Mézeskalácstorta karácsonyra, aminek lehetetlen ellenállni

mézeskalácstorta
Shutterstock - maridol777
karácsonyi recept mézeskalács karácsony 2024 karácsonyi sütemény karácsonyi vacsora
Ha egy igazán ínycsiklandó, fenséges karácsonyi süteményt keresel, akkor ez a torta rád vár. Varázsold különlegessé az ünnepeket ezzel a mennyei karácsonyi mézeskalácstortával, amely után garantáltan mindenki megnyalja mind a tíz ujját.

A mézeskalács olyan tradicionális karácsonyi édesség, amely generációkat köt össze és illatával a karácsonyi készülődés elengedhetetlen részét képzi. Ha valami igazán különleges süteményt készítenél, de mégis ragaszkodsz a hagyományokhoz, akkor ez a mézeskalácstorta tökéletes választás lehet számodra.

mézeskalácstorta
Ha valami igazán különleges süteményt készítenél, akkor ez a mézeskalácstorta tökéletes választás lehet számodra
Forrás: Shutterstock

Íme, a karácsonyi mézeskalácstorta receptje

Hozzávalók a tortához:

  • 150 ml teljes tej
  • 3 evőkanál fekete melasz
  • 225 ml növényi olaj, plusz egy kevés a forma kikenéséhez
  • 375 g sima liszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 1½ teáskanál szódabikarbóna
  • 375 g világos barna cukor
  • 1½ teáskanál őrölt fahéj
  • 1½ teáskanál őrölt gyömbér
  • 3 jó csipet őrölt szegfűszeg
  • 300 ml író
  • 3 nagy tojás
  • 3 evőkanál sötét rum (helyettesíthető extra tejjel, ha szeretnéd)
  • 1½ teáskanál vaníliakivonat 

A karamellás krémsajtos mázhoz:

  • 250 g enyhén sós vaj, nagyon puha
  • 600 g porcukor, plusz egy kevés a díszítéshez
  • 300 g teljes zsírtartalmú krémsajt
  • 2 teáskanál vaníliarúd-kivonat
  • 200 g karamellizált kekszkrém 

Díszítés:

  • 50 g kókuszreszelék 
  • ehető ezüst csillámpor (opcionális)
  • mézeskalács-figurák
     
mézeskalács
A mézeskalács olyan tradicionális karácsonyi édesség, amely illatával a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része
Forrás: Shutterstock

Elkészítése

1. Mérd ki a tejet és a melaszt egy lábasba (előtte kend meg a mérőkanalat egy kevés olajjal, hogy a melaszt könnyen el tudd távolítani). Melegítsd alacsony hőfokon, amíg enyhén forrni nem kezd, közben kevergesd, amíg a hozzávalók teljesen össze nem olvadnak. Ezután tedd félre hűlni.

2. Kenj ki olajjal három darab 20 cm-es kapcsos tortaformát, majd béleld ki az aljukat sütőpapírral. Ha a formáid pereme 4 cm-nél alacsonyabb, a szélüket is béleld ki sütőpapírral. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütőnél 160 °C), gázsütő esetén 4-es fokozatra.

3. Mérd ki a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot és a fűszereket egy nagy tálba, majd adj hozzá ½ teáskanál finom sót. Keverd össze a száraz hozzávalókat egy nagy habverővel; ha nagyobb cukordarabokat találsz, morzsold szét őket az ujjaiddal, hogy homogén textúrájú keveréket kapj.

4. Egy nagy kancsóban keverd össze az olajat, az írót, a tojásokat, a rumot és a vaníliát. Add hozzá a kihűlt tej-melasz-keveréket, és keverd el alaposan.

5. Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd simára a masszát.

6. Oszd el egyenlően a három tortaformában, majd süsd őket 25-30 percig – ellenőrizd villával, hogy megsült-e a közepe. Ha szükséges, a sütési idő felénél cseréld meg a formák helyét a sütőben, de ne nyisd ki a sütőt az első 20 percben.

7. Hagyd a süteményeket 10 percig a formában hűlni, majd fordítsd őket rácsra, húzd le a sütőpapírt, és hagyd teljesen kihűlni. Ha nem használod fel azonnal, a lapokat frissentartó fóliába csomagolva hűvös helyen maximum 4 napig tárolhatod. A pihenés még finomabbá teszi az ízét és az állagát.

8. A mázhoz keverd össze a vajat és a porcukor felét egy nagy tálban. Először egy spatulával dolgozd össze durván, majd egy kézi mixerrel habosítsd simára. Add hozzá a maradék porcukrot, a krémsajtot, a vaníliarúd-kivonatot és a kekszkrémet, majd ismét keverd simára.

9. Az elkészült máz felét tedd félre egy másik tálba. Használd a maradék mázat a tortalapok egymásra rétegezéséhez és a torta vékony bevonásához – nem baj, ha nem lesz tökéletes, a végső réteg majd mindent elfed.

10. Hűtsd a tortát 30 percig, a félretett mázat pedig 20 percig (a mázat 10 perccel hamarabb vedd ki a hűtőből, hogy kissé megpuhuljon).

11. Amikor a tortán lévő máz megszilárdult, vedd ki a hűtőből, és vond be a maradék mázzal. Simítsd el a torta oldalát egy spatulával, de a tetején hagyj csúcsokat és mélyedéseket, hogy havas táj hatását keltse.

12. Szórd meg bőségesen kókuszreszelékkel, szitált porcukorral, és ha szeretnéd, ehető csillámporral. Díszítsd mézeskalács figurákkal a torta tetejét és oldalát. Ha nem fogyasztod el néhány órán belül, tedd hűtőbe, de tálalás előtt hagyd szobahőmérsékletre melegedni. A torta 2 napig eláll.

További tippek

  • Ha csak egy tortaformád van, süsd a lapokat egymás után, és írd le előre a hozzávalók harmadolt mennyiségeit, hogy ne tévedj a mérésnél.
  • A díszítéshez használj mézeskalácsból készült karácsonyfákat, házakat vagy szíveket. Készíts sűrű cukormázat (300 g fondant porcukor és némi víz keverékéből), majd egy habzsákkal dekorálj ízlés szerint.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.