Moll Cutpurse története: a 17. századi London celebbűnözője egy titokzatos nő volt

National Portrait Gallery London - National Portrait Gallery London
elvetemült némberek Moll Cutpurse sorozat London
A lázadó természetű nő nem csak az értékeiktől szabadította meg a járókelőket, de a közvéleményt is megbotránkoztatta a viselkedésével. Elvetemült némberek című új cikksorozatunkban minden idők leghíresebb női bűnözőiről mesélünk - ismerjétek meg Moll Cutpurse történetét.

A 17. századi London hírhedt figurájaként vonult be a történelembe Moll Cutpurse, akinek már a neve is a bűnre utal. Az eredetileg Mary Frith néven született lány az alvilági ténykedése során kapta a Moll Cutpurse ragadványnevet. A Moll egyszerűen egy akkoriban még használatos (azóta kikopott) angol női keresztnév volt, de az azért szimbolikus, hogy a szent ártatlansággal összekapcsolt Mary-t lecserélte egy identitásváltás során. A Cutpurse pedig a magyar ’zsebmetsző’ megfelelője, mivel a hírhedt nőszemény az élete egy bizonyos szakaszában abból élt, hogy a londoni járókelők zsebét, vagy az akkoriban jellemzően a ruházaton kívül hordott erszényét egy éles pengével felvágta, és észrevétlenül megszabadította őket az értékeiktől.

Moll Cutpurse
Moll Cutpurse 
Forrás: britannica.com

Balhés gyerek volt

Mary Frith 1584-ben született a londoni Barbican városrészben, az Aldersgate utcában. Már gyerekként megmutatkozott a vad természete, gyakran keveredett különféle kalamajkákba, és a rá kiszabott nemi szerepekkel is már ekkor meggyűlt a baja. A lányok számára a korban kötelezően elsajátítandó szabás és varrás helyett inkább a fiúk harci játékait részesítette előnyben, ahogyan a korabeli életrajzában írták róla: a tű helyett inkább a kardot választotta. 16 évesen már letartóztatták azért, mert ellopott két shillinget és 11 pennyt. A nagybátyja a sokadik balhéja után megpróbálta elküldeni Amerikába, hogy az Újvilágban kapjon esélyt egy új életre, de ő ezúttal sem volt hajlandó mások szabályai szerint viselkedni: az induló hajóról a vízbe ugrott, és visszaúszott a londoni kikötőbe.

Megszületett Moll Cutpurse

Ezután következett az a bizonyos zsebtolvajlós időszak, amikor az immár Moll Cutpurse nevet viselő lány a bandájával a Szent Pál katedrális környékén tevékenykedett. A zsebmetszés módszerének fontos eleme volt egy tettestárs is, aki elvonta az áldozat figyelmét, míg annak kiürült a lyukassá vált erszénye. Cutpurse persze nem tudott zavartalanul tevékenykedni, a hatóságok időről időre lecsaptak rá, ő pedig az élete jelentős részét kisebb-nagyobb börtönbüntetésekkel töltötte. Sőt, az akkoriban szokásos büntetési módszer keretében a kezét is megégették négy alkalommal, mint notórius tolvajét. Ebből lett elege egy idő után, és visszavonult az utcáról, hogy a háttérben tevékenykedve orgazdaként gyűjtse be, és adja tovább a mások által illegálisan eltulajdonított javakat. Emellett a szervezőkészségét és kapcsolatrendszerét az emberek közötti kapcsolatok előmozdítása érdekében is kamatoztatta: kiterjedt ügyfélhálózattal rendelkező kerítőként is tevékenykedett.

Tolvajból celeb

Az utcáról visszavonulása csak a tolvajlásra vonatkozott, Mary Cutpurse egyéb tekintetben imádta a nyilvánosság figyelmét, és ezt meg is kapta a korabeli Londonban. Afféle korabeli celeb lett belőle, a város ismert figurája, aki a szabályokra fittyet hányó életvitelével szerzett hírnevet. Ez egyrészt a bűnözői karrierjéből fakadt, másrészt a nőkkel szembeni társadalmi elvárások teljes elutasításából. Férfi ruhát hordott, a férfiakkal együtt ivott a kocsmákban, káromkodott, pipázott, verekedett, hangoskodott, sőt egyszer még egy színházi előadásban is fellépett, és ezek mindegyike már önmagában botrányos cselekedetnek számított a 17. századi Londonban. Még életében két drámát és két életrajzot is kiadtak róla, és a hírnevének elterjedéséhez valószínűleg alaposan hozzájárult az is, hogy meglepően hosszú életet élt, pláne bűnözőhöz képest. 74 éves korában hunyt el, de cseppet sem békésen: élete utolsó éveiben őrültekházába zárták.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.