A tökéletes bécsi szelet titka: ettől lesz ropogós a rántott hús panírja

Shutterstock/Copyright (c) 2023 AS Foodstudio/Shutterstock. No use without permission. - AS Foodstudio
konyha hozzávaló trükk
A tökéletes rántott hús elkészítése nem bonyolult, de odafigyelést igényel. A megfelelő hús, a klasszikus panírozás, a bő, forró zsiradékban történő sütés és a helyes utókezelés garantálja, hogy a bécsi szeleted aranybarna, könnyű és ropogós legyen. Ha követed ezeket a lépéseket, biztosan olyan rántott húst készíthetsz, amely méltó a klasszikus osztrák hagyományokhoz!

A rántott hús, különösen a bécsi szelet, az egyik legnépszerűbb étel világszerte. Bár elsőre egyszerűnek tűnik az elkészítése, sokszor előfordul, hogy a panír nem lesz elég ropogós, leválik a húsról, vagy átázik a sütés után. Ha igazán tökéletes bécsi szeletet szeretnél készíteni, érdemes néhány kulcsfontosságú szabályt betartani. Nézzük, mitől lesz igazán ropogós és aranybarna a panír!

rántott hús
A tökéletes rántott hús ropogós panírral készül
Forrás: Shutterstock

Így készül  tökéletes rántott hús

A megfelelő hús kiválasztása

Az eredeti bécsi szelet borjúhúsból készül, de sokan sertésből vagy csirkéből is elkészítik. A legfontosabb, hogy a hús ne legyen túl vastag, mert akkor nehezen sül át, de túl vékony sem, mert akkor kiszáradhat.

  •  Borjúhús – Az osztrák hagyományok szerint a bécsi szelet borjú felsálból készül. Ez a hús puha, szaftos, és tökéletes alap egy igazi bécsi szelethez.
  •  Sertéshús – Ha sertéshúsból készíted, válaszd a karajt vagy a combot, mert ezek kevésbé zsírosak, de kellően szaftosak.
  •  Csirkehús – A csirkemell könnyebb alternatíva, de hajlamos kiszáradni, ezért érdemes előtte egy kis tejbe vagy joghurtba áztatni.

A húsokat vágd nagyobb, vékony szeletekre (kb. 1 cm vastagra), majd klopfold ki őket egy fólia vagy sütőpapír alatt, hogy egyenletesen vékonyak és omlósak legyenek.

A klasszikus panírozás lépései

A tökéletes ropogós bunda alapja a klasszikus liszt-tojás-zsemlemorzsa hármas, de az ördög a részletekben rejlik!

  •  Liszt – Használj finomlisztet, amely egyenletesen bevonja a húst, így a tojás jobban tapad rá.
  • Tojás – A panír egyik kulcsfontosságú eleme. A tojást ne verd fel túlságosan, csak annyira, hogy a fehérje és a sárgája elkeveredjen. Adj hozzá egy kis sót és egy evőkanál vizet vagy tejet, hogy a panír könnyedebb legyen.
  • Zsemlemorzsa – A ropogós bunda titka a száraz, durvább szemcséjű zsemlemorzsa. Ha lehet, használj házi morzsát, mert ez jobban tapad és szebben pirul.

Extra trükk: a dupla panír

Ha extra ropogós bundát szeretnél, próbáld ki a dupla panírozást: miután végigmentél a klasszikus liszt-tojás-zsemlemorzsa folyamaton, mártsd vissza a húst a tojásba, majd még egyszer a morzsába. Így vastagabb, ropogósabb kérget kapsz.

A tökéletes sütés titkai

Az osztrák hagyomány szerint a bécsi szeletet sertészsírban kell sütni, mert ettől lesz igazán ízletes és ropogós. Ha könnyebb verziót szeretnél, akkor a semleges ízű napraforgó- vagy repceolaj is megfelel, de fontos, hogy magas hőfokon is stabil maradjon.

Mennyi olajat használjunk?

A bécsi szeletet bő, forró zsiradékban kell sütni, vagyis a hús ne érjen le az edény aljára, hanem ússzon az olajban. Ez biztosítja, hogy minden oldalról egyenletesen sül meg, és a bunda nem szívja magába a zsiradékot.

Milyen hőfokon süssük?

Az olaj hőmérséklete 170-180°C legyen. Ha túl alacsony a hőfok, a panír megszívja magát olajjal, ha túl magas, megéghet, mielőtt a hús átsülne. Egy jó trükk: dobj egy kis darab zsemlemorzsát az olajba – ha azonnal feljön és pezseg, akkor megfelelő a hőfok.

Sütési idő

Ne süsd túl sokáig! Egy szelet húsnak oldalanként 2-3 perc elegendő, hogy szép aranybarnára süljön, és belül szaftos maradjon.

Így marad ropogós a panír:

    •    Papírtörlő helyett rács – Sokan konyhai papírtörlőre teszik a frissen sült húst, de ez gőzt képez, és eláztatja a panírt. Ehelyett tedd egy sütőrácsra, hogy a levegő minden oldalról érje.

    •    Ne fedjük le! – A fedő alatt a pára csapdába esik, és a panír megpuhul.

    •    Frissen tálaljuk – A rántott hús frissen az igazi, ezért érdemes azonnal fogyasztani.

 

Hatalmas aszteroida tart a Föld felé, be is csapódhat - A NASA szerint már késő az eltérítéshezÚjszülött kisfiút helyeztek el a szolnoki vármegyei kórház inkubátorában: a pici csodás nevet kapottFigyelmeztetést adtak ki: van, ahol már havazik, de nem ez az egyetlen veszély

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.