Furcsa szabályok, amelyeket a Fehér Ház szakácsainak be kell tartaniuk

Fehér Ház
Shutterstock/OVSEGL -
érdekességek elnöki szakács Fehér Ház gasztronómia étkezés
Sok munkahelyen található legalább egy furcsa szabály, amelyet az alkalmazottaknak követniük kell. A Fehér Ház konyhai személyzetének azonban számos abszurd előírást kell betartania. Íme 5 olyan különleges szabály, amely a Fehér Ház szakácsaira vonatkozik.

A Fehér Ház konyháján dolgozó személyzetre számos különleges előírás vonatkozik, amelyet követniük kell. Hiszen a Fehér Ház szakácsainak nemcsak az a feladata, hogy az elnök étvágyát kielégítsék. Fedezd fel a Fehér Ház szakácsainak legfurcsább szabályait!

Fehér Ház szakács
A Fehér Ház szakácsa különleges ételeket szolgál fel egy elegáns elnöki vacsorán.
Forrás: Getty Images/Anna Moneymaker

Ilyen az élet a Fehér Ház szakácsai számára

1. A Fehér Ház vezető séfjének posztja a First Lady kezében van

A Fehér Ház vezető séfje egy olyan konyhai munkatárs, akinek rengeteg felelőssége van. A vezető séf feladata, hogy minden nap ételt biztosítson az elnök és családja számára, étkezéseket készítsen a Fehér Ház hivatalos vendégeinek és minden magánrendezvényre az elnök és a First Lady számára. 

Egy laikus azt gondolhatná, hogy a Fehér Ház választja ki, ki kapja ezt a fontos pozíciót. Azonban nem ez a helyzet. A Ms. Magazine beszámolója szerint a Fehér Ház vezető séfjét a First Lady nevezi ki. 

Az elnök feleségének arra is joga van, hogy elbocsássa a vezető séfet. 2005-ben a The Washington Post írta, hogy „Laura Bush februárban kirúgta a Fehér Ház vezető séfjét.” A kirúgott séf Walter Scheib volt, aki a New York Timesnak adott telefonos interjújában elmondta, hogy nehéz volt megfelelni Bush stílusbeli elvárásainak.

2. Az elnök törölhet a Fehér Ház séfjeinek étlapjáról bizonyos ételeket

John Moeller, egy volt Fehér Házbeli séf, a memoárjában azt írta, hogy a séfek az elnök kívánságai szerint dolgoztak. Ez azt jelenti, hogy ha az elnök valamilyen ételt ki akar tiltani az étrendjéből, akkor valószínűleg meg is fogja tenni.

Ezt a témát egy C-SPAN műsorban is tárgyalták, ahol volt Fehér Házbeli séfeket interjúvoltak. Az egyikük, Pierre Chambrin elmondta, hogy George Bush például nem akarta, hogy brokkoli vagy kelbimbó kerüljön az asztalára. Pierre az esetre így emlékszik vissza: „Adtam neki egy adag kelbimbót, mire azt mondta a komornyiknak: „Mondd meg Pierre-nek, hogy soha többé ne hozzon nekem ilyet!” Fontos azonban megjegyezni, hogy Bush nem tiltotta meg, hogy brokkoli legyen a Fehér Házban, csak ő maga nem akarta megenni. 

3. Minden ételt át kell vizsgálnia a Fehér Ház séfjeinek

Az évek során sokan azt állították, hogy az elnöknek hivatalos ételkóstolói vannak, akik megbizonyosodnak arról, hogy az étel biztonságos-e. Teljesen érthető, hogy minden egyes elnöki ételt ellenőriznek. A tényellenőrző oldal, a Snopes megerősítette, hogy az állítás, miszerint „Az ételkóstolók az Egyesült Államok elnökei nevében dolgoznak”, igaz. Ugyanakkor egy volt Fehér Házbeli séf, Walter Scheib a Washingtonian-nak elmondta, hogy ez a pozíció nem létezi,k az ételkóstolók kitaláltak.

 Viszont elismerte, hogy léteznek biztonsági rendszerek, amelyek célja az elnöki ételek védelme.

 „Semmi sem jut el az elnökhöz, ami ne esett volna át valaki felügyeletén” – kommentálta Scheib. „Ha az elnök véletlenül csak egy perecet kap el az asztalon, azt már átvizsgálták.” 

4. A Fehér Ház séfjei éjjel- nappal, a hét minden napján rendelkezésre állnak

A Fehér Ház séfjei bizony még éjjel sem némíthatják le a telefonjukat. Hiszen bármikor érkezhet egy telefon a magas rangú munkaadójuktól, hogy jöjjenek be és főzzenek valamit. Mert bizony amikor az elnök az épületben tartózkodik, a konyhai személyzetnek is készenlétben kell állnia, tehát a Fehér Ház séfjei elméletileg 24/7-ben dolgoznak. Bár az elnök technikailag kérhetné, hogy a séf éjfél után főzzön valamit, ami a gyakorlatban szinte sose fordult még elő, de készen kell rá lenniük. Hiszen lehet nemzeti vészhelyzet, és az érintett személyeknek fel kell kelniük akár az éjszaka közepén, hogy kezeljék a válságot. És ha ilyen helyzetben megéheznek, nem állhat elő olyan helyzet, hogy a konyhán a séfek ne készítsenek nekik valami harapnivalót.

5. A Fehér Ház vezető séfjei nem kapnak túlóradíjat

A Fehér Házban vezető szakácsnak lenni nagyon kemény munka. Állami vacsorákat terveznek, szokatlan órákban dolgoznak, és az elnöknek főznek. Azonban, bár ezek a feladatok elég megterhelőnek tűnnek, ezen a poszton nincs túlórabér. A The New York Times ezt a tényt egy 2005-ös cikkében tette közzé. Az újság szerint „A fizetés, évi 80 000 és 100 000 dollár között, túlóra nélkül, egy olyan magánséfnek, aki alkalmanként bemutatkozhat egy állami vacsorán, messze elmarad attól, amit a legmagasabb szintű séfek kereshetnek."  

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.