Erzsébet utolsó mondata magyarul hangzott el: ezek voltak, a haldokló királyné utolsó szavai

Sisi Sisi Múzeum Gödöllő Gödöllői Királyi Kastély Erzsébet királyné
Megtanult magyarul, imádott lovagolni és verseket írt. Erzsébet királyné utolsó mondatát a mai napig idézik.

Erzsébet királyné, vagy ahogy mindenki emlegette, Sisi szerette a magyarokat és a magyarok is szerették őt. Megtanulta nyelvünket, és az volt a vágya, hogy ő legyen Európa legkiválóbb hölgylovasa. Amikor betegsége miatt eltiltották a lovaglástól, új hobbit talált magának, verseket kezdett írni példaképe, Heine stílusában, de saját gondolataival. Azt azonban kevesen tudják, hogy Ferenc József felesége - aki egyben az unokatestvére is volt -  az utolsó mondatát is magyarul mondta ki. 

Sisi, Erzsébet királyné
Sisi utolsó mondatát magyarul mondta ki
Forrás: APA-PictureDesk via AFP

Több fatális véletlennek is be kellett következnie ahhoz, hogy Sisi gyilkosság áldozata legyen.  A magyar királynét 1898 szeptember 9-én a Genfi-tó partján ölték meg. Számos baljós előjel is övezte a tragédiát, amit egyébként a királyné versben jósolt meg. 

A királynét 1898-ban egy merénylő, Luigi Lucheni támadta meg. Azt hitték, csak lopni akar tőle, de az egy hegyes reszelővel szívtájékon szúrta. Erzsébet nem halt meg azonnal, később azonban eszméletlenül esett össze. A sebet udvarhölgye, Sztáray Irma grófnő vette észre - amikor meglazította Erzsébet fűzőjét - akihez utolsó szavait is intézte Sisi, ami így hangzott: "Mi történik velem?" A királyné 1898. szeptember 10-én belehalt a belső vérzésbe

A sokkoló bűntényről itt írtunk bővebben. 

Erzsébet búvóhelye volt a gödöllői kastély
Erzsébet búvóhelye volt a gödöllői kastély
Forrás: Northfoto

Erzsébet „búvóhelye” a Gödöllői Királyi Kastély volt

Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Sisi menedéke volt a bécsi udvar szigorú elvárásai elől. Ha egyedül kívánt lenni, itt senki sem zavarta: olvasott, sétált, írt, lovagolt és magyarul tanult – amiben sokat segített legkedvesebb barátnője és bizalmasa, a köznemesi származású felolvasónője, Ferenczy Ida, akinek nem kis része volt abban, hogy Sisi közel került a magyarokhoz. Egy ideig Ferenc Józseffel is hazánk nyelvén levelezett. Ha társaságra vágyott, családjával nagyszabású bálokat, fogadásokat, lóversenyeket, vadászatokat, és agárversenyeket rendeztek a kastélyban.

Erzsébet királyné a magyar történelem egyik legnépszerűbb alakja, legendája ma is él. Budapesten szobra áll és az egyik Duna-hidat róla nevezték el, valamint számtalan film készült az életéről, amelyek gyakran idealizálták azt. 

Érdekességek Sisiről, amiket talán még te sem tudtál 

  • Sisi aranykalitkában élt, de sosem volt igazán boldog, élete tele volt tragédiával, lánya, Zsófia tífuszban halt meg, fia, Rudolf 30 évesen dobta el magától az életét
  • Rendkívüli módon figyelt az alakjára, ha most élne, anorexiásnak mondanánk
  • Legendás hosszú haját konyakból és tojásból készült keverékkel mosták
  • Különleges fagyi volt a kedvence, az ibolya
  • Kokainnal kezelte a menopauzás tüneteket
  • Nem Sisi, hanem Lisi volt a beceneve: egy elhallás miatt terjedhetett el róla az előbbi becenév
  • Házassága egyáltalán nem volt romantikus, egy naplóbejegyzéséből kiderül: viszolygott attól, hogy a férjével intim kapcsolatba kerüljön

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.