Kerti hortenzia: nagyobb és szebb virágokat hoz, ha betartjuk ezt az egy szabályt

kertészkedés metszés hortenzia
Egy hatalmas bokor kerti hortenzia minden udvar legszebb dísze lehet. Ahhoz azonban, hogy hatalmas virágokat hozzon, el kell végeznünk egy alapvető feladatot.

A kerti hortenzia viszonylag igénytelen növény, könnyű  tartani, de érdemes minden évben megmetszeni  — sokkal szebb és nagyobb virágokat hoz. A műveletnek hála a bokrok csinosabbak, formásabbak lesznek. A metszés új hajtások eresztésére ösztönzi a növényt.

kerti hortenzia
A kerti hortenzia metszése nyár közepén esedékes.
Forrás: Shutterstock

A BBC díjnyertes kertészeti műsorának vezetője, Lee Burkhill szerint a kerti hortenziák metszése elengedhetetlen ahhoz, hogy a növényeink igazán szépek legyenek. Azt mondja, lehet, hogy kevesebb virág lesz a bokrunkon, de a növény több energiát tud fordítani a virágfürtök nevelésére.

Fontos megjegyezni, hogy a kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) az egyetlen hortenzia, amit nyár közepén kell visszavágni, amikor a virágai már elhervadtak. Az első egészséges levél felett kell elmetszeni az elszáradt fürtöket, majd a hosszabb hajtásokat is vissza kell vágni az elágazásig. Más fajták metszése általában a késő téli vagy tavaszi hónapokban történik. A kerti hortenzia az előző évi hajtásokon hozza a következő évben a virágait, ezért nem szabad ősszel és tavasszal metszeni.

Az is megoldás, ha nem vágjuk vissza a bokrot, akkor tavasszal csak annyit tegyünk meg, hogy eltávolítjuk a fagyott hajtásokat.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.