Hamarosan rovarokból készült lisztből gyúrhatjuk a tésztát: nem vicc, nemsokára a boltok polcaira kerül

tészta, tésztagyúrás, rovarfehérjék
Shutterstock - Lithiumphoto
táplálkozás rovarfehérje lisztkukac lisztérzékeny
Az Európai Bizottság engedélyezte a rovarfehérjék árusítását a boltokban, ezzel több választási lehetőséget adva a lisztérzékenyek számára. Ezek a rovarfehérjék lephetik el a szupermarketeket!

Újabb lépés az alternatív fehérjeforrások elterjedésében! Az Európai Unió engedélyezte a különféle rovarfehérjék forgalmazását, ezért többféle termék is hamarosan megjelenik az uniós szupermarketek polcain. Bemutatjuk, hogy mikre lehet majd számítani! 

Számos ázsiai kultúrában évtizedek óta elterjedt a rovarfehérjék fogyasztása.
Számos ázsiai kultúrában évtizedek óta elterjedt a rovarfehérjék fogyasztása. 
Forrás: NORTHFOTO

Tücsök és lisztkukac: ezeket a rovarfehérjéket találhatod majd meg a boltok polcain 

Az Európai Bizottság engedélyezte a sárga lisztkukacpor forgalmazását az Európai Unióban, ami újabb lépést jelent az alternatív fehérjeforrások elterjedése felé. Ezáltal hamarosan több rovaralapú élelmiszerrel is találkozhatunk a boltok polcain - írja az ESM kiskereskedelmi szakportál.

A rovarfehérjék egészségügyi hatásai 

Még csak most jött ki a rendelet, de már meg is van az egyik magyarázat arra, miért lenne jó, ha rovarokból készült fehérjét fogyasztanánk. Míg az állatok kint vannak a réten vagy a tyúkólban, ezzel területet foglalnak el, addig a rovarok esetében más a helyzet.

 Ahogyan a növényeknél, úgy a rovaroknál is lehetőség van a vertikális termelésre, azaz akár tíz emelet magasan is elhelyezhetők, így jóval kisebb helyen több fehérjét vagyunk képesek előállítani.

Valamint nem elhanyagolható érv a rovarfogyasztás mellett, hogy a táplálásukra használt takarmánynak nem kell csúcsminőségűnek lennie, mint amilyet a hagyományos állattenyésztés sok helyen megkíván.

A rovarok ugyanis gyengébb minőségű tápanyagot is képesek fehérjévé alakítani, és miután hideg vérűek, sokkal jobban hasznosul a szervezetükben a bevitt tápanyag. Ellentétben a hagyományos állatokkal, amelyek melegvérűek, így, ha ezek energiát visznek be, azaz fogyasztanak, akkor azt a saját testük hőelőállítására is felhasználják. Vagyis a rovarok gyorsabban és több fehérjét képesek előállítani. 

A közlemények szerint a sárga lisztkukac UV-kezelt lárvapora csatlakozik az EU új élelmiszerlistájához, amin már többek között rajta van a vándorsáska-liszt, a kis lisztkukac és a házi tücsök is. 

Első körben a francia Nutri'Earth vállalat kap jogosultságot a sárga lárvaliszt forgalomba hozatalára. Ez a cég már több mint öt évvel ezelőtt nyújtotta be engedélykérelmét Brüsszelhez.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2023-as tudományos véleménye szerint az UV-kezelt sárga lisztkukacpor biztonságos és az egészségre nem káros. Ez azt jelenti, hogy a termék felhasználható lesz számos élelmiszerben, többek között

 kenyérben, zsemlében, süteményekben, tésztatermékekben, feldolgozott burgonyatermékekben, sajtokban és tejtermékekben, valamint gyümölcs- és zöldségkompótokban.

Lesből támadó ragadozó rovarral is megosztod az otthonod: ők a lakásod titkos albérlőiEz a fűszer a kerted titkos fegyvere lehet: a gombákkal és kártevőkkel is felveszi a hacotEzek a jelei, hogy megromlott a liszt - Van öt tippünk, hogy megmentsd!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.