Bőséghozó apró szemek a tányéron – Miért együnk lencsét szilveszterkor?

Hideg mustáros lencsesaláta
Fanny -
recept szilveszter szerencse
A hagyomány szerint újév napján szinte kötelező lencsének kerülnie az asztalra. Érdemes, a bevált barna bőséghozó szemek mellett egyéb fajtákat is kipróbálni, és a jól megszokott lencsegulyást olykor valami újdonságra cserélni!

A lencse hagyományos szilveszteri étel, hiszen nemcsak bőséghozó, de szerencsét is hoz az új évre. A kis szemek tele vannak ízekkel, és sokféleképpen elkészíthetőek – levesként, salátaként vagy akár főételként. A lencse egyszerű, mégis elegáns választás, ha szeretnéd különlegesebbé tenni az ünnepi asztalt. Mutatunk pár könnyed receptet, amivel varázslatos szilveszteri vacsorát varázsolhatsz, és még a szerencse is veled lesz a következő évben!

A lencse már hosszú ideje az egyik legjobb bőséghozó étel szilveszterkor
A lencse már hosszú ideje az egyik legjobb bőséghozó étel szilveszterkor 
Forrás: Shutterstock

Bőséghozó vacsoraötletek: lencse minden mennyiségben

Hideg mustáros lencsesaláta

Elkészítési idő: 45 perc + áztatás

Hozzávalók (4 személyre):

  • 250 g barna lencse 
  • 2 db babérlevél 
  • só 
  • 4 db közepes kápia paprika 
  • 8 db cse­mege­uborka 
  • 1 fej lila hagyma 
  • 6 ek mustár 
  • 2-4 db főtt tojás 
  • snidling
    Elkészítés: 

Öblítsük át, majd pár órára áztassuk be hideg vízbe a lencsét. Ezután tegyük fel főni hideg vízben a babérlevelekkel, és sózzuk meg. Miután felforrt, vegyük lejjebb a lángot, és lassú tűzön főzzük puhára. Végül távolítsuk el a babérleveleket, valamint öntsük le a lencséről a felesleges főzővizet. A paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki, az ereket is eltávolítva, majd vágjuk fel kis kockákra. A csemegeuborkát csepegtessük le, karikázzuk fel. A lila hagymát hámozzuk meg, aprítsuk finomra. Keverjük össze a kihűlt lencsét a mustárral, a paprikával, az uborkával és a hagymával. Tálaláskor ültessük a saláta tetejére a cikkekre vágott tojásokat, és szórjuk meg frissen felaprított snidlinggel. Bagett­-sze­le­teket kínálhatunk mellé.

Darált húsos lencseragu masnitésztával

Elkészítési idő: 45 perc + áztatás

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 150 g barna lencse 
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 600 g darált sertés-, marha- vagy pulykahús
  • 250 g sűrített paradicsom
  • 250 g sárgarépa
  • bors
  • 350 g masnitészta
  • petrezselyemlevelek

Elkészítés: 

Az átöblített lencsét pár órára áztassuk be hideg vízbe. Ezután tegyük fel főni hideg vízben a babérlevelekkel, és sózzuk meg. Miután felforrt, vegyük lejjebb a lángot, és lassú tűzön főzzük puhára. Távolítsuk el a babérleveleket, és ha maradt főzővíz a lencse alatt, azt is öntsük le róla. Nagy méretű serpenyőben hevítsük fel az olajat, és pároljuk üvegesre rajta a meghámozott, finomra aprított vöröshagymát. Adjuk hozzá a meghámozott, átnyomott fokhagymát és a darált húst is. Falapáttal folyamatosan kevergetve-törve, erős lángon pirítsuk a húst fehéredésig. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, kockázzuk bele a megtisztított répát, és öntsük fel egy kevés vízzel. Sózzuk, borsozzuk meg, lassú tűzön, gyakran kevergetve főzzük készre, végül adjuk hozzá a főtt lencsét. Főzzük ki lobogó, enyhén sós vízben a masnitésztát a csomagolásán feltüntetett utasítás szerint, szűrjük le, és ezzel kínáljuk a kész ragut. Díszítsük petrezselyemzölddel.

Vöröslencse-főzelék bébispenóttal és kolbászcsipsszel

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 450 g vörös lencse 
  • só 
  • őrölt színes bors 
  • 200 g tejföl

 A feltétekhez: 

  • 1 ek olaj 
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma 
  • 150 g bébi­spenót 
  • só 
  • 120 g szárazkolbász

Elkészítés:

A főzelékhez hevítsük fel az olajat egy nagyobb lábasban, és pároljuk üvegesre rajta a meghámozott, felaprított vöröshagymát. Adjuk hozzá a meghámozott, átnyomott fokhagymát és az átöblített vörös lencsét, majd öntsük fel kb. 300 ml vízzel. Sózzuk, borsozzuk meg, forraljuk fel, és közepes lángon, folyamatos vízpótlással főzzük puhára. Ha a lencse megpuhult, merjünk ki 1 ek főzeléket, és keverjük simára a tejföllel. Csorgassuk vissza a főzelékbe, és forraljunk rajta még egyet. A spenótos feltéthez serpenyőben hevítsük fel az olajat, nyomjuk rá a fokhagymát, dobjuk rá a megmosott, lecsepegtetett bébispenótot. Enyhén sózzuk meg, és süssük puhára 1-2 perc alatt. A vékonyan felkarikázott kolbászt száraz serpenyőben pirítsuk meg. Ezekkel tálaljuk a lencsefőzeléket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.