Egyéjszakás húsleves: egy tálban a tél melege

húsleves
Shutterstock/Copyright (c) 2022 tyasindayanti/Shutterstock. No use without permission. - tyasindayanti
vacsora leves konyha
Nincs jobb a hidegben egy tányér gyöngyöző húslevesnél. A rengeteg zöldséggel és jó minőségű hússal főzött leves enyhíti a megfázás tüneteit és még a céges bulik utáni macskajajra is jó. Az egyéjszakás húsleves főzésének kevés szabálya van, így kedvedre alakíthatod a saját receptedet. Egy a fontos, hogy lassan főzd!

Ahogy a tél beköszönt, nemcsak a hideg, hanem a megfázások és a fáradtság is gyakrabban kopogtat az ajtón. Ilyenkor nincs is jobb, mint egy tál gőzölgő, illatos húsleves, amely nemcsak a testet, hanem a lelket is felmelegíti. A hagyományos húslevesek gyakran órákig, sőt fél napon át készülnek, de mit tehetünk, ha gyorsabb megoldásra vágyunk? Itt jön képbe az egyéjszakás húsleves – egy egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis gazdag és tápláló változat, amely kiváló társ a hideg téli estéken.

húsleves
A  húsleves az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van
Forrás: Shutterstock

Egyéjszakás húsleves: a titok 12 szem bors

A húsleves nem véletlenül népszerű gyógyír megfázás esetén. Az alapanyagokban – a zöldségekben és a húsban – található vitaminok és ásványi anyagok segítik az immunrendszer erősítését. Emellett a meleg leves hidratál, enyhíti a torokfájást, és az illatos gőz segít a légutak tisztításában.

Az „egyéjszakás” változat pedig ideális azoknak, akik szeretnének gyorsan, mégis házias ízeket varázsolni az asztalra, akár egy hosszú nap után is.

Az egyéjszakás húsleves receptje

Hozzávalók (4-6 adaghoz):

  • 1 kg marhahús plusz 2-3 velőscsont
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 kisebb zeller (vagy 2 szárzeller)
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 közepes vöröshagyma (héjastól)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szem egész fekete bors
  • 2-3 babérlevél
  • 1 csokor friss petrezselyem (levelek és szár is)
  • Só ízlés szerint
  • 2,5 liter víz

Elkészítés:

    1. Gyors előkészítés:

A húst vágd kisebb darabokra. A zöldségeket pucold meg (a hagymát hagyd héjastul, mert szép színt ad a levesnek), és vágd nagyobb darabokra.

    2. Főzés:

Egy nagy lábosban helyezd el a húst, a hagymát, a fehérrépát, a fokhagymát, a borsot, a babérlevelet és a petrezselyem szárát. Öntsd fel hideg vízzel, és forrald fel közepes lángon.

    3. Hab eltávolítása:

Amint a leves forrni kezd, egy szűrő vagy kanál segítségével távolítsd el a habot a tetejéről. Ezáltal tiszta és szép levest kapsz.

    4. Lassú főzés:

Csökkentsd a hőt a legalacsonyabb fokozatra, és hagyd a levest alig gyöngyözve főni körülbelül 5-6 órán át. Így az ízek megfelelően összeérnek. A sárgarépát csak akkor tedd bele, amikor már a hús magától szétesik. Addig főzd tovább, amíg a sárgarépa megpuhul. 

    5. Szűrés és tálalás:

A főzés végén vedd ki a húst és a zöldségeket, majd szűrd le a levest egy tiszta edénybe. A hús mellég tegyél egy-egy velőscsontot, és ízlés szerint tálald a levesben a zöldségekkel együtt. Szórj a tetejére friss, apróra vágott petrezselymet. A velőscsonthoz tálalj pirítóst.

A leves utóélete

Az egyéjszakás húsleves nemcsak frissen, hanem másnap is fantasztikus – sőt, a pihentetés alatt az ízek még jobban összeérnek. Tálalhatod frissen sütött házi kenyérrel vagy pirítóssal, és egy forró tea mellé tökéletesen kiegészíti a téli menüt.

Ha marad a levesből, ne aggódj: lefagyaszthatod kisebb adagokban, így bármikor előkaphatod, amikor szükséged van egy gyors, meleg gyógyírre.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.