Talán eddig nem is gondoltad volna, hogy bizonyos ételek mikrózása komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Miért? Mert a mikróval való újramelegítés során a tápérték nemcsak, hogy csökkenhet, hanem az étel akár mérgezővé is válhat. Íme 5 étel, amit semmiképp se melegíts újra mikróban.
Spagetti, lasagne, rakott tészta... imádjuk őket, mert finomak, laktatóak, és remekül el lehet őket tárolni. De a mikróban való felmelegítésüket, jobb ha kihagyjuk. A tésztaételek, különösen a tészta és a szósz kombinációja, hajlamosak veszélyes baktériumok elszaporodására. Az újramelegítés során ezek a baktériumok könnyen megfertőzhetik az ételt, ha nem érik el a megfelelő hőmérsékletet. A szénhidrátok, mint a tészta, a mikróban való felmelegítés során gyorsan elveszítik a tápértéküket is. Emellett a tészta szárazabbá válhat, ami nemcsak az étkezés élményét rontja, hanem nehezebb is lesz megemészteni.
Miért veszélyes?
A baktériumok, mint a Clostridium perfringens gyorsan elszaporodhatnak, és ha nem érik el a megfelelő hőmérsékletet, ételmérgezést okozhatnak. Tünetek: hányás, hasmenés, hasi fájdalom.
A csirkehús és más húsételek mikrózása különösen veszélyes, ha nem figyelünk arra, hogy teljesen átmelegedjenek. A mikróban az ételek nem mindig egyenletesen melegednek fel. A húsok, különösen a csirke, a nem megfelelően felmelegített állapotban szalmonellát vagy campylobactert tartalmazhatnak, amelyek ételmérgezést okozhatnak.
Miért veszélyes?
A szalmonella és a campylobacter baktériumok a leggyakoribb kórokozók, amelyek ételmérgezést okoznak, és komoly hasi fájdalmakat, lázat, hányást és hasmenést válthatnak ki. A húsokat mindig teljesen át kell melegíteni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a bennük lévő baktériumok teljesen elpusztultak.
A gombát, mint például a csiperkét, gyakran tesszük salátákba vagy szószokba, de ha mikróban próbáljuk újramelegíteni, érdemes nagyon odafigyelni. A friss gomba nagyon érzékeny az újramelegítésre, és ha túl sokáig áll hűtve, az egészségünkre is káros hatással lehet. A gombában található fehérjék és ásványi anyagok hő hatására gyorsan lebomlanak, ami csökkenti az étel tápértékét. Az újramelegítésük során a nitrátokból más vegyületek, például nitritek keletkezhetnek, amelyek már alacsony koncentrációban is mérgezőek lehetnek.
Miért veszélyes?
A nitritek a szervezetben szintén okozhatnak ételmérgezést, és hosszú távon hozzájárulhatnak a rákos megbetegedésekhez is.
Rizs is gyakori étel, amit szeretünk előre elkészíteni és másnap újra felmelegíteni. Azonban a rizs újramelegítése során komoly veszélyek leselkedhetnek ránk. A rizsben előforduló Bacillus cereus nevű baktériumok az ételben maradhatnak, még akkor is, ha helyesen tároljuk. Ha nem megfelelő hőmérsékleten tároljuk a rizst, vagy ha nem éri el a megfelelő hőfokot a mikróban, a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak, és mérgezést okozhatnak.
Miért veszélyes?
A Bacillus cereus baktérium által kiváltott ételmérgezés hasmenést, hányást és hasi fájdalmat okozhat. Ezért érdemes kerülni a rizs mikróban történő újramelegítését
Ha szereted a friss salátákat vagy a főtt spenótot, és maradt belőle, akkor figyelj oda, hogyan tárolod és melegíted fel. A spenót és más leveles zöldségek nitrátokat tartalmaznak, amelyek a mikróval való újramelegítés során könnyen mérgező nitritekké alakulhatnak. Az ilyen típusú zöldségeket érdemes egy-két órán belül elfogyasztani, és kerülni az újramelegítést, ha nem szeretnél ételmérgezést kapni.
Miért veszélyes?
A nitrátok és nitritek nemcsak a mikróban, hanem a túl hosszú ideig tárolt ételben is átváltozhatnak mérgező vegyületekké. A túlzott fogyasztásuk rákot is okozhat, és a nitritek hatással lehetnek a vér oxigénszállító képességére is, különösen kisgyermekeknél.
Ha a fent említett ételek közül bármelyiket szeretnéd újra fogyasztani, akkor inkább próbáld meg sütőben felmelegíteni, mert így jobban megőrizhetik a tápanyagaikat és elkerülheted a baktériumok elszaporodását. A legfontosabb: mindig ügyelj arra, hogy az étel teljesen átsüljön vagy átmelegedjen, és ha bizonytalan vagy, inkább ne tartsd túl sokáig hűtőben a maradékot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.