Kellemes, enyhén sós íze és lágy állaga miatt a camembert az egyik legnépszerűbb sajt. A konyha kedvelt alapanyaga nem csak a sajttálban mutat jól, semleges íze miatt változatos formákban elkészíthető. A következő receptek bizonyítják, hogy van élet a rántott camembert-en túl is!
Ez a mennyei mártogatós a forralt borozások sztárja lehet, mivel egyedi ízével páratlanul kihozza a forró ital aromáit.
1 korong camembert sajt
1 ek baracklekvár
Fél alma
1 tk fahéj
1 tk méz
1 marék dió
1. Irdaljuk be a sajt tetejét rombusz alakú vágásokkal, majd helyezzük egy tepsibe
2. Kenjük meg a tetejét lekvárral. Kockázzuk fel az almát és szórjuk a tetejére.
3. Az almát szórjuk meg először fahéjjal, utána csurgassunk rá mézet, a tetejére pedig kerüljön dió.
4. 180 fokon 20 perc alatt kész lesz. Tálaljuk keksszel vagy kenyérrúddal.
Brie vagy camembert sajt?
Az alaki hasonlóság nem véletlen, hisz mindkét francia sajt ugyanarról a vidékről származik. A különbség annyi, hogy a brie sajt nagyobb, világosabb, zsírtartalma 60 százalék körül van, míg a camembert-é megáll 45 százaléknál, és a belseje valamivel sárgásabb.
Ha sós és édes ízek keveréséről van szó, a camembert-receptek verhetetlenek. Ennek ékes bizonyítéka az alábbi receptúra, melyben a sajt és körte ízei alkotnak ütős kombinációt.
1 cs leveles tészta
3 közepes körte
1 korong camembert
1 evőkanál citrom
1 tk kakukkfű
2 evőkanál méz
1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral
2. Hámozd meg és kockázd fel a körtéket, majd egy tálban keverd össze a mézzel, citromlével és kakukkfűvel.
3. Vágd fel nagyjából 8x8 cm négyzetekre a leveles tésztát, és helyezd el őket egyenlő távolságra a sütőpapíron.
4. Adagold a körtés mixet a leveles tészta tetejére úgy, hogy maradjon hely a szélén.
5. Vágd vékony szeletekre a camembert-t, majd fedd le vele a körtés tölteléket.
6. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsül.
1 korong camembert
3 ek olívaolaj
1 tk rozmaring
150 ml tejszín
2 marék bébispenót
3 gerezd fokhagyma
1 ek fehérbor
só-bors ízlés szerint
150 g tagliatelle tészta
1. Keresztbe vágjuk félbe és süssük meg a camembert sajtot. Közben főzzük ki a tésztát.
2. Miután a sajt megsült, vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk kicsit hűlni, azután a borral, fűszerekkel, olívaolajjal, fokhagymával és tejszínnel együtt turmixoljuk össze.
3. Szűrjük le a megfőtt tésztát, majd tegyük vissza a lábosba. Öntsük rá a camembert-es szószt, sózzuk, borsozzuk és tálaljuk melegen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.