Pumpkin spice latte házilag – Így lesz igazán krémes az ősz nagy kedvence

Woman,And,Her,Dog,Wearing,Knit,Socks,And,Sweater,Having
Shutterstock - Sia Footage
kávé Pumpkin Spice Latte recept ősz
Az őszi szezon egyik favoritja tagadhatatlanul a tök. Faraghatunk belőle lámpást, de készülhet belőle pite, leves vagy isteni pumpkin spice latte, ami még a legkomorabb őszi napokat is megédesíti. Megmutatjuk, hogyan készítsd el otthon.

Ahogyan azt már az időjárás tükrözi, végérvényesen beköszöntött az ősz, ami a legtöbb kávérajongónak egyet jelent a sütőtök és a pumpkin spice latte időszakával. Amellett, hogy a sütőtöknek finom az íze, számtalan pozitív élettani hatása is van, amiért érdemes belőle minél többet fogyasztani. Ha máshogyan nem is, de a manapság oly népszerűbb sütőtökös kávé formájában.

Pumpkin,Spice,Latte,In,A,Glass,Mug,With,Cinnamon,With
A pumpkin spice latte ízletes őszi ital
Forrás: Shutterstock

A pumpkin spice latte egy eléggé megosztó kávéital. Van, aki odáig van érte, és alig várja az őszt,  és van olyan, aki ki nem állhatja. Alapja egy espresso, amihez tradícionális fűszerkeverékkel ízesített tej és tejszín keveréke kerül.

Pumpkin spice latte és egy kis múltidézés

A pumpkin spice latte alapja a sütőtök, amely egy amerikai eredetű kultúrnövény, az indiánok kedvelt eledele volt. Őshazája feltehetően Közép-Amerika és Mexikó lehet. Az Ocampo barlangban (Mexikó) talált leletek szerint már a Krisztus előtt 7000 körül is termesztették e helyütt. A maják, inkák, aztékok kultúrájában is alapvető tápláléknak számított. A tökfélék családjába 114 nemzetség és 500 faj tartozik. 25-26 fajta Észak-Amerikában is őshonos.

A sütőtök a legegészségesebb finomság

A sütőtök tele van vitaminokkal, mint például A-, és C-, E-, B2-vitaminnal. Tartalmaz magnéziumot, vasat, a kalóriatartalma pedig viszonylag alacsony. Emellett olyan anitoxidánsok találhatóak benne, mint az alfa-karotin vagy a béta-karotin, amelyek semlegesíthetik a szervezetben a szabad gyököket. A szabad gyökök feladata, hogy elpusztítsák a baktériumokat, ám ha sok van belőlük, akkor betegségeket okozhatnak. A tökben lévő antioxidánsok azonban semlegesíthetik a sejteket károsító szabad gyököket. Mindemellett javítja a látást, és annak ellenére, hogy a sütőtök tele van tápanyagokkal, viszonylag alacsonyabb a kalóriatartalma, így a diéta alatt is nyugodtan fogyaszthatjuk.

Pumpkins,On,The,Table.,Autumnal,Background.,Halloween,Party.,Thanksgiving,Day.
A sütőtök neve végérvényesen összefonódott a pumpkin spice latte itallal
Forrás: Shutterstock

Mióta imádjuk ennyire?

A sütőtök fűszert először 1798-ban, Amelia Simmons American Cookery című szakácskönyvében  említették, akkor csupán egy „pompás piterecept” hozzávalójaként szerepelt. Az 1930-as években már a legnagyobb amerikai fűszergyártó cégek kínálatában is felütötte a fejét. Közel két évszázad kellett elteljen, hogy ez a különleges fűszer megvesse lábát a köztudatban. Peter Dukes, a pumpkin spice latte atyja a 2000-es évek legelején, a Starbucks seattle-i központjában dolgozott termékfejlesztőként, amikor fölvetődött benne, hogy új őszi itallal kellene előrukkolnia a cégnek.

Több ötletet is felvetettek, amiből az egyik a sütőtökös tejeskávé volt. A cég zöld utat adott Dukes csapatának a kísérletezéshez, de volt ebben kockázat, hiszen ahogy a szakember is nyilatkozta évekkel később a Business Insidernek, „a sütőtök nem létező koncepció volt az italok között”.


Először sütőtökös pitére csorgattak erős eszpresszót a tesztek alatt, arra keresve választ, vajon milyen ízkombináció kerekedhet ki ebből. De az ínnyira bevált, hogy azóta már csak a kilométeres sorok jelzik, hogy beköszöntött az ősz és vele együtt a pumpkin spice latte időszak.

Igazi pumpkin spice latte otthon

Ha nem vágysz a bolti „pumpkin spice” kávéra, vagy inkább a saját ízlésed szerint készítenéd el ezt a népszerű italt– esetleg jobban szereted azokat az ételeket, italokat, amelyeknél pontosan tudod, mit tartalmaznak –, elkészítheted akár otthon is. A pumpkin spice fűszerkeverékhez mindössze 4 hozzávaló és alig 2 perc szükséges.

Pumpkin spice latte szirup készítése házilag:

  • Hozzávalók:
    500 g sütőtök
    180 ml víz
    1 mokkáskanál fahéj
    1/2 mokkáskanál szerecsendió
    ½ mokkáskanál gyömbér
    ½ mokkáskanál szegfűszeg
    2 evőkanál méz
    60 g cukor
Woman,Holding,Cup,Of,Pumpkin,Spice,Latte,With,Whipped,Cream
Krémes pumpkin spice latte, ahogy csak te szereted
Forrás: Shutterstock

Elkészítése:

A sütőtökre mézet csorgatunk, majd a szokásos módon megsütjük. Amikor megpuhult, kikanalazzuk a belsejét és a vízzel összeturmixoljuk, majd egy szitán átpasszírozzuk. A pürét ízesítjük a fűszerekkel felforraljuk és addig főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Ha elértük a szirupsűrűséget, ellenőrizzük még egyszer, hogy megfelelő-e az ízesítés, és ha úgy érezzük, akkor tegyünk még bele utólag fűszereket vagy cukrot.

Végül kis üvegbe töltjük és hagyjuk kihűlni. Hűtőben nagyjából 2 hétig is eláll.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.