Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke nem azért főz, hogy levezesse az energiáit. Eleinte az élet kényszerítette rá, hogy meleg ételt készítsen magának, majd szenvedélyévé vált a főzés, és nemrég szakácskönyvet adott ki, amit valamivel többen dedikáltatnak, mint politikai könyveit.
"Eleinte kényszer volt a főzés, ugyanis enni kellett. Anyám három műszakban dolgozott, ha enni akartam, valamit kellett készítenem. Jó 40 éve főzök, a tejbegrízzel kezdtem. Egyre bonyolultabb dolgokat lettem képes megcsinálni, sokfajta levest. Nem olyanokat főzök, amiben a legtöbb férfi jó. Nyílt tűzön, roston, bográcsban készült ételekben nem tartom magam jónak. Miután az elmúlt években kiderült, hogy nagyon népszerűek a főzésről szóló blogbejegyzések, jött az ötlet, hogy adjunk ki szakácskönyvet. A nyarat ellustálkodtam, őszre készült el, karácsony előtt nagyon vitték. 10 ezer eladott példány felett járunk, a mai napig dedikálok. Amikor esténként vidékre megyek, akkor a program után a politikai és a szakácskönyvemet is dedikálom. Bevallom, az utóbbi népszerűbb, tele van anekdotákkal, képekkel és nem a politikusi arcomat látják benne az emberek.
A családban mindig én főztem, a női ág a konyhaművészetben sohasem volt túl erős, sem Klári, sem az édesanyja, sem a nagyanyja. Ha este 8-9 órakor hazamegyek és valaki követeli, hogy főzzek valamit, akkor nekiállok. Általában mindenki rendelheti a saját kedvencét, ennek viszont gyakran az a vége, hogy a vasárnapi ebéd akár 7-8-féle ételből áll, amit két óra alatt összedobok. De nem csak főzök, bevásárolok és el is mosogatok közben. Egyszer elmentem egy főzőtanfolyamra is, ahol egy 8 fős társaság profi szakács segítségével végigfőz egy ételsort, amit utána megeszünk. Ilyenkor mindig kiderül, hogy amatőr vagyok, a jók ezt a mesterséget éveken keresztül tanulják" -
Más műfaj, ha az ember éttermi szakácsként minden nap végigfőz napi 6-7 órát. Én élvezetből csinálom. A családból senki sem kuktálkodik szívesen mellettem, nehéz erre rávenni őket. Mostanában hajnalban felébredek, és mire a többiek felkelnek, megfőzöm az ebédet. Ilyenkor nincsen más a konyhán kívül, nincsen bonyolult világmegváltó ötlet, annyira a főzésre koncentrálok, ugyanis több dolgot készítek egyszerre. Ma már azért is főzök, mert számomra ez a leginkább kikapcsoló tevékenység. A sport meg a főzés, nem nézünk tévét"
"A fővárosban falatnyi konyhánk van, ha én bent vagyok, a másiknak ki kell menni. Amikor készült a lakás, nem volt világos, hogy milyen családi munkamegosztás lesz. A feleségem, Klára ezzel üzenni is akart, hogy nem a konyhában képzeli el az életét. Kötcsén viszont hatalmas térben főzök, nagy pulttal, a nappali felé fordított étkezővel. Ott szeretek igazán főzni, és ott gyakrabban is állok a tűzhely mögé. Az idén karácsonyra robotgépet kaptam. Sok éven keresztül rimánkodtam, most végre használhatom."
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.