Savanyú káposztás lencseleves: az igazi szerencsekaja

savanyú káposztás lencseleves recept szilveszter
Fanny magazin archívum -
recept leves szilveszter
A meleg, tápláló leves a savanyú káposzta frissítő ízével és a lencse gazdag tápanyagtartalmával tökéletes választás a hideg hónapokra. A lencseleves szilveszterre is elkészíthető.

A savanyú káposztás lencseleves igazán magyaros téli fogás, amit sokan a hideg hónapokban, főleg szilveszterkor, szívesen esznek. Miért? Mert a lencse hagyományosan szerencsét és jólétet hoz, így az új év kezdetekor sok család étkezései között ott van. A szilveszteri menünek szinte elmaradhatatlan része: a hagyomány szerint, ha lencsét eszel, pénzt hoz az új évben!

Savanyú káposztás lencseleves az egyik legnépszerűbb leves szilveszterkor
Savanyú káposztás lencseleves az egyik legnépszerűbb leves szilveszterkor
Forrás: Fanny magazin archívum

Savanyú káposztás lencseleves 

Ez az étel tökéletesen passzol a téli hideghez, hiszen a lencse tápláló és laktató, míg a savanyú káposzta nemcsak finom, hanem tele van C-vitaminnal, ami segít elkerülni a téli megfázásokat. Az étel egyszerű, de mégis gazdag ízvilágú – a káposzta savanyúsága tökéletesen kiegészíti a lencse földes ízét.

Szilveszterkor, amikor az egész család együtt ünnepel, sok háztartásban a savanyú káposztás lencseleves nemcsak egy étkezés, hanem egy szimbolikus fogás is. Együtt fogyasztják, és közben reménykednek a szerencsében és a jólétben, amit az új év hoz. Egy meleg, tápláló étel, ami összeköti a családot és a hagyományokat, miközben mindenkinek egy kis plusz szerencsét kíván. Milyen klassz már!

Idő: 40 perc + áztatás
Hozzávalók (4 személyre): 

  • 250 g lencse 
  • 2 ek olaj 
  • 1 nagy fej vöröshagyma 
  • 400 g savanyú káposzta 
  • 1 ek édes-nemes fűszerpaprika 
  • 200 g sárgarépa 
  • 2 db babérlevél
  • bors 
  • 4 szál virsli

Elkészítés: 

A lencsét mossuk meg, válogassuk át, majd áztassuk hideg vízbe egy éjszakára. Másnap szűrjük le. Egy nagyobb lábasban hevítsük fel az olajat, és a megtisztított, felaprított vöröshagymát fonnyasszuk meg rajta. Adjuk hozzá a hideg vízben átöblített, apróra vágott savanyú káposztát, majd húzzuk le a tűzről, és keverjük el benne a fűszerpaprikát.
Tegyük vissza a lábost a tűzre, öntsük fel kb. 2 liter vízzel, tegyük bele a lencsét, a meghámozott, felkarikázott répát és a babérleveleket. Forraljuk fel, főzzük addig, amíg a lencse és a répa megpuhul, közben sózzuk, borsozzuk meg.Végül főzzük bele a karikákra vágott virslit, és tálalás előtt távolítsuk el belőle a babérleveleket.

Tipp: 

A levest a főzés végén habard be 200 ml tejföllel. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.