A vöröshagyma héja gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. Készíthetünk belőle teát, ami segíthet a szervezet méregtelenítésében. Ehhez tegyük egy kancsóba a megtisztított héjat, majd öntsük le forró vízzel, fedjük le és hagyjuk 15 percig gőzölögni. Ezt követően öntsük le a kiázott héjról az elkészült teát és már fogyaszthatjuk is!
A hagymahéjnak számos jótékony hatása lehet az egészségünkre, például csökkentheti az emésztési panaszok kialakulásának kockázatát és erősítheti immunrendszert. Ha megszárítjuk, majd porrá őröljük, ételízesítőként vagy smoothie-ba keverve is felhasználhatjuk.
A hagymahéj a levesek és a mártások elkészítésénél is a hasznukra válhat. A mártást sűrűbbé teszi, emellett megszínezi a fogásokat. Arra azonban ügyeljünk, hogy az elkészítés után vegyük ki az ételekből!
Jótékony hatásának köszönhetően ápolhatjuk vele a bőrünket és a hajunkat is. Ha vízzel lefőzzük a héjat, majd lehűtjük, akár az arcunkat is átmoshatjuk vele, sőt, a hajunkat is leöblíthetjük - írja a Fanny magazin.
A hagyma héja a komposztba téve is kifejti pozitív hatását. Ne tegyük a kupac legtetejére, ugyanis a lebomlás alatt odavonzhatja az állatokat, inkább dugjuk el pár centiméter mélyen a halomban!
Amennyiben szeretnénk ellenállóbbá tenni a növényeinket bizonyos betegségekkel szemben, készíthetünk belőle műtrágyát is. Ráadásul a növények növekedését is felgyorsítja. Áztassunk be 1 liter vízbe 2-3 marék hagymahéjat és hagyjuk állni 24 óráig. Ezt követően szűrjük le a vizet és megkapjuk az oldatot, amit érdemes havonta 3-4 alkalommal fejtrágyaként használni.
A paradicsom és az uborka számára kifejezetten jótékony megoldás. Tegyünk 20 grammot a hagymahéjból 5 liter meleg vízbe, majd 4-5 napig hagyjuk egy sötét helyen. Végül szűrjük le a főzetet és öntsük a növények gyökerére!
Amennyiben a hagyma héját beáztatjuk 1 liter vízbe és állni hagyjuk egy éjszakán át, másnap az így készült oldatot akár a virágok táplálására is felhasználhatjuk. Ehhez először szűrjük át az oldatot, majd öntsük egy üvegbe!
Mulcsként használva szintén hozzájárulhatunk a növények táplálásához. Hasznunkra válik, hogy a száraz héj gyorsan bomlásnak indul, ilyenkor ugyanis kalciumot és káliumot juttat a talajba.
Amennyiben problémánk akad a levéltetvekkel, a hagyma héja magas fitoncid tartalmának köszönhetően a segítségünkre lehet! Tegyünk 200 grammot belőle 10 liter meleg vízbe, majd hagyjuk benne 12-15 órán keresztül. Ezt követően szűrjük le az oldatot és a virágzást követően hetente permetezzük vele a növényeket.
Ez is érdekelhet:
Nem mindegy, hogyan tárolod a hagymát: így akár egy évig is elállhat
Fogadjunk, hogy te sem így aprítod a hagymát! - Mutatunk egy gyors és sírásmentes módszert
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.