5 étel, amit ne melegíts újra a mikróban! - Az egészségedet is veszélyeztetheted, ha nem vigyázol

Ezekkel az ételekkel vigyázz, ha újramelegíted őket
Shutterstock - Pixel-Shot
gasztro újramelegítés mikró
A mikróval való melegítés gyors és kényelmes megoldásnak tűnik, de vannak olyan ételek, amiket jobb, ha nem próbálsz meg újra felmelegíteni. Amellett, hogy veszélyeztetik az egészségedet a mikrónak se tesznek jót.

Talán eddig nem is gondoltad volna, hogy bizonyos ételek mikrózása komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Miért? Mert a mikróval való újramelegítés során a tápérték nemcsak, hogy csökkenhet, hanem az étel akár mérgezővé is válhat. Íme 5 étel, amit semmiképp se melegíts újra mikróban.

A csirkehús mikrózása különösen veszélyes az egészségre
A csirkehús mikrózása különösen veszélyes az egészségre 
Forrás: Shutterstock

Ezeket az ételeket SOHA ne melegítsd újra a mikróban! 

1. Spagetti és egyéb tésztaételek

Spagetti, lasagne, rakott tészta... imádjuk őket, mert finomak, laktatóak, és remekül el lehet őket tárolni. De a mikróban való felmelegítésüket, jobb ha kihagyjuk. A tésztaételek, különösen a tészta és a szósz kombinációja, hajlamosak veszélyes baktériumok elszaporodására. Az újramelegítés során ezek a baktériumok könnyen megfertőzhetik az ételt, ha nem érik el a megfelelő hőmérsékletet. A szénhidrátok, mint a tészta, a mikróban való felmelegítés során gyorsan elveszítik a tápértéküket is. Emellett a tészta szárazabbá válhat, ami nemcsak az étkezés élményét rontja, hanem nehezebb is lesz megemészteni.

Miért veszélyes?

A baktériumok, mint a Clostridium perfringens  gyorsan elszaporodhatnak, és ha nem érik el a megfelelő hőmérsékletet, ételmérgezést okozhatnak. Tünetek: hányás, hasmenés, hasi fájdalom.

 2. Húsok (különösen a csirke)

A csirkehús és más húsételek mikrózása különösen veszélyes, ha nem figyelünk arra, hogy teljesen átmelegedjenek. A mikróban az ételek nem mindig egyenletesen melegednek fel. A húsok, különösen a csirke, a nem megfelelően felmelegített állapotban szalmonellát vagy campylobactert tartalmazhatnak, amelyek ételmérgezést okozhatnak.

Miért veszélyes?

A szalmonella és a campylobacter baktériumok a leggyakoribb kórokozók, amelyek ételmérgezést okoznak, és komoly hasi fájdalmakat, lázat, hányást és hasmenést válthatnak ki. A húsokat mindig teljesen át kell melegíteni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a bennük lévő baktériumok teljesen elpusztultak. 

3. Gomba

A gombát, mint például a csiperkét, gyakran tesszük salátákba vagy szószokba, de ha mikróban próbáljuk újramelegíteni, érdemes nagyon odafigyelni. A friss gomba nagyon érzékeny az újramelegítésre, és ha túl sokáig áll hűtve, az egészségünkre is káros hatással lehet. A gombában található fehérjék és ásványi anyagok hő hatására gyorsan lebomlanak, ami csökkenti az étel tápértékét. Az újramelegítésük során a nitrátokból más vegyületek, például nitritek keletkezhetnek, amelyek már alacsony koncentrációban is mérgezőek lehetnek.

Miért veszélyes?

A nitritek a szervezetben szintén okozhatnak ételmérgezést, és hosszú távon hozzájárulhatnak a rákos megbetegedésekhez is.

4. Rizs

Rizs is gyakori étel, amit szeretünk előre elkészíteni és másnap újra felmelegíteni. Azonban a rizs újramelegítése során komoly veszélyek leselkedhetnek ránk. A rizsben előforduló Bacillus cereus nevű baktériumok az ételben maradhatnak, még akkor is, ha helyesen tároljuk. Ha nem megfelelő hőmérsékleten tároljuk a rizst, vagy ha nem éri el a megfelelő hőfokot a mikróban, a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak, és mérgezést okozhatnak.

Miért veszélyes?

A Bacillus cereus baktérium által kiváltott ételmérgezés hasmenést, hányást és hasi fájdalmat okozhat. Ezért érdemes kerülni a rizs mikróban történő újramelegítését

 5. Spenót és más leveles zöldségek

Ha szereted a friss salátákat vagy a főtt spenótot, és maradt belőle, akkor figyelj oda, hogyan tárolod és melegíted fel. A spenót és más leveles zöldségek nitrátokat tartalmaznak, amelyek a mikróval való újramelegítés során könnyen mérgező nitritekké alakulhatnak. Az ilyen típusú zöldségeket érdemes egy-két órán belül elfogyasztani, és kerülni az újramelegítést, ha nem szeretnél ételmérgezést kapni.

Miért veszélyes?

A nitrátok és nitritek nemcsak a mikróban, hanem a túl hosszú ideig tárolt ételben is átváltozhatnak mérgező vegyületekké. A túlzott fogyasztásuk rákot is okozhat, és a nitritek hatással lehetnek a vér oxigénszállító képességére is, különösen kisgyermekeknél.

Mi a teendő?

Ha a fent említett ételek közül bármelyiket szeretnéd újra fogyasztani, akkor inkább próbáld meg sütőben felmelegíteni, mert így jobban megőrizhetik a tápanyagaikat és elkerülheted a baktériumok elszaporodását. A legfontosabb: mindig ügyelj arra, hogy az étel teljesen átsüljön vagy átmelegedjen, és ha bizonytalan vagy, inkább ne tartsd túl sokáig hűtőben a maradékot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.