Milyen bor illik a különböző ételekhez? Kápráztasd el a pasidat a tudásoddal!

Happy,Friends,Having,Bbq,Dinner,Party,In,Garden,Restaurant,-
Shutterstock - DavideAngelini
ízvilág bor étel
Milyen bor illik a vacsorához? Egy finom vacsorával készülsz, de nem tudod, milyen borral tedd tökéletessé az estét? Ne izgulj, nem kell sommelier végzettség ahhoz, hogy te is tudd, milyen bor illik egy-egy fogáshoz.

Egy jól megválasztott bor képes a legegyszerűbb ételeket is felmagasztalni, és egy középszerű fogásból is igazi éttermi élményt varázsolni – a tudás, hogy mihez milyen bor illik, különösen jól jöhet, ha a párodat szeretnéd elkápráztatni. Ne feledd, hogy a „milyen bor illik” kérdése nem mindig csak az étel ízétől függ, hanem a hangulattól is, amit teremteni szeretnél. Szeretnél egy könnyed, vidám vacsorát? Akkor válassz egy friss, gyümölcsös fehérbort! Komolyabb, romantikus vacsorát tervezel? Egy gazdag vörösbor lesz a nyerő. 

Milyen bor illik a különböző ételekhez?
Milyen bor illik a különböző ételekhez?
Forrás: Shutterstock

Miért fontos, hogy milyen bor illik az ételhez? 

A megfelelő bor kiválasztása nemcsak az ízek harmóniáját emeli ki, hanem segít abban is, hogy a vacsora minden pillanata élvezetesebb legyen. A bor és az étel tökéletes párosítása olyan, mint a legjobb kiegészítő a kedvenc ruhádhoz – ha nincs meg a harmónia, az egész élmény kevésbé lesz lenyűgöző.

Fehérbor a könnyedebb ételekhez

A fehérborok a legjobban a friss, üde fogásokhoz passzolnak, mint például saláták, tenger gyümölcsei, csirkehús vagy éppen tejszínes tészták. Az élénk savak és a citrusos aromák remekül kiegyensúlyozzák az ételek finom ízeit. A sauvignon blanc tökéletes párosítás a salátákhoz, könnyed csirkés ételekhez és grillezett zöldségekhez. Míg a chardonnay kiemeli a vajas, krémes ízeket. Ha például tejszínes tésztát vagy csirkehúsos ételt készítesz, ez lesz a legjobb választás. A rizling viszont egy kis édesség a fűszeres ételek mellé, remekül harmonizál például egy ázsiai stílusú csirkés fogással.

Tipp

A fehérborokat mindig hidegen, 8-12°C-on tálald, mert így jönnek ki a legjobban a friss aromák!

Vörösbor a nehezebb fogásokhoz

Ha szaftos steak vagy gazdag, húsos fogások kerülnek az asztalra, akkor érdemes vörösbort választani. A vörösborokban lévő tanninok segítenek kiegyensúlyozni a zsírosabb ételeket, és mélységet adnak az ízeknek. A cabernet sauvignon egy markáns, karakteres bor, ami tökéletesen passzol például a szaftos marhasülthöz. Míg a lágyabb, gyümölcsösebb merlot kiváló például a bolognai spagettihez. A fűszeresebb ízvilágú vörösbor, a shiraz pedig remek a grillezett ételekhez vagy füstös húsokhoz.

Ó, és a könnyed rozé

Nem tudod eldönteni, hogy vörös vagy fehérbort válassz? Akkor válaszd a rosét! A rosé bor az, ami szinte mindenhez passzol: salátához, könnyed csirkés ételekhez vagy éppen egy egyszerű sajttálhoz is. A rosé borokat is hűtve tálald, 10-12°C-on!

De mi legyen a desszert mellé?

Ha desszertről van szó, mindig arra figyelj, hogy a bor édesebb legyen, mint maga az édesség. Például egy Tokaji Aszú tökéletes választás csokoládétorta mellé, míg egy Moscato remekül illik egy könnyed gyümölcstortához. Az édes borokat azonban magában is kínálhatod, mint egy kellemes vacsora lezárása.

A recept is igényel egy kis bort?

Nem csak inni, de főzni is érdemes a borokkal! Egy kis hozzáadott fehérbor a tenger gyümölcseihez, vagy egy kis vörösbor a húsokhoz csodákat tehet. 

Fehérbor: halakhoz, tejszínes szószokhoz, csirkéhez.

Vörösbor: marharagu, pörkölt, bárány.

Rosé: könnyű ételekhez, salátákhoz, zöldséges fogásokhoz.

És ha semmi ötleted sincs vagy még ezek után is pánikolsz? Válassz az étel eredete alapján! Ha olasz tésztát főzöl, akkor válassz hozzá egy olasz bort, a francia sajtok mellé pedig egy franciát. Ha pedig többfogásos a vacsora, akkor a könnyedebb boroktól (fehér, rosé) haladj a nehezebbek (vörösborok) felé, és persze ne feledd a hozzá illő poharat sem!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.