Alkohol a repülőn: nagyobb bajt okoz, mint hinnéd

Shutterstock -
repülőgép betegség szívprobléma alkohol alvás
Sokan szívesen elfogadnak egy pohár bort vagy egy röviditalt a repülőn, de nem biztos, hogy kellene. Ha utána elalszunk, az alkohol rossz hatással lehet a szívünkre.

A kutatások szerint káros hatással van a szívünkre, ha a repülőgépen alkoholt fogyasztuk és utána alszunk egyet. 

Veszélyesebb alkoholt inni a repülőn, és utána bóbiskolni, mint hittük
Veszélyesebb alkoholt inni a repülőn, és utána bóbiskolni, mint hittük
Forrás: Thinkstock

Az alkohol és az utastér nyomása együtt okoz gondot

A tanulmány a Thorax Mondayben jelent meg, és az állítást azzal magyarázzák, hogy az alkoholfogyasztás és az utastér nyomásának kombinációja negatív hatással lehet a szunyókáló utasok szívére, ugyanis csökkenti az oxigén mennyiségét a vérben, és hosszabb időre megemeli a pulzusszámot.  A németországi Repülési Orvostudományi Intézet kutatói az állítják, nem csak az idősebbek vagy a szívproblémákkal küzdők vannak veszélyben - bár tény, hogy rájuk nézve még károsabb -, hanem az egészséges fiatalok is. Hozzátették, hogy az alvási apnoéban és légzési problémákkal küzdő utasoknak tartózkodniuk kell az alkoholfogyasztástól a repülés előtti 12 órában és az utazás alatt is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.