egyébként az introvertáltaknak könnyebben megy. 

Az önként választott magány nem káros

Egy 2021-es tanulmány szerint az egyedüli étkezés, ha azt önként választjuk, nem jár negatív következményekkel, sőt...  Azok a fiatalok, akik úgy döntöttek, hogy egyedül esznek, élvezik az időt, amit magukkal töltenek és jó élmény számukra, hogy nem kell másokhoz alkalmazkodniuk. 

Az egyedüli étkezési potenciális hátrányai

Bár sokan pozitív élményként élik meg az egyedüli étkezést, a szakemberek szerint ez nem mindenki számára előnyös. Nem mindegy, hogy azért fogyasztjuk el magunkban az ebédet, mert így döntöttünk, vagy éppen azért mert nincs kivel. Az utóbbi akár elhízáshoz, depresszióhoz és negatív önélrékeléshez is vezethet. Ahogy az egyedül érkezésnek, úgy egy társaságvab eltöltött ebédnek vagy vacsorának is megvan a maga előnye: fontos lehet, hogy mindkettő az életünk részévé váljon. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.