30 milliót kérnek szülei a magyar nőtől, amiért felnevelték - Fizetnie kell vagy nem?

felnőtt nő az anyjával
Shutterstock - ViDI Studio
elvárás pénz költségek szülő-gyerek kapcsolat
Megdöbbenve hallhattuk hétfő reggel Balázsék műsorában a történetet, miszerint egy fiatal nő, miután kirepült a családi házból, a szülők cserébe a felneveléséért 30 millió forintot követelnek tőle törlesztés gyanánt. Mit lehet ilyen esetben tenni?

Álmunkban sem gondolnánk, hogy mesés gyerekkorunkkért cserébe valaha még fizetnünk kell.  Ám, ma reggel kiderült, létezik olyan szülő, aki a nevelésért cserébe hozzájárulást kér. Felneveltek? Akkor fizess érte — vagy ne...

felnőttél
Felnőttél? Fizetned kell vagy nem?
Forrás: Shutterstock/ Yuri A/Shutterstock.  

 

„Én is sokkolódtam...”

Enikő Balázsék műsorában elmondta, hogy hosszabb ideig táppénzen volt, a párja dolgozott, a fiatal nő pedig a szüleivel töltött huzamosabb időt. A gyógyulását ünnepelve, egy vacsora és egy pohár bor elfogyasztása közben anyukája hozta fel a témát.  

Magabiztosan, minden kéztördelés nélkül, anyukám előállt ezzel a kéréssel. Olyan szinten sokkot kaptam, hogy majdnem kiköptem a bort, és csak néztem rájuