A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei vizsgálatot tartottak egy, Somogy megyei étteremben, ahol nem várt látvány fogadta a szakembereket. Higiéniai hiányosságok, általános takarítatlanság, nagyfokú szennyezettség és nem nyomonkövethető eredetű húsok miatt azonnali hatállyal bezáratták a vendéglátóegységet.
A vizsgálat során 790 kg élelmiszer forgalomból való kivonását látták indokoltnak.
Az étterem vizsgálatakor az ellenőrök megállapították, hogy annak gyakorlatilag minden helyiségében általános a takarítatlanság, nagyfokú a szennyezettség – írja a Nébih honlapja.
Példaként említhető, hogy a főzőkonyha, a zöldségelőkészítő, a raktár, az áruátvevő és a gyros-előkészítő helyiség padozata zsíros, takarítatlan, oldalfalai szennyezettek voltak. Több helyen a technológiához nem kapcsolódó tárgyakat, eszközöket tároltak.
A feketemosogató helyiségben a mosogató feletti mennyezetről pergett a vakolat, a hűtőkamrák teteje poros, a helyiség oldalfalai koszosak voltak. További problémát jelentett, hogy a hűtőterekben eltérő higiéniai megítélésű élelmiszereket, így földesárut, készételt és tejterméket tároltak együtt, kitéve őket a szennyeződés veszélyének – olvasható a közleményben.
Az ellenőrzés során megállapított élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai hiányosságok kijavítása után, a hatóság újbóli helyszíni szemléjét követően az étterem folytathatta tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása azonban még folyamatban van.
Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.