Petőfi Sándor kedvencei – 5 étel, amiért rajongott a magyarok kedvenc költője

Wikipedia/Orlai Petrich Soma - FJ Mol
magyaros költő Petőfi Sándor recept kedvenc étel
Tudtad, hogy híres költőnknek köszönhetjük a székelykáposztát? Petőfi Sándor szerette a finom ételeket, de nem volt ínyenc. Az egyszerű, magyaros ízvilág állt közel a szívéhez. Receptválogatásunkban most 5 kedvenc ételével ismerkedhettek meg.

Híres költőnk a magyaros és egyszerű ételek kedvelője volt. Így biztosak vagyunk benne, hogy Petőfi Sándor kedvenc fogásait akár te is könnyedén elkészítheted otthon! Most öt olyan receptet mutatunk, amelyeket szívesen fogyasztott és lehet, hogy neked is nagy kedvenced lesz.

5 étel, amit Petőfi Sándor nagyon szeretett.
Petőfi Sándor egyik kedvenc étele a túrós tészta volt.
Forrás: Shutterstock/Whiteaster

1. Petőfi Sándor nagy kedvence: túrós tészta, házi tésztából

Hozzávalók (4 főre)

A tésztához:

  • 200 g liszt
  • 4 db tojássárgája
  • 1 db egész tojás
  • 20 ml olaj

A feltéthez:

  • 200 g túró
  • 200 g tejföl
  • porcukor, vagy húsos szalonna ízlés szerint

Elkészítés

1. Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit: a lisztet, a tojássárgájákat, az egész tojást és az olajat. Ha egynemű lesz a tészta, vágjuk három darabra. Az egyik tésztagombócot lapítsuk ki, majd lisztezzük be a tésztát és a tésztanyújtó gépet is.

2. A tésztadarabot kezdjük el nyújtógéppel nyújtani. Állítsunk a gép vastagságán, és nyújtsuk egyre vékonyabbra a tésztát. Amikor a tésztát 1 mm vastagságúra kinyújtottuk, akkor ízlés szerinti darabokra szeljük fel egy pizzavágóval. A többi tésztadarabbal is ugyanígy járjunk el.

3. Ezután forraljunk vizet egy fazékban, tegyük bele a sót, és főzzük ki benne a tésztát. Szűrjük le, majd szedjük tányérba és tegyük rá a túrót és a tejfölt.

Elkészítési idő: 25 perc

Egy adag: 293 Kcal 

Tudtad? A túrós tésztát nagyon szerette, erről árulkodik a barátjának, írt levele. „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.” 

2. Székelykáposzta

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 kg sertéscomb felkockázva
  • 10 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 1,5 kg savanyú káposzta 
  • 1 fej hagyma 
  • 2-3 gerezd fokhagyma 
  • 1 db t. v. paprika 
  • 1 db paradicsom 
  • 2-3 db babérlevél 
  • 2 tk őrölt kömény 
  • 1 ek pirospaprika 
  • 2 tk sertészsír  
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

1. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, előbbit kockázzuk fel, utóbbit pedig vágjuk apróra. A paprikát és a paradicsomot aprítsuk fel, a szalonnát és a sertéscombot vágjuk kockákra, a káposztát pedig savanyúságtól függően mossuk át.

2. Egy nagyobb fazékban hevítsük fel a zsiradékot, erre rakjuk a felkockázott szalonnát. Ha már kiengedte egy kicsit a zsírját, adjuk hozzá a felaprított hagymát és a felkockázott sertéscombot. Sózzuk borsozzuk, dinszteljük 5-10 percen keresztül, aztán jöhet a paprika, majd néhány percre rá a paradicsom is.

3. Fűszerezzük pirospaprikával és köménnyel, azután adjuk hozzá a babérleveleket, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Főzzük lefedve 40 percig a pörköltalapot.

4. Ha elkészült a pörköltalap, tegyük bele a lecsöpögtetett savanyú káposztát, majd adjunk annyi vizet hozzá, amennyi éppen ellepi. Kóstolás után fűszerezzük ízlés szerint.

5. Végül lefedve főzzük addig lassú tűzön (30-40 perc), amíg a hús teljesen puha nem lesz. Ha elkészült, tálaljuk még melegen, tejföllel és friss kenyérrel.

Elkészítési idő:
Egy adag: 313 Kcal 

Tudtad? A költő, barátjáról Székely Józsefről nevezte el az ételt, amikor azt ketten egy véletlen folytán megalkották. Egy vendéglős nem tudott már csak pörkölttel és savanyúkáposzta-főzelékkel szolgálni. E kettőt Petőfi és Székely összefőzette és így született a mai székelykáposzta elődje.

