Karácsony közeledtével az ajándékozás is egyre nagyobb szerepet kap. Ha szeretnél valami különleges, személyes ajándékkal kedveskedni szeretteidnek, a házi készítésű aprósütemények tökéletes választások lehetnek. Az alábbiakban öt olyan süteményreceptet gyűjtöttünk össze, amelyek nemcsak finomak, de szépen becsomagolva ajándékként is megállják a helyüket.
A mézeskalács igazi karácsonyi klasszikus, amit akár hetekkel előre elkészíthetsz, hiszen az idő csak még jobban összesimítja az ízeket. Formázhatod karácsonyi alakzatokra, és cukormázzal díszítve igazán különleges ajándék lesz belőle.
• 25 dkg liszt
• 12,5 dkg méz
• 10 dkg cukor
• 7 dkg vaj
• 1 tojás
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
1. Keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport és a fűszereket.
2. Olvaszd meg a mézet és a vajat, majd keverd össze a cukorral és a tojással.
3. Gyúrd össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd pihentesd a tésztát hűtőben egy órát.
4. Nyújtsd ki, és szaggasd ki különféle formákra.
5. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon süsd 8-10 percig. Ha kihűlt, díszítsd cukormázzal.
Ez a keksz egyszerű, de az intenzív mandulaíz és a ropogós textúra miatt mégis különleges. Egy szép dobozban vagy üvegben, esetleg szalaggal átkötve igazán stílusos ajándék.
• 15 dkg liszt
• 10 dkg vaj
• 10 dkg cukor
• 10 dkg pörkölt mandula (durvára vágva)
• 1 tojás
1. Morzsold össze a lisztet és a vajat, majd add hozzá a cukrot és a durvára vágott mandulát.
2. Keverd bele a tojást, és gyúrd össze a tésztát.
3. Formázz belőle kisebb golyókat, lapítsd ki, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
4. 180 fokon süsd 12-15 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A kakaós csillagok nemcsak finomak, de vidámak is, különösen, ha színes cukormázzal vagy ehető csillámporral díszítjük. Ajándékként is remek választás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
• 25 dkg liszt
• 12 dkg vaj
• 10 dkg cukor
• 1 tojás
• 3 evőkanál kakaópor
• 1 teáskanál sütőpor
1. A lisztet, sütőport és kakaóport keverd össze.
2. Morzsold össze a vajjal, majd add hozzá a cukrot és a tojást.
3. Gyúrd össze a tésztát, majd pihentesd fél órát hűtőben.
4. Nyújtsd ki, és szaggasd ki csillag formára.
5. 180 fokon süsd 8-10 percig, majd, ha kihűlt, díszítsd fehér csokival és szórócukorral.
A hókifli a karácsony egyik legkedveltebb aprósüteménye. Az omlós, vaníliás kiflik igazi ünnepi hangulatot árasztanak, és nemcsak finomak, de szépen csomagolva nagyszerű ajándékok is lehetnek.
• 20 dkg liszt
• 15 dkg vaj
• 10 dkg darált dió
• 5 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• További porcukor a hempergetéshez
1. Morzsold össze a lisztet a vajjal, majd add hozzá a darált diót, porcukrot és vaníliás cukrot.
2. Gyúrd össze a tésztát, majd formázz belőle kisebb kifliket.
3. 170 fokon süsd őket aranyszínűre (kb. 10-12 perc).
4. Még melegen forgasd őket porcukorba, majd hagyd kihűlni. Ha egy pici fahéjat teszel a porcukorba, még finomabb lesz a sütid.
A linzer egy igazán klasszikus sütemény, amit narancshéjjal és dióval megbolondítva ünnepivé tehetsz. Két réteg omlós tészta között finom lekvár – igazán látványos és ízletes ajándék lesz belőle.
• 25 dkg liszt
• 15 dkg vaj
• 10 dkg porcukor
• 5 dkg darált dió
• 1 tojássárgája
• 1 narancs reszelt héja
• Kedvenc lekvárod tölteléknek (pl. barack- vagy ribizlilekvár)
1. Morzsold össze a lisztet, vajat, porcukrot és a diót.
2. Add hozzá a tojássárgáját és a narancshéjat, majd gyúrd sima tésztává.
3. Nyújtsd ki a tésztát, szaggasd ki párosával (az egyik felébe készíts lyukat a közepére).
4. 180 fokon süsd 10-12 percig, majd hűtsd ki.
5. A két réteg közé kenj lekvárt, majd finoman nyomd össze őket.
A házi készítésű aprósütemények ajándékozásához érdemes kreatív és mutatós csomagolást választani:
• Üvegedények: Egy szép, áttetsző üveg, tele aprósüteményekkel, látványos és újrahasznosítható ajándékcsomagolás.
• Díszdobozok: Szerezz be karácsonyi motívumokkal díszített dobozokat, vagy díszítsd őket saját kezűleg.
• Papírzacskók és szalagok: Ha egy rusztikusabb csomagolást szeretnél, tedd a süteményeket színes selyempapírba, majd helyezd őket egy kis papír, vagy celofánzacskóba. Kösd át karácsonyi szalaggal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.