Az egészséged megőrzése nem csupán a táplálkozásról szól, hanem ugyanúgy fontos a biztonságra is figyelni, és tudatosan tárolni, illetve elkészíteni az ételeket. Akár a hús megfelelő átsütéséről, akár arról van szó, hogy bizonyos ételek ne maradjanak túl sokáig szobahőmérsékleten, nem mindig könnyű elég figyelmesnek lenni ahhoz, hogy elkerüljük a betegségeket. Egy szakértő Instagramon osztotta meg azt a 6 ételt, amelyet mindenképpen tartsunk távol a hűtőtől, mivel bár úgy tűnhet, hogy a hidegben való tárolás a legjobb megoldás, a hűvösebb környezet valójában káros hatással lehet ezekre az alapanyagokra, és akár mérgező baktériumok is megjelenhetnek bennük.
A klinikai táplálkozási szakértő, Jhanvi Sanghvi egy videóban magyarázta el a közösségi médián, hogy az alábbi ételeket soha ne tárold a hűtőben vagy a fagyasztóban:
Nagy eséllyel már most is van ezek közül legalább egy a hűtődben, de Sanghvi magyarázatait elolvasva biztosan gyorsan a megfelelő helyre szeretnéd majd áthelyezni őket. A burgonya hűtőben történő tárolása során káros akrilamid nevű vegyület keletkezhet, mivel a kemikáliák cukorrá alakulnak. Ezen kívül a hagyma és a fokhagyma helye sem a hűtőben van, mivel a hideg penész kialakulásához vezethet és káros baktériumok is megjelenhetnek rajtuk a hűtőben lévő túlzott nedvesség hatására.
A túlzott nedvesség ideális környezetet biztosít a gombaspórák számára.
Ezek a spórák pedig fogyasztás esetén hányást, gyomorgörcsöket és hasmenést okozhatnak. A penész mérgező mikotoxinokat termelhet, amelyek megbetegíthetik a szervezetet. Ezért a hagymát inkább egy hűvös, sötét és száraz helyen érdemes tárolni, ahol kisebb az esélye annak, hogy csírázni kezd, ha nem használjuk fel azonnal.
A gyömbér és a banán esetében inkább arról van szó, hogy romlik a minőségük a hűtőben való tárolás miatt, mivel előbbi kiszárad, míg utóbbi barnulni és pépesedni kezd.
Ezért inkább szobahőmérsékleten, száraz, hűvös helyen célszerű tárolni, hogy megőrizzék frissességüket és ízüket.
A főtt rizs mindig kényes téma és Jhanvi szerint különösen figyelmesnek kell lenned, hogy megfelelően lehűtsd, mielőtt a hűtőbe tennéd. Ha ezt nem teszed meg, fennáll a bacillus cereus nevű baktérium elszaporodásának veszélye, ami súlyos ételmérgezést okozhat.
Természetesen mindez nem vonatkozik arra az esetre, ha már elkészített ételben használtad ezeket az alapanyagokat, hiszen akkor a legtöbb recept hűtőben történő tárolása gyakorlatilag lehetetlen lenne.
Bár nem válnak mérgezővé, van néhány étel, amit nem ajánlott hűtőben tárolni. Ilyen például a kenyér.
A kenyérben található keményítő ugyanis a hideg hatására gyorsan kikristályosodik, így a kenyér hamarabb tönkremegy.
A méz természetes tartósítószerként nem igényel hűtést, sőt, a túl hidegben megkeményedik.
A kávé (akár egész bab, akár darált formában), soha ne kerüljön a hűtőbe, mivel könnyen átveszi a többi étel szagát. Inkább tárold légmentesen záródó edényben. A friss fűszernövények is érzékenyek a környező szagokra: ha a hűtőben tárolod őket, elveszítik eredeti ízüket és gyorsan kiszáradnak. A diót ugyan segíti az avasodás megelőzésében a hűtés, de ennek hátrányaként felszívhatja a hűtőben lévő egyéb ételek szagát is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.