Eperimádók, figyelem! 10-ből 9 ember rosszul eszi az epret - Így kellene helyesen

eper, így edd helyesen az epret!
Getty Images/Laurence Monneret -
gyümölcs tippek a konyhában eper szuperélelmiszer egészséges
Az eper ínycsiklandó, friss és egészséges, de vajon jól fogyasztjuk? Egy népszerű orvos elárulta, hogyan érdemes igazán kiélvezni az eper ízeit, ami lehet, hogy téged is meglep majd!

Az eper az egyik legkedveltebb tavaszi-nyári gyümölcs, ami nem csoda, hiszen élénk piros színe és lédús, édes íze semmihez se fogható. Ráadásul az eper nemcsak finom, hanem egészséges is! De vajon elgondolkodtál már valaha azon, hogyan érdemes helyesen fogyasztani? Egy háziorvos hívta fel a figyelmet arra, mi az a gyakori hiba, amit szinte mindenki elkövet eperevés közben, és elárulta azt is, miért érdemes változtatni rajta.

eper, így edd helyesen az epret!
eper, így edd helyesen az epret!
Forrás: Getty images/Jacobs Stock Photography Ltd

Eper: eddig rosszul etted, így kell helyesen fogyasztani

Egy elismert orvos nemrég megosztotta a legjobb tippet, hogyan élvezhetjük igazán ezt a lédús gyümölcsöt – és a titok bizony a földieper zöld részeiben rejlik. Dr. Karan Raj, aki több mint 5,3 millió TikTok-követőjének oszt meg egészséggel kapcsolatos tényeket és hasznos tippeket, azt javasolja, hogy bizony az epret a leveleivel együtt érdemes elfogyasztanunk. Tehát a jövőben soha ne dobjuk el az eper zöldjét. Hogy miért? A doktor szerint: „Ha epret eszel, fogyaszd el a leveleket is! Az eper zöld része, amit csészeleveleknek is hívnak, táplálkozási szempontból felér magával a gyümölccsel.” 

Dr. Raj szerint ezek a zöld levelek tele vannak értékes tápanyagokkal, rengeteg antioxidánst és C-vitamint tartalmaznak, akárcsak maga az eper, emellett pedig magnéziumban és rostban is gazdagok.

És mi a helyzet a kellemetlen növényvédő szerekkel? 

Azok számára, akik tisztán szeretnének étkezni, és aggódnak a vegyszerek miatt, Lisa Marley séf és wellnessszakértő egy egyszerű, de hatékony trükköt javasol. Azt tanácsolja, hogy felejtsd el a sima csapvizes öblítést, és válts profi megoldásra: ecet és szódabikarbóna keverékére. Lisa szerint: „A vízzel való öblítés önmagában is segíthet eltávolítani némi baktériumot, de az ecetes-szódabikarbónás oldat hatékonyabb lehet az E. coli-fertőzés kockázatának csökkentésében.”

Ezért kell az epret fogyasztás előtt pár percre sós vízbe tenni

Mielőtt beleharapsz a zamatos eperbe, Lisa azt javasolja, hogy fürdesd meg őket egy liter víz, 150 ml fehér ecet és 40 g szódabikarbóna keverékében. Keverd össze az oldatot, áztasd az epreket öt percen át, majd alaposan öblítsd le őket.

A WebMD szerint az eper egészségügyi előnyei között említésre méltó, hogy tele van C-vitaminnal és más antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek megelőzni komoly egészségügyi problémákat, például a rákot, a cukorbetegséget, a stroke-ot vagy a szívbetegségeket. Ráadásul ez a lédús gyümölcs alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így segíthet szabályozni az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést is. Sőt, az eper akár a fogyást is támogathatja a zsírégető hormonok termelődésének fokozásával. Akár az eper zöldjét is elfogyasztva, akár csak önmagában, bátran élvezzük ezt a lédús gyümölcsöt az eperszezon alatt!

5+1 dolog, amit még biztosan nem tudtál az eperrőlEper a ráncok ellen? 10 ok, hogy miért egyél sokat belőle!Eper, a megunhatatlan - 5 szuper recept

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.