A sült csülök zöldségekkel és burgonyával egy igazi magyar klasszikus, ami a családi étkezések és ünnepi alkalmak egyik legfinomabb fogása. A ropogósra sült csülök ínycsiklandó bőrén át a szaftos hús, amit a fűszerek és a zöldségek gazdagítanak, tökéletesen összhangban van a sült burgonya aranybarna, ropogós rétegével. Ez az étel minden falatjával a magyar konyha ínycsiklandó gazdagságát és tradicionális ízeit hozza el.
Nemcsak egy bőséges és laktató fogás, hanem az ünnepi asztalon is gyakran ott van, főként karácsonykor, húsvétkor, vagy bármely családi összejövetelen, amikor fontos, hogy az étkezés valóban különleges legyen. A zöldségek – mint a káposzta, sárgarépa és hagyma – tökéletes kísérői a csülöknek, segítenek kiemelni a hús ízét, miközben a sült burgonya a legjobb köret, ami elmaradhatatlan a jól megérdemelt, kiadós ebédhez.
Ez az étel nemcsak egy étkezés, hanem egy igazi élmény, ami a családot összegyűjti, és egy jó hangulatú, finom együttlétet eredményez – pont, ahogy a legjobb magyar hagyományok megkövetelik.
A csülköt egy éjszakára áztassuk hideg vízbe, másnap szűrjük le. Hámozzuk meg a vörös- és a fokhagyma felét, tegyük egy lábosba a csülökkel együtt, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Adjuk hozzá az egész borsot és a babérleveleket, forraljuk fel, majd lassú tűzön, gyöngyöztetve főzzük kb. 1,5-2 órát. Amikor elkészült, szűrjük le. Folyó víz alatt alaposan sikáljuk le a burgonya héját, majd vágjuk fel cikkekre. A kelbimbót és a sárgarépát tisztítsuk meg, a kelbimbókat vágjuk ketté vagy négyfelé, a sárgarépákat pedig kisebb hasábokra. A maradék hagymát is tisztítsuk meg, a vöröshagymát vágjuk cikkekre, a fokhagymagerezdeket hagyjuk egészben. A kelbimbó kivételével az összes zöldséget tegyük egy kiolajozott tepsibe, sózzuk, borsozzuk meg, ültessük rá a csülköt. Takarjuk le alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 1 órát. Fél óra elteltével adjuk hozzá a kelbimbókat, a sütési idő utolsó 10 percében pedig vegyük le az alufóliát, és pirítsuk meg a húst és a zöldségeket. Hagyjuk kicsit pihenni a húst, majd távolítsuk el a csontot, és szeleteljük fel. Tálaljuk a burgonyával és a többi zöldséggel, mustárral kikevert tejfölt kínálhatunk mellé.
Mustárral és borssal ízesített, tejszínes mártással is tálalhatja a fogást.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.