konyhai praktikák gyömbér szeletelés pucolás
Hogyan lehet egyszerűen meghámozni, szeletelni, aprítani és lereszelni a gyömbért? A friss gyömbér feldolgozása nem is olyan bonyolult, mint gondolnád. Mutatjuk a bevált módszereket.

A jellegzetes, furcsa formájú gyömbér a konyhák egyik sokoldalú alapanyaga. Semmivel sem összetéveszthető, friss, aromás, csípősen fűszeres ízével számos ételt különlegessé varázsol. Ráadásul egy igazi sokoldalú csodaszer, ami rendkívül sok jótékony tulajdonsággal bír. Ismerd meg, hogy hogyan dolgozhatjuk fel könnyedén és gyorsan, hogyan szeleteljük, aprítsuk, reszeljük vagy vágjuk fel a gyömbért, hogy mindig a lehető legjobban tudjuk felhasználni.

gyömbér, pucolás, hámozás, szeletelés
Útmutató a gyömbér feldolgozásához. 
Forrás: Shutterstock/madorf

Miért egészséges a gyömbér?

A gyömbérben található gingerol nevű aktív vegyület rendkívül erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal segít a szervezetnek megvédeni magát a különböző betegségekkel és fertőzésekkel szemben. A gyömbér remekül erősíti az immunrendszert, hiszen olyan antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek támogatják szervezetünk megfelelő működését. 

A gyömbér fogyasztása segíthet csökkenteni a vírusok által okozott fertőzéseket, beleértve a megfázást és az influenzát is. 

A gyömbér kiváló zsírégető és enyhe hashajtó hatással rendelkezik, éppen ezért tökéletes választás székrekedés esetén. Arról nem is beszélve, milyen hatásos a gyomorfájdalmak, vagy éppen hányinger ellen. És mindennek tetejében növeli a tesztoszteronszintet és fokozza a véráramlást is. Érdemes tehát sűrűn fogyasztanunk. A gyömbér hámozása és felvágása nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnád, mutatjuk, hogy hogyan állj neki.

  • Gyömbér hámozása kanállal

A gyömbért nem feltétlenül szükséges meghámozni (a fiatal és friss gyömbér héja nagyon vékony), de esztétikai okokból talán mégis érdemes. A gyömbért pedig a kanál élével a legegyszerűbb meghámozni. Az idősebb gyömbér - mint amit általában az üzletekben találunk - papírszerűbb héjú, amit viszont érdemes lehámozni. Ha a gyömbér már egy ideje ott pihen, és egy kicsit összeaszalódott, a kanállal való hámozás nem lesz könnyű. Ilyenkor egy hámozókésre lesz szükséged a héj levágásához. Tartsd erősen a gyömbérdarabot az egyik kezeddel, és a fémkanál tálját a másik kezeddel. (Megjegyzés: Az is működik, ha csak egy kisebb darabot törsz le a gyömbérről, és azt hámozod meg.) A kanál élét használd a gyömbér bőrének eltávolításához. Haladj körbe a gyömbéren, és csak annyit hámozz le, amennyire valóban szükséged lesz. A gyömbér hosszabb ideig eláll, ha a héját rajta hagyod tároláskor.

  • Gyömbér szeletelése vékony csíkokra vagy julienne-re (gyufaszál) 

A gyömbér meglehetősen rostos. A rostok a gyökér irányában futnak, valamint a gyömbér lebenyein. A korábban meghámozott gyömbérdarabot szeleteld fel a rostok irányával ellentétesen, és vágd fel karikákra. A karikákból készíthetsz például kandírozott gyömbért. Ha a recepted vékony gyömbérszeleteket vagy julienne-re vágott gyömbért igényel, akkor rakj le egymásra két vagy három gyömbér karikát és vágd fel őket vékony csíkokra.

  • Gyömbér aprítása

Ha viszont a recept apróra váott gyömbért kér, akkor helyezd egymás mellé a korábban felszeletelt gyömbércsíkokat, és vágd őket keresztben apró kis kockákra.

  • Gyömbér reszelése

A legegyszerűbb módja a gyömbér reszelésének, ha egy darab gyömbért műanyagba csomagolva tárolsz a fagyasztóban. 

Amikor reszelt gyömbérre van szükséged, vedd ki a fagyasztóból, kapard le a héját (ha szeretnéd, de nem szükséges) azon a részen, amit reszelni szeretnél, és használd a mikróreszelőt. Ahogy a gyömbér szeletelésekor, itt is a gyömbér rostjainak irányával ellentétesen reszelj.

Hogyan használd fel a gyömbért?

Adj egy kis darab reszelt, vagy apróra vágott gyömbért a mézes citromos teádhoz, hogy segítsen a megfázás ellen. Különleges aromája nemcsak sütemények, de húsok, halak, levesek, vagy wokos ételek ízesítéséhez is kiváló. Ha reszelt friss gyömbért keversz a tésztába, még csodálatosabb ízű lesz a mézeskalácsod. Vagy készíts belőle egészséges gyömbérshotot. Ha sok gyömbérrel rendelkezel, kandírozhatod is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.