Jobb vagy írásban, mint szóban? Alkalmazd ugyanazokat a technikákat a szóbeli érettségin is

Portrait,Of,Collage,Girl,Standing,Next,To,Noticeboard,With,Tablet
Dusan Petkovic/Shutterstock - Dusan Petkovic
módszerek gyakorlás testbeszéd önbizalom
Örök kérdés marad, hogy vajon jobban teljesítünk-e írásban, mint szóban? A válasz nem annyira egyértelmű, mint gondolnánk. A modern kommunikációs eszközök terjedésével egyre inkább eltolódik a figyelem az írott üzenetek felé. De milyen módszerek segíthetnek kibontakozni a szóbeli vizsgán?

Az írásos kommunikációban a gondolatainkat szöveg formájában fejezzük ki. Írásbeli vizsgán könnyebbség, hogy átgondolhatjuk, újrafogalmazhatjuk és szerkeszthetjük válaszainkat, esszéinket, ellentétben a szóbeli vizsgával, ahol azonnal kell válaszolni. Vannak technikák azonban, amik segíthetnek abban, hogy a nehezebb terepen is meg tudjuk állni a helyünket.

Mindent gondoljunk át, mielőtt megszólalunk

Írásban van elég időnk arra, hogy válogassunk a megfelelő szavak közül és rendezzük gondolatainkat. A rendezetlenséget azonban kiküszöbölhetjük a szóbelin, ha hagyunk magunknak időt átgondolni, azt, amit kimondunk. Nem baj, ha szépen lassan, megfontoltan beszélünk. Az a lényeg, hogy mindenről szót ejtsünk, ami az adott témában fontos.

Ne felejtsük el a testbeszédet!

A szóbeli vizsgának pedig az az előnye, hogy gyorsabban reagálhatunk a másik félre és változtathatunk a mondandónkon a visszajelzések alapján. A szóbeli kommunikációban a testbeszéd és a hanghordozás is fontos szerepet játszik. Ezek használatával hitelesebbek, magabiztosabbak lehetünk az adott téma kapcsán. Fontos, hogy ezekre emlékezzünk, mikor elérkezünk a szóbeli érettségi napjához.

Young,Businessman,Standing,Near,The,Whiteboard,And,Pointing,At,It
A szóbeli vizsgázásban pedig előnyként szolgál, hogy gyorsabban reagálhatunk a másik fél reakcióira
Forrás: AnnaStills/Shutterstock

Használjunk példákat, érveket, csak úgy, mint írásban

A szóbeli és írásbeli kommunikáció között szoros összefüggés van. A két forma egyikének gyakorlása javítja a másikban való teljesítményünket is. Például azok, akik rendszeresen írnak, általában jobban megfogalmazzák magukat szóban is, és fordítva. Ugyanazokat a kommunikációs technikákat alkalmazhatjuk mindkét esetben: strukturálhatjuk gondolatainkat, használhatunk példákat vagy érveket a meggyőzés érdekében, és figyelembe vehetjük a hallgatóság vagy az olvasók visszajelzéseit.  

Az önbizalom elengedhetetlen

Ahogyan könnyebben vesszük az akadályt az írásbeli vizsgán is, ha önbizalommal, határozottan ülünk neki a teszteknek, úgy a szóbelin még fontosabb, hogy magabiztosan beszéljünk egy adott anyagról. Törekedjünk arra, hogy ne látszódjon rajtunk a félelem. Márpedig, ha kellően felkészültünk az adott vizsgára, biztosan eszünkbe fog jutni a lényeg.

Amikre figyeljünk a szóbeli vizsgákon:

  • Használjuk a gondolatstrukturálást: Mielőtt nekiállnánk a feleletnek, tervezzük meg, hogyan szeretnénk felépíteni válaszunkat. Gondoljuk át a feleletünk keretét.  
  • Használjunk példákat és bizonyítékokat az állításaink alátámasztásához. Konkrét esetekkel, példákkal erősítsük meg az érvelésünket
  • A szövegértés nagyon fontos a szóbeli vizsgán is, hiszen fontos, hogy megértsük, mire is akart irányulni a kérdés és a tétel. Sok vizsgáztató nem szereti a kertelést, csak a lényeget tartja szem előtt.
  • Figyeljünk a hanghordozásra és a testbeszédre. Próbáljunk meg nyugodtak és hitelesek maradni.

Ahhoz, hogy a szóbeli érettségi is gördülékenyen menjen, érdemes alkalmaznunk az írásos kommunikációban megszokott technikákat, például a gondolatstrukturálást és az előzetes felkészülést. Így biztosak lehetünk abban, hogy hatékonyan fogunk kommunikálni bármilyen helyzetben.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.