Csütörtökön 22 óra 50-kor "fordul meg a nap" - Szent Iván éjszakája az év egyik legfontosabb spirituális eseménye

Szent Iván éj, spirituális, misztikus, ezotéria, asztrológia
Shutterstock/HelloRF Zcool - HelloRF Zcool
nyári napforduló Szent Iván éj spiritualitás megújulás
Csütörtökön kezdődik a csillagászati nyár, a napforduló 22 óra 50 perckor lesz. Szent Iván éjszakája fontos spirituális esemény.

Ekkor "fordul" meg a Nap, Szent Iván éjszakáján, amely a téli napforduló óta folyamatosan haladt észak felé, útja a Ráktérítőig tartott, ahol csütörtökön delel. Innentől viszont ellentétes irányt vesz, elindul a Baktérítő felé, ahová féléves vándorlás után télen érkezik majd meg. 

szent iván éjszakaja, máglya,
Szent Iván éjszakája - Sok helyen tűzgyújtással ünneplik
Forrás: Shutterstock

A nyári napforduló alkalmával a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, így az évben ezen a napon a leghosszabb a nappal, és legrövidebb az éjszaka. Bolygónk ebben az időszakban van legtávolabb csillagunktól, míg a téli hónapokban a legközelebb. A különbség nagyjából 5 millió kilométer  -írja az MTI.  A nyári napforduló összeforr Szent Iván napjával, illetve éjjelével, azonban az évek során június 24-e helyett már június 20-án vagy 21-én következik be a legrövidebb éjszaka. Ennek oka a Föld forgástengelyének térbeli elmozdulása, amelynek következtében évente 24 percet tolódik a napállás maximumának időpontja.

A nyári napforduló az év egyik legfontosabb spirituális eseménye

Ezen a napon a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka, ez pedig különleges energetikai és spirituális jelentőséggel bírt az ősi kultúrákban és vallásokban. A nyári napforduló a fény és a sötétség közötti egyensúlyt szimbolizálja. A fény győzelmét ünnepelték a sötétség felett, ami az élet, a megújulás és az erő diadalát jelenti. Ez a  nap energetikai csúcspontot is jelképez: a természet erői a legnagyobb mértékben hatnak. Sokan úgy érzhetik ilyenkor, hogy megnövekedett az energiájuk és kreatívabbak a szokásosnál, ezért ez a nap kiválóan alkalmas arra, hogy céljainkat és vágyainkat megvalósítsuk.

Spirituális megújulás Szent Iván éjszakáján

A nyári napforduló ideje alatt az emberek keresik a lehetőséget a spirituális megújulásra, törekszenek a belső harmóniára. Sok kultúrában ilyenkor rituálékat és szertartásokat végeznek, hogy megtisztuljanak és új energiával töltődjenek fel. Európa számos országa gazdag hagyományokkal és szokásokkal rendelkezik. Több helyen máglyagyújtással, tánccal és énekkel köszöntik a nyarat. Az alábbiakban néhány európai ország Szent Iván éji ünnepléséről olvashatsz:

Svédország

Svédországban Szent Iván éjszakája, vagy a Midsommar az egyik legnagyobb ünnep. Ilyenkor a midsommarstång áll a középpontonban - ami kicsit hasonlít a mi májusfánkhoz, csak nem szalagokkal, hanem virágokkal díszítik -, ezt is  körbetáncolják. A svédasztalon hering, újkrumpli, tejföl és eper található, és természetesen nem hiányozhatnak a helyi dalok és népi játékok sem.

Midsommar, Svédország, Szent Iván éj
Forrás: Shutterstock

Finnország

Finnországban Szent Iván éjét Juhannus néven ünneplik, és szintén nagy jelentőséggel bír. A finneknél is szokás a máglyagyújtás, különösen a tavak partján, ahol sokan szaunáznak, majd a tóban frissítik fel magukat. 

Észtország

Észtországban Szent Iván éjét Jaanipäev néven ismerik. Az emberek itt is máglyát gyújtanak, és a hagyomány szerint átugorják a tüzet, hogy szerencsét és jó termést biztosítsanak a következő évre. Az ünneplés részét képezik a különböző népi játékok és táncok is.

Lettország

Lettországban Līgo néven ismert Szent Iván éje, és ez az év egyik legfontosabb ünnepe. Az emberek virágkoszorúkat készítenek, melyeket viselnek is az ünneplés során. Az ünnepi asztalon különböző sajtok, sör és Jāņi pīrāgi (speciális lett péksütemény) található. Az ünnep szerves része a dalolás és a tánc.

Litvánia

Litvániában Joninės néven ismert az ünnep. A máglyagyújtás itt is központi elem, és a virágkoszorúk készítése, valamint a tánc és az éneklés szintén fontos részei az ünneplésnek. Az emberek gyakran keresnek varázsfüveket és gyógynövényeket, amelyekről azt tartják, hogy különleges erővel bírnak ezen az éjszakán.

Spanyolország

Spanyolországban különösen Katalóniában és Valenciában ünneplik nagyon a Szent Iván éjét (Noche de San Juan). Az emberek a tengerparton gyűlnek össze, máglyát gyújtanak, tűzijátékkal ünnepelnek. Gyakran fürdenek is a tengerben, mert úgy hiszik, hogy a víz ezen az éjszakán különleges tisztító erővel bír.

Portugália

Portugáliában a Szent Iván éjét különösen Porto városában ünneplik nagy lelkesedéssel. Az ünnepség részét képezik a tűzijátékok, több helyen máglyát raknak és a hagyományos ételeket - mint például a grillezett szardínia - fogyasztanak. Az emberek fokhagymát és műanyag kalapácsokat visznek magukkal, hogy játékosan "megáldják" egymást.

Magyarország

Hazánkban is hagyománya van Szent Iván éj ünneplésének, amely a nyári napfordulóhoz és Keresztelő Szent János ünnepéhez kapcsolódik, bár a mai modern ünneplések inkább kulturális és közösségi rendezvények formájában valósulnak meg. Több helyen rendeznek tűzugrást, de a nyári napfordulóhoz kapcoslódik a Múzeumok Éjszakája (idén június 22-én tartják), amikor szinte az ország összes múzeuma nyitva tart egészen késő estig. 
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.