Eperimádók, figyelem! 10-ből 9 ember rosszul eszi az epret - Így kellene helyesen

Az eper az egyik legkedveltebb tavaszi-nyári gyümölcs, ami nem csoda, hiszen élénk piros színe és lédús, édes íze semmihez se fogható. Ráadásul az eper nemcsak finom, hanem egészséges is! De vajon elgondolkodtál már valaha azon, hogyan érdemes helyesen fogyasztani? Egy háziorvos hívta fel a figyelmet arra, mi az a gyakori hiba, amit szinte mindenki elkövet eperevés közben, és elárulta azt is, miért érdemes változtatni rajta.
Egy elismert orvos nemrég megosztotta a legjobb tippet, hogyan élvezhetjük igazán ezt a lédús gyümölcsöt – és a titok bizony a földieper zöld részeiben rejlik. Dr. Karan Raj, aki több mint 5,3 millió TikTok-követőjének oszt meg egészséggel kapcsolatos tényeket és hasznos tippeket, azt javasolja, hogy bizony az epret a leveleivel együtt érdemes elfogyasztanunk. Tehát a jövőben soha ne dobjuk el az eper zöldjét. Hogy miért? A doktor szerint: „Ha epret eszel, fogyaszd el a leveleket is! Az eper zöld része, amit csészeleveleknek is hívnak, táplálkozási szempontból felér magával a gyümölccsel.”
Dr. Raj szerint ezek a zöld levelek tele vannak értékes tápanyagokkal, rengeteg antioxidánst és C-vitamint tartalmaznak, akárcsak maga az eper, emellett pedig magnéziumban és rostban is gazdagok.
Azok számára, akik tisztán szeretnének étkezni, és aggódnak a vegyszerek miatt, Lisa Marley séf és wellnessszakértő egy egyszerű, de hatékony trükköt javasol. Azt tanácsolja, hogy felejtsd el a sima csapvizes öblítést, és válts profi megoldásra: ecet és szódabikarbóna keverékére. Lisa szerint: „A vízzel való öblítés önmagában is segíthet eltávolítani némi baktériumot, de az ecetes-szódabikarbónás oldat hatékonyabb lehet az E. coli-fertőzés kockázatának csökkentésében.”
Mielőtt beleharapsz a zamatos eperbe, Lisa azt javasolja, hogy fürdesd meg őket egy liter víz, 150 ml fehér ecet és 40 g szódabikarbóna keverékében. Keverd össze az oldatot, áztasd az epreket öt percen át, majd alaposan öblítsd le őket.
A WebMD szerint az eper egészségügyi előnyei között említésre méltó, hogy tele van C-vitaminnal és más antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek megelőzni komoly egészségügyi problémákat, például a rákot, a cukorbetegséget, a stroke-ot vagy a szívbetegségeket. Ráadásul ez a lédús gyümölcs alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így segíthet szabályozni az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést is. Sőt, az eper akár a fogyást is támogathatja a zsírégető hormonok termelődésének fokozásával. Akár az eper zöldjét is elfogyasztva, akár csak önmagában, bátran élvezzük ezt a lédús gyümölcsöt az eperszezon alatt!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.