A főzelékek - amelyek a magyar konyha szerves részét képezik - sokáig egyet jelentettek a gyors és olcsó étkezéssel. Az utóbbi években azonban a reneszánszukat élik, és egyre több családban kerülnek újra az asztalra – nemcsak a hagyományos, hanem modern változatokban is. A főzelékek egyszerűek, táplálóak, és szinte végtelen lehetőséget kínálnak arra, hogy friss, szezonális zöldségeket, hüvelyeseket és egyéb finomságokat adjunk az étkezésekhez.
A főzelék az egyik legsokoldalúbb étel, hiszen egy egyszerű feltéttel bármikor gazdagítható fogás, ami akár fagyasztható is, és amit gyorsan lehet tálalni a családnak.
A zöldborsófőzelék egy igazi klasszikus, amelyet szinte mindenki szeret. Az édes, roppanós borsó finom, krémes alapot ad, és bár sokan a húsos változatot is kedvelik, vegetáriánus változata is legalább olyan népszerű.
Tipp: klasszikus bélszínrolóval a legfinomabb.
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A hagymát apróra vágjuk, majd az olajon üvegesre pirítjuk.
2. Hozzáadjuk a zöldborsót, és pár percig kevergetjük.
3. Felöntjük vízzel, és sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Addig főzzük, amíg a borsó megpuhul.
4. A lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, és a főzelékhez adjuk, hogy besűrűsödjön.
5. Ha szükséges, tejfölt adunk hozzá a krémesebb állagért, és citromlével frissítjük.
A zöldborsófőzeléket tálalhatjuk sült húsokkal, tükörtojással vagy akár csak pirított kenyérrel. A gyerekek is imádják a finom, édes ízét!
A spárga egyre népszerűbb zöldség, és nemcsak a tavaszi szezonban, hanem a főzelékek világában is egyre nagyobb szerepet kap. A spárgafőzelék finom, könnyed étel, amely nagyszerűen passzol a húsvéti vagy tavaszi étkezésekhez.
Tipp: tükörtojással, vagy csirkefalatkákkal érdemes tálalni.
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A spárgát megpucoljuk, és kisebb darabokra vágjuk. A fás részeket eltávolítjuk.
2. A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük.
3. Hozzáadjuk a spárgát, felöntjük vízzel, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
4. Főzzük, amíg a spárga megpuhul, majd egy botmixerrel pürésítjük.
5. A tejszínt hozzáadjuk, és pár percig összefőzzük, hogy sűrűsödjön.
Ez a főzelék remek választás lehet egy könnyed tavaszi vacsorához, de akár egy pörkölt vagy sült hús mellé is kínálható. A spárga különleges, enyhén fanyar íze sokakat lenyűgöz.
A sárgaborsófőzelék a magyar konyha egyik alapja. Tápláló, laktató és rendkívül egyszerűen elkészíthető. Sokan nem is tudják, hogy mennyire finom, amikor a megfelelő fűszerekkel készítjük el
Tipp: sült virsli, vagy kolbász illik hozzá, esetleg baconchips.
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A sárgaborsót átválogatjuk, majd alaposan megmossuk.
2. A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megpirítjuk.
3. Hozzáadjuk a sárgaborsót, felöntjük vízzel, és sóval, borssal ízesítjük.
4. Főzzük, amíg a borsó megpuhul, majd liszttel sűrítjük.
5. A tejföllel krémesítjük, és pár percig összefőzzük.
Ez a főzelék igazi komfortétel, amely különösen jól passzol a sült húsokhoz, de egy jó tükörtojással is megkoronázhatjuk.
A karfiolfőzelék sokak számára egy kicsit elfeledett étel, pedig rendkívül finom és tápláló. A karfiol sajátos íze remekül érvényesül a sűrű, krémes főzelékekben.
Tipp: próbáld ki falafellel, szeretni fogják a gyerekek is.
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük.
2. A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük.
3. Hozzáadjuk a karfiolt, és pürésítjük.
4. Liszttel sűrítjük, majd tejszínnel krémesítjük, és sóval, borssal ízesítjük.
A karfiolfőzelék frissítő, enyhén édeskés íze sokakat rabul ejt, és egy könnyű, de laktató étkezés része lehet.
A cékla egyre népszerűbb zöldség, amely a főzelékek világában is helyet kapott. Bár elsőre talán meglepő lehet, a cékla íze remekül illik a főzelékekhez, és a tápanyagban gazdag alapanyagok miatt különösen egészséges választás.
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A céklát meghámozzuk, és reszeljük.
2. A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megpirítjuk.
3. Hozzáadjuk a reszelt céklát, felöntjük vízzel, és fűszerezzük.
4. A főzeléket liszttel sűrítjük, majd tejföllel krémesítjük.
Ez a főzelék édes, földes ízvilágot képvisel, és remekül passzol a sült húsokhoz, vagy akár egy jó tükörtojással is fogyasztható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.