Bajor fahéjas mandula, a karácsonyi vásárok sztárja – Így készítsd el!

fahéj bajor mandula édesség tél
A karácsonyi vásárok elengedhetetlen eleme a celofánban illatozó, ropogós fahéjas mandula. Megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon a bajor fahéjas mandulát.

Illatos, édes, fűszeres, kellemesen ropogós – a bajor fahéjas mandula nem véletlenül az egyik legnépszerűbb édesség a karácsonyi vásárokon. Talán meglepő, de elkészítése nem nagy ördöngösség, alapanyagai könnyen beszerezhetők.. Lássuk, hogyan készítheted el otthon, a családnak.

bajor fahéjas mandula
Bajor fahéjas mandula, a karácsonyi vásárok sztárja
Forrás: Shutterstock

Bajor fahéjas mandula, az ellenállhatatlan téli csemege

Nem csupán azért jó otthon elkészíteni a bajor fahéjas mandulát, mert költséghatékonyabb a vásári verziónál, hanem mert szuperül meglephetjük vele szeretteinket. Legyen vendégváró csemege, vagy adjuk ajándékba, a siker garantált. Összetevői pedig könnyedén beszerezhetők. A mandula változatos felhasználási lehetőségének köszönhetően amúgy is a konyhaművészet kedvelt eleme.

Bajor fahéjas mandula receptje

Hozzávalók:

20 dkg héjas mandula
9 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek víz
1 kk fahéj
1 ek sűrített tej
1 csipet só

Fahéjas mandula elkészítése

1. Egy felhevített serpenyőben pirítsuk át a mandulát, olaj vagy egyéb zsiradék hozzáadása nélkül.

2. Vegyünk egy fém vagy üveglábost és kezdjük el melegíteni a többi hozzávalót. Amikor a cukor teljesen felolvadt, akkor van készen a masszánk

Fontos!

Semmiképp se teflonserpenyőben kezdjük el a cukros szirupot melegíteni, mert utána szinte lehetetlen levakarni. Ha le is jön a cukros máz, vele együtt megy a teflon is.

3. Adjuk hozzá a pirított mandulát és forgassuk a cukros keverékbe. Folyamatos keverés mellett melegítsük tovább a fahéjas mandulát. A folyadékok párolgásával sűrűsödik a máz, míg rá nem morzsolódik. Sok bajor fahéjas mandula recept nem használ fel sűrített tejet, de mivel nagyszerűen lágyítja az ízeket, ebbe a verzióba mégis belekerült.

4. Akkor vagyunk készen, ha a cukros szirup szép kérget képez a mandulán. A kész bajor fahéjas mandulákat sütőpapíron hűtsük ki.

5. Zárható üvegedényben vagy celofánba csomagolva tároljuk.

Ehetjük magában, de akár puding, fagylalt kiegészítésére vagy tortadíszként is remekül beválik. Ez a recept azért is nagyon szuper, mert bármilyen más olajos maggal működik.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.