Olaszország egyet jelent a kultúrával, a művészettel, és ne felejsük el a gazdag gasztrokultúráját sem . Az olasz konyha az egész világon híres, és olyan hatalmas rajongótáborral rendelkezik, mint kevés más konyha. Legyen szó pizzáról, tésztáról, borról, fagylaltról, nehéz lenne jobbat találni, ezért ma, az olasz konyha világnapján összegyűjtöttünk néhány érdekességet Olaszország gasztrokultúrájáról, amiket talán te sem tudtál.
Bár úgy tűnik, a fokhagymás kenyér alapvető fontosságú az olasz éttermekben, ezt Olaszországban nehéz lenne megtalálni. A kenyeret általában üresen tálalják, és az biztos, hogy nem áztatják el fokhagymás vajjal. Az olaszok a friss, ízletes alapanyagokat szeretik, és ha ízesítésről van szó, a kevesebb több elvet követik.
Olaszországban a tejeskávé bármilyen formája reggeli ital, délelőtt 11 után már senki sem iszik ilyet. Helyette délután már csak üres presszó kávét isznak.
Ez talán a világ leghíresebb "álolasz" étele, bár valóban nem sok köze van Olaszországhoz. Az olaszoknál nem sok olyan tésztaétel van, amelynek szoros tartozéka a hús, a csirke például egyáltalán nem népszerű az országban.
Ha ellátogatsz egy olasz étterembe, és eléd tesznek egy kosár kenyeret, ne kezdd el eszegetni. Nem azért adják, hogy még evés előtt jóllakassanak, hanem azért, hogy az evés után a tányéron maradt felesleges szószt kitöröld vele.
A "peperoni" szó, így, egy P-vel olaszul paprikát jelent, ezért ha Olaszországban rendelnél egy pepperoni pizzát, ne lepődj meg, ha kolbász helyett paprikaszeletek lesznek a pizzádon. A pepperoni egyébként az Egyesült Államokból származik, szóval nem sok köze van Olaszországhoz.
Az igazi olasz pizza vékony tésztával készül. A vastag, masszív tésztás, mindennel (is) megrakodott pizza határozottan nem olasz, hanem amerikai.
Minden kávét fogyasztó ember kedvenc kotyogós kávéfőzőjét egy olasz férfi, Alfonso Bialetti találta fel 1933-ban. Azóta is köszönjük neki!
Bizony, vannak alkalmak, amikor még az olaszok is félreteszik egy kicsit a tésztát, és valami más után nyúlnak. A lencse fogyasztás nemcsak nekünk, magyaroknak, de az olaszoknak is ugyanúgy szerencsét hoz a következő évre.
Az olaszok nem érzik szükségét a feltétek halmozásának. Ananász, bacon, kagyló, csirke, tojás, bab.... Az eredeti olasz pizza sokkal egyszerűbb ennél, és sokkal kevesebb feltéttel dolgozik együtt egyszerre, például paradicsomszósz, mozzarella, bazsalikom...
Bizony, megelőzi Franciaországot és Spanyolországot is. Olaszországban a bor mindig a jó étkezés része, a bortermelés pedig az ország egyik fő gazdasági ágazata.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.