Gap year - előny vagy hátrány egy évvel később elkezdeni az egyetemet?

boldog diák, iskola, tanulás, számítógép, gap year
Shutterstock - Antonio Guillem
Gap végzősök halasztás egyetem érettségi
Az érettségi kapcsán sok diákban felmerül a kérdés: idén kezdjen bele az egyetemi éveibe, vagy ráér egy év múlva is? Az úgynevezett gap year választása lehet előny, de hátrány is egy frissen érettségizett számára? 4+4 pro-kontra érv tőlünk nektek!

A "gap year", vagyis az úgynevezett szünetév egyre népszerűbb választás a diákok körében. Vannak, akik egy kis pénzkereseti lehetőség után vágyakoznak, mások szimplán még élvezni szeretnék azt az időt, amíg nem kell visszaülniük az iskolapadba. De vajon ez az egy év kihagyás előnyös vagy hátrányos egy frissen érettségizett diák számára? Íme 4+4 pro-kontra érv csak nektek!

gap year
Gap year - vajon jó választás a diákok számára?
Forrás: Forrás: Shutterstock

 

Gap year

Előnyök

Önismeret és személyes fejlődés

A szünidő során lehetőségetek van önállóan utazni, dolgozni, vagy akár önkénteskedni. Ez idő alatt jobban megismerhetitek saját érdeklődési köreiteket, erősségeiteket és gyengeségeiteket, s mindez segíthet a megfelelő egyetemi szak kiválasztásában, ha esetleg még bizonytalannak érzitek magatokat.

Pihenés és feltöltődés

A középiskola utolsó évei gyakran nagyon stresszesek a diákok számára. Egy szünetév lehetőséget ad a pihenésre és a feltöltődésre, így frissebben, és motiváltabban kezdhetik el az egyetemet. 

Gyakorlati tapasztalatok szerzése

A gap year alatt szerzett munkatapasztalat vagy önkéntes munka növelheti a diákok gyakorlati tudását és készségeit, ami előnyt jelenthet az egyetemi tanulmányok során,  és a későbbi munkakeresésben is nagy szerepe van.

Nyelvtanulás és kulturális élmények

Ha esetleg utazgatás a célotok, az sem hátrány! Ugyanis a külföldön töltött idő alatt  új nyelveket tanulhattok meg, emellett szuper élményekkel gazdagodtok, és elképesztő kultúrákat ismerhettek meg. Minél többet látunk a világból, annál nagyobb élettapasztalatunk lesz.

Utazás a gap year időszak alatt? Miért is ne?
Utazás a gap year időszak alatt? Miért is ne?
Forrás: NDAB Creativity/Shutterstock

Hátrányok

Sulis lemaradás?

Egy év kihagyás után nehezebb lehet visszatérni az egyetemi iskolapadba. Az iskolai tanulmányok elég sok időt fognak igénybe venni, azonban ennyi kihagyás után elég nehéz lesz az átállás. Nem lesz szüntelen szabadságérzet, hiszen olyan feladatokat és kihívásokat kell majd teljesíteni, amik nem engedik meg azt, hogy lazsálj!

Pénzügyi kihívások

A gap year anyagilag megterhelő lehet, különösen akkor, ha utazással, vagy nem fizetett önkéntes munkával jár. Ilyen esetekben érdemes jóval a szünidő előtt átgondolni, és megtervezni a későbbi költségeket, hiszen egy család fenntartása nem egyszerű. Ha te viszont folyton utazgatnál, vagy esetleg önkénteskednél, a családtagjaid jogosan kérdezhetik meg tőled, hogy nekik mikor fogsz segíteni.

Késleltetett karrierkezdés

Egy év kihagyás azt is jelentheti, hogy később kezdesz el dolgozni, ami hosszú távon befolyásolhatja a karriered alakulását és a jövedelmedet is.

Társadalmi nyomás

Bár egyre elfogadottabb a gap year, a család és barátok okozta folytonos megfelelési kényszer - miszerint tanulj vagy nem lesz belőled senki - stresszt és depressziót okozhat, amely végképp elveheti a tanulás iránti kedvedet. 

Ha mindenképpen arra szánod magad, hogy egy évet kihagysz az egyetemi életből, akkor less bele az alábbi videóba, ugyanis 35 szuper ötletet találsz, amikkel elütheted az időt:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.