Íme a gyakori hiba, amitől rossz ízű lehet a kávé és a tea

kávé, tea, rossz íz
Shutterstock/Yohan Nugroho -
forró ital vízkő tea kávé
Furcsa ízt érzel a kávéd vagy teád kortyolgatása közben? Nem biztos, hogy ezért a kedvenc reggeli italod alapanyaga a hibás. Egy apró, ám gyakori ok állhat a rossz ízű kávé, tea hátterében.

Napi szinten több száz millió csészényi kávé és te fogy el szerte a világon. De miért fordulhat elő, hogy az egyik nap isteni az italod, a másik nap pedig nem az igazi? Ha a kávé vagy tea íze valamiért furcsa, sokan rögtön a teafiltert, a kávébabot vagy a tejet okolják. Pedig valójában más is lehet a probléma forrása. 

kávé, tea, rossz íz
Sokan nem gondolnak rá, hogy ez befolyásolhatja a kávé, tea ízét
Forrás: Shutterstock/Prostock-studio

Ettől lehet furcsa és keserű ízű a kávé, tea

A BRITA, a világ egyik legismertebb vízszűrő márkája, és a vezető kávépörkölő, Matthew Algie szakértői szerint a vízminőségnek jelentős hatása van az ízre, tehát ha rosszt ízt érzel a kávédban, vagy a teádban, azért a víz lehet a ludas. Samantha Scoles, a BRITA értékesítési igazgatója és hitelesített víz-sommelier, elmondta

„A kávé és tea ízét, aromáját jelentősen befolyásolja a vízminőség. A vízben különböző ásványianyag-szintek találhatók, és a vízkezelő cégek által hozzáadott anyagok is hatással vannak rá.”

Hozzátette, hogy a víz szerepét gyakran figyelmen kívül hagyják a fogyasztók, pedig érdemes odafigyelni rá, amikor egy csésze kávét vagy teát készítünk. Magyarázata szerint: „A kávé 98%-át víz alkotja, mégis gyakran figyelmen kívül hagyjuk, mint hozzávalót, helyette inkább a kávébabra vagy a teafűre koncentrálunk. Azonban a víz közvetlen hatással van az extrakció ütemére és az ital ízére. Ezért fontos megérteni a vízminőséget és azt, hogyan kezeljük. A tea ízprofilja különösen érzékeny lehet, főleg a fehér vagy zöld teák esetében. Így ha a vízben ásványi anyagok vagy más anyagok aránya nincs egyensúlyban, azokat könnyen észre lehet venni az ízben. Fontos tehát, hogy a vizet megfelelően kezeljük. Emellett különböző teák más-más vízhőmérsékletet és áztatási időt igényelnek.

Mit érhetünk el a víz szűrésével? 

„A szűrt víz lényege, hogy az ásványi anyagok aránya megfelelő legyen benne” – folytatta Samantha. 

„A vízben található néhány olyan szennyeződés, amely baktériumokat pusztít el, és egészségre nem káros, de ízt vagy szagot kölcsönözhet, például a klór. Az olyan ásványi anyagok, mint a kalcium és a magnézium pedig beoldódhatnak a vízbe, ha az mészkövön keresztül áramlik a csapjainkig.”

A túl sok ásványi anyag azt eredményezheti, hogy az italok tompának és élettelennek tűnnek. Viszont a túl kevés ásványi anyag miatt a forró italok élessé, keserűvé válhatnak, és kellemetlen ízűek lesznek. A magas ásványianyag-szint pedig vízkő képződéshez vezethet a gépekben. 

Amikor a fűtőelemeket vízkő borítja, hosszabb ideig tart felmelegedniük, mivel már egyetlen milliméter vízkő 7%-kal magasabb energiafogyasztást eredményez, ami növeli a szén-dioxid-kibocsátást.

A szűrt víz nemcsak otthoni, hanem üzleti környezetben is fontos, például kávézókban. 

hiszen az üzletekben a vásárlók gyakran prémium árat fizetnek egy olyan kávéért, amelyet úgy érzékelhetnek, hogy otthon nem tudnának reprodukálni. A minőségi kávéélmény fenntartása érdekében különösen a kávézóláncok esetében fontos, hogy a víz minősége egységes legyen minden helyszínen.

Ezek a cikkek is érdekelhetek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.