3. Petőfi-leves, grízgaluskával

Hozzávalók (4 főre)

  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 1/4 db karfiol
  • 4-5 ek zöldborsó
  • 1 db egész tojás
  • 2-3 evőkanál gríz (búzadara)
  • 1 ek zsír vagy olaj
  • 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 db vöröshagyma

Elkészítés

1. A zöldségeket a paradicsom és a paprika kivételével hámozzuk meg, daraboljuk fel, kockázzuk fel.

2. A tojásból, pici sóból és a grízből készítsünk nokedlisűrűségű tésztát, majd rakjuk félre.

3. A vöröshagymát dinszteljük meg a zsíron, majd amikor félig megpuhult adjuk hozzá a többi darabolt zöldséget is, és dinszteljük tovább. Később a tűzről lehúzva keverjük hozzá a pirospaprikát, engedjük fel a szükséges mennyiségű vízzel és tegyük vissza főni. 

4. Ezután rakjuk bele a paradicsomot és a paprikát, és főzzük addig, míg a zöldségek megpuhulnak.

5. Amikor már puhák a zöldségek, egy kiskanállal szaggassuk bele a grízgaluskának valót. Amikor a grízgaluska megfőtt, szórjuk meg petrezselyemmel, és tálaljuk.

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 263 Kcal

Tudtad? A költő nagyon szerette ezt az egyszerű grízgaluskalevest. És a Minek nevezzelek? című verse után ő szabadon variálta a zöldségeket.

4. Töltött tojás Petőfi módra

Hozzávalók (4 főre)

  • 8 db tojás
  • 1/2 db zsemle
  • 1 dl tej
  • 9 db tojás
  • 3 ek vaj
  • 1 csipet fehér bors
  • 1 csipet só
  • 1 csokor petrezselyem
  • pirospaprika

Elkészítés

1. A zsemlét tépkedjük apróra, majd áztassuk a tejbe 1 óra hosszat. Közben 8 db tojást főzzünk keményre, majd várjuk meg, míg kihűlnek.

2. A kihűlt tojásokat pucoljuk meg, vágjuk félbe, a sárgájukat szedjük ki egy tálba és törjük össze villával. Adjunk hozzá 1 ek. puha vajat, sózzuk, borsozzuk meg. 

3. Adjuk hozzá a kissé kinyomkodott zsemlét és a finomra aprított petrezselymet, majd dolgozzuk össze az egészet a maradék nyers tojással.

4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A 16 fél főtt tojást tegyük egy tűzálló tálba, a belsejüket töltsük meg a masszával. Végül locsoljuk meg a felolvasztott maradék vajjal.

5. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük készre. Tálaljuk pirospaprikával megszórva.

Elkészítési idő: 90 perc

Egy adag: 403 Kcal

Tudtad? Nagyon szerette a tojást, kedvence a töltött változat volt, de a Pilvaxban szívesen fogyasztott bevert tojást egy két deci szürkebarát kíséretében.

5. A költő kedvenc gulyása 

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 g mangalicazsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • csemege fűszerpaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 db paradicsom
  • 2 db g paprika
  • 600 g marhapofa
  • 1 tk só
  • bors
  • 1 db zellergumó
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 200 g burgonya
  • 100 g csipetke tészta
  • csípős paprika ízlés szerint

Elkészítés

1. Egy fazékban forrósítsuk fel a zsírt és pirítsuk rajta üvegesre a felkockázott hagymát és a zúzott fokhagymát.

2. Húzzuk le a tűzhelyről, keverjük el benne a fűszerpaprikát és az őrölt köményt, majd adjuk hozzá a paradicsomot, és mérsékelt lángon pirítsuk tovább. 

3. Adjuk hozzá a kockázott paprikát, majd a felkockázott húst, pirítsuk néhány percig, aztán öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk. Főzzük lassú tűzön kb. 1 órát, azután rakjuk bele a kockázott zellert, a répát és a fehérrépát.

4. Miután főztük még negyed órát rakjuk bele a kockázott burgonyát, és főzzük addig alacsony lángon, míg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Kifőzött csipetkével tálaljuk.

Elkészítési idő: 120 perc

Egy adag: 626 Kcal 

Tudtad? Annyira szerette a gulyást, hogy szívesen kanalazta reggelire is, ha előző napról megmaradt egy adag.

Zseni, aki sosem érettségizett le, az iskolát vándorszínészetre cserélte, mégis az MTA főtitkára lett belőleÍgy készíts egyszerűen és gyorsan kokárdát és huszárcsákót a gyermekednek3+1 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál az 1848-as forradalomról

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.