Sokan vannak, akik szerint megkönnyíti a háziasszonyok életét, ha egy forró levegős sütővel is gazdagítják a konyhai gépek arzenálját. Akadnak azonban olyanok is, akik szerint felesleges pénzkidobás egy ilyen gép megvásárlása. Egyesek szerint a méretével vannak problémák, mások szerint teljesen más ízűek lesznek az air fryerben elkészített ételek.
Annak érdekében, hogy az air fryer használata valóban megkönnyítse mindennapjainkat, nem árt néhány fontos és alapvető információt tisztázni vásárlás előtt.
Érdemes átgondolni, hogy hány személy részére tervezünk ételeket készíteni vele. Egy közepes méretű készülék tökéletes lehet két személy számára, de egyedülállóak részére ez a méret az optimális. Nagyobb családoknak ajánlott az XL vagy XXL méretű változatok között választani.
Fontos figyelembe venni az étel mennyiségét is, mert ha túlzsúfoljuk a sütőt, nem biztos, hogy egyenletesen sül majd meg benne az étel.
A legjobb eredmény érdekében érdemes kisebb adagokban sütni az ételt, hogy elkerüljük az egyenetlen sülést.
Igaz, hogy az air fryer készülékeket úgy hirdetik, hogy zsiradékmentesen lehet bennük elkészíteni a finom fogásokat. Vannak azonban olyan ételek, amiket még ebben a gépben sem érdemes zsiradék felhasználása nélkül elkészíteni.
A félkész, mirelit ételek elkészítéséhez általában nincs szükség plusz zsiradékra, mert ezek a termékek már elősütöttek. Amennyiben az egészségmegőrzés miatt választottuk a készüléket és friss zöldségeket, fehérjeforrásokat használunk, érdemes az előkészítéskor a hozzávalókhoz adni a választott zsiradékot. Így nemcsak a kalóriatartalomra tudunk odafigyelni, de egyenletesebben sülnek majd a hozzávalók, és az ételt sem áztatjuk el túl sok olajjal.
Nem mindegy, milyen hőfokon készítjük a különböző ételeinket. Az ételek a fűtőszál közelsége és a forró levegő miatt hamarabb elkészülnek, mint egy hagyományos sütőben. Fontos azonban megemlíteni, hogy amíg egy édesburgonyának, grillzöldségnek jót tesz ez a fajta gyors sütés, addig a hagyományos ételeknek, egytáéleteknek és húsoknak más-más időre és hőfokra van szükség ahhoz, hogy egységesen megsüljenek.
Ki kell tapasztalni, melyik ételfélének, mennyi időre és milyen hőfokra van szüksége. Ha túl magas hőfokon sütünk egy húst például, a külseje megéghet, belül azonban nyers maradhat. Némileg türelemjáték a kitapasztalása, de megéri! 1-2 alkalom után játszi könnyedséggel készíthetjük el air fryerben az ételeinket.
Ha már profi módon készítjük a sült krumplit és a grillzöldségeket, valamint 1-1 húsfélét is ebben a sütőben, érdemes továbbgondolni a készülék használatát.
Süthetünk a sütőben mirelit vagy félkész pékárut is, de a már kicsit szikkadtabb késztermékeket is felfrissíthetjük benne néhány perc alatt.
Szilikonformák segítségével finom süteményeket is készíthetünk air fryerben – muffinok, gyümölcsös, sütik brownie-k minden mennyiségben készülhetnek benne rövid idő alatt.
Száríthatunk benne paradicsomot is, amiből nagyon finom köret készülhet, muffinformák segítségével baconos tojást is süthetünk benne.
Csak a képzeletünk szabhat határt, annyiféle módon készülhetnek ételek ebben a konyhai gépben.
Összegyűjtöttünk néhány nagyon gyors és egyszerű receptet, amiket könnyedén elkészíthetünk air fryerben.
Baconos tojás
Hozzávalók:
apróra vágott baconkockák
parmezán sajt
tojás
só, bors
muffinforma
Elkészítés:
Muffinformákba tegyük egészben vagy felverve a tojást, sózzuk, borsozzuk, szórjunk bacondarabokat a tetejére, a végén pedig ízlés szerint reszeljünk rá parmezánt. Az így kapott tojásos muffinokat helyezzük az air fryerbe, majd 180 fokon süssük meg. Általában 6-8 perc alatt elkészülnek, de gépenként változhat az idő, így nem árt villatesztet végezni. Amikor a tojás belseje is átsült, készen van a finom muffin. Fontos, hogy ne süssük túl, mert kiszáradhat!
Céklachips
Hozzávalók:
friss cékla
só
olaj
2 mm vékonyra vágjuk a céklát, egymás mellé helyezzük a rácson és 80 fokon addig sütjük, amíg ropogós nem lesz. Érdemes előtte kevés olajjal lespriccelni. A végén sózzuk és már ehetjük is.
Minden egyben brassói
Hozzávalók
Kockára vágott csirkecomb filé
húsos szalonna
kockára vágott burgonya
só, bors
fokhagyma por
vöröshagyma karikák
majoranna
olajfelhasználással
Elkészítés:
A csirkecombifilét és a húsos szalonnát apró kockára vágjuk és beletesszük egy keverőtálba.
Hozzáadjuk a szintén kis kockákra vágott megtisztított burgonyát. Rászórjuk a finomra vágott vöröshagymát, a fokhagyma-granulátumot, a majoránnát, ízesítjük még sóval és borssal. Egy kis zsiradékot is adhatunk hozzá, ha szaftosabban szeretjük a brassóit. Alaposan összekeverjük.
Beleöntjük az air fryer sütő kosarába, és 170 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Közben egyszer-kétszer kivesszük a kosarat, és alaposan átkeverjük a benne lévő alapanyagokat, így mindenhol egyenletesen fog megsülni.
Cukkini golyók
500 gramm cukkini
só, bors ízlés szerint
fél csokor petrezselyem
fél csokor bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
50 gramm Panko morzsa
50 gramm reszelt cheddar sajt
1 db tojás
2 evőkanál keményítő
Elkészítés:
A cukkinit lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk 8 percig, majd alaposan kinyomkodjuk belőle az összes levet. Ezután adjuk hozzá a zöldfűszereket, a zúzott fokhagymát, és a többi hozzávalót is. Alaposan elkeverjük, majd kis golyókat formázunk belőle.
Az így kapott golyókat egy sütőpapírral borított tálcára pakoljuk és a fagyasztóba dobjuk 10-12 percre. Ezután az air fryerben 180 fokon 16-18 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.