A mézeskalács olyan tradicionális karácsonyi édesség, amely generációkat köt össze és illatával a karácsonyi készülődés elengedhetetlen részét képzi. Ha valami igazán különleges süteményt készítenél, de mégis ragaszkodsz a hagyományokhoz, akkor ez a mézeskalácstorta tökéletes választás lehet számodra.
Hozzávalók a tortához:
A karamellás krémsajtos mázhoz:
Díszítés:
1. Mérd ki a tejet és a melaszt egy lábasba (előtte kend meg a mérőkanalat egy kevés olajjal, hogy a melaszt könnyen el tudd távolítani). Melegítsd alacsony hőfokon, amíg enyhén forrni nem kezd, közben kevergesd, amíg a hozzávalók teljesen össze nem olvadnak. Ezután tedd félre hűlni.
2. Kenj ki olajjal három darab 20 cm-es kapcsos tortaformát, majd béleld ki az aljukat sütőpapírral. Ha a formáid pereme 4 cm-nél alacsonyabb, a szélüket is béleld ki sütőpapírral. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütőnél 160 °C), gázsütő esetén 4-es fokozatra.
3. Mérd ki a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot és a fűszereket egy nagy tálba, majd adj hozzá ½ teáskanál finom sót. Keverd össze a száraz hozzávalókat egy nagy habverővel; ha nagyobb cukordarabokat találsz, morzsold szét őket az ujjaiddal, hogy homogén textúrájú keveréket kapj.
4. Egy nagy kancsóban keverd össze az olajat, az írót, a tojásokat, a rumot és a vaníliát. Add hozzá a kihűlt tej-melasz-keveréket, és keverd el alaposan.
5. Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd simára a masszát.
6. Oszd el egyenlően a három tortaformában, majd süsd őket 25-30 percig – ellenőrizd villával, hogy megsült-e a közepe. Ha szükséges, a sütési idő felénél cseréld meg a formák helyét a sütőben, de ne nyisd ki a sütőt az első 20 percben.
7. Hagyd a süteményeket 10 percig a formában hűlni, majd fordítsd őket rácsra, húzd le a sütőpapírt, és hagyd teljesen kihűlni. Ha nem használod fel azonnal, a lapokat frissentartó fóliába csomagolva hűvös helyen maximum 4 napig tárolhatod. A pihenés még finomabbá teszi az ízét és az állagát.
8. A mázhoz keverd össze a vajat és a porcukor felét egy nagy tálban. Először egy spatulával dolgozd össze durván, majd egy kézi mixerrel habosítsd simára. Add hozzá a maradék porcukrot, a krémsajtot, a vaníliarúd-kivonatot és a kekszkrémet, majd ismét keverd simára.
9. Az elkészült máz felét tedd félre egy másik tálba. Használd a maradék mázat a tortalapok egymásra rétegezéséhez és a torta vékony bevonásához – nem baj, ha nem lesz tökéletes, a végső réteg majd mindent elfed.
10. Hűtsd a tortát 30 percig, a félretett mázat pedig 20 percig (a mázat 10 perccel hamarabb vedd ki a hűtőből, hogy kissé megpuhuljon).
11. Amikor a tortán lévő máz megszilárdult, vedd ki a hűtőből, és vond be a maradék mázzal. Simítsd el a torta oldalát egy spatulával, de a tetején hagyj csúcsokat és mélyedéseket, hogy havas táj hatását keltse.
12. Szórd meg bőségesen kókuszreszelékkel, szitált porcukorral, és ha szeretnéd, ehető csillámporral. Díszítsd mézeskalács figurákkal a torta tetejét és oldalát. Ha nem fogyasztod el néhány órán belül, tedd hűtőbe, de tálalás előtt hagyd szobahőmérsékletre melegedni. A torta 2 napig eláll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.