Így készül az isteni almavaj - Palacsintához, sütikbe és kenyérre kenve is tökéletes

alma, almavaj, almavaj recept, gyümölcskrém, ősz
Shutterstock/L. Ganz -
nyalánkság alma őszi recept édesség
Mi is pontosan az almavaj? Valahol a lekvár és a dzsem közötti selymes, ízletes, fűszerektől illatozó gyümölcskrém, igazi őszi lélekmelengető finomság, amely tökéletes kenyérre kenve, palacsintában vagy akár sütemények, például piskóta, vagy muffin töltelékeként.

A lassú főzés során az alma természetes cukortartalma karamellizálódik, így az almavaj egy gazdag, mélyebb ízvilágot kap. Ez az őszi lélekmelengető finomság almából és almaborból készül, de lássuk, hogy pontosan, mi is szüksége még hozzá.

alma, almavaj, almavaj recept, gyümölcskrém, ősz
Az almavaj jól záródó üvegben és hűtőszekrénybe tárolva akár egy hónapig is eltartható.
Forrás: Shutterstock/Oksana Mizina

Az almavaj bármilyen almából elkészíthető

Azonban a legfinomabb, ha édes, virágos és savanykásabb alma fajták keverékéből készítjük el. Próbáld ki például a Gala, Cameo, Empire, Honeycrisp vagy Macoun almafajták keverékét. 

Hozzávalók

1 kg alma (válassz édes és savanykás fajtákat, pl. Gala, Honeycrisp, Empire)

250 ml almabor (cukrozatlan)

150-200 g barna cukor (ízlés szerint)

1 teáskanál fahéj

1/2 teáskanál szerecsendió

1/4 teáskanál só 

Hogyan készül az almavaj?

Első lépésben mossuk meg az almákat, majd pucolás és magozás után vágjuk fel kisebb darabokra.

Majd forraljuk fel és forrás után alacsony hőfokon, lefedve pároljuk meg az almákat az almaborban és barna cukorban. 

Az almavaj sűrű állagát az almák almaborban hosszú ideig tartó főzésével érjük el. Szükséges hozzá egy vastag aljú fazék, vagy egy holland lábas, hogy a főzés közben ne égjen le a keverék.

Amikor az alma már teljesen megpuhult és pürés állagúvá vált (kb. 20-30 perc), vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük teljesen simára. 

Ezután tegyük vissza a tűzre alacsony hőfokra, adjunk hozzá a fahéjat és szerecsendiót és a sót, keverjük jól össze, majd nincs más dolgunk, mint várni. 

Ahogy az almavaj fő, időközönként keverjük át. Kezdetben főleg almás pürének fog tűnni, de körülbelül 90 perc elteltével az almák és a barna cukor karamellizálódnak, és a sűrűsége megváltozik, szószos, dzsemhez hasonló állagúvá válik. Az almavaj gyümölcskrém akkor van kész, ha már nem folyik le a fakanálról. 

Ha elkészült, öntsük tiszta, sterilizált üvegekbe, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, majd tegyük hűtőszekrénybe. Az almavaj jól záródó üvegben akár 1 hónapig is eltartható.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.