Nem könnyű odafigyelni az egészségre karácsonykor, amikor az ünnepi asztal napokon keresztül roskadásig telik meg minden jóval – ilyenkor gyakran esünk bele a túlevés és az összevissza, mindent mindennel evés hibájába. Azon túl, hogy ilyenkor kiemelten fontos lenne a mértékletességre, a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére való törekvés, jó, ha tudjuk, hogy bizonyos karácsonyi fűszerek nemcsak nagyon finomak, de még az emésztést is segítik – így akár tudatosan is belecsempészhetjük őket egy-egy hozzájuk illő karácsonyi fogásba.
Az egyik legismertebb, legnépszerűbb fűszer a fahéj, amely a karácsonyi konyha szerves részét képezi. Nemcsak az íze, hanem a fahéjban található illóolajok is másodpercek alatt képesek megidézni a karácsonyi hangulatot – és a jó hír az, hogy ezen felül még a szervezet számára is igen kedvező előnyökkel rendelkezik.
A fahéj jellegzetes, melegséget idéző illata nyugtató hatással lehet az agyra, növelheti az éberséget és az energiaszintet, valamint javítja a közérzetet. A fahéjas ételek fogyasztása rendkívül kellemes élményt okozhat, ezáltal növelheti az endorfintszintet – vagyis a boldogsághormonokat a szervezetben.
A fahéjat évszázadok óta használják az emésztési folyamatok javítására, ugyanis csökkenti a puffadást, serkenti az emésztést és enyhíti a gyomorfájásos panaszokat.
Antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően a fahéj segíthet erősíteni az immunrendszert. Tele van antioxidánsokkal, amelyek hatékonyan védik a szervezetet az oxidatív stressztől. Az antioxidánsok kulcsfontosságú szerepet játszanak a szervezet védekező mechanizmusaiban: hozzájárulnak a sejtek egészségének megtartásához és megújulási folyamataihoz. A fahéj ezen felül gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik: rendszeres fogyasztása elősegítheti a szervezetben található gyulladásos folyamatok enyhítését.
A népszerű karácsonyi fűszert a mézeskalács, a forralt bor és a különböző mártások ízesítésére is használhatjuk – intenzív, jellegzetes íze azonnal karácsonyi hangulatot teremt.
A szegfűszeg antibakteriális és gombaellenes hatásának köszönhetően segíthet a különböző fertőzéses megbetegedések kezelésében és megelőzésében. Csökkenti a gyulladásokat a szervezetben, és enyhítheti a fájdalmakat.
Illóolaj tartalmának köszönhetően nyugtató hatással van a szervezetre, javítja a közérzetet és csökkenti a stresszt.
A szegfűszeg serkenti az emésztést, csökkenti a puffadást és hatékony a hányinger és a gyomorfájdalom ellen.
A szakértők szerint a szegfűszeg csökkenti a vércukorszintet, ezért rendkívül hasznos lehet a cukorbetegek számára.
A gyömbér a mézeskalács egyik legfontosabb összetevője, és amellett, hogy nagyon finom, még rendkívül egészséges is.
A gyömbér, csakúgy, mint a fahéj, vagy a szegfűszeg – hatékonyan csökkenti a puffadást, a hányingert és a gyomorégést. Serkenti az emésztőenzimek termelését, így az emésztési folyamatokat is.
A gyömbér csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést és hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.
A gyömbér antioxidánsokban gazdag, valamint vírus-és baktériumellenes hatóanyagokat is tartalmaz. Csökkenti a lázat, csillapítja a köhögést és erősíti az immunrendszert.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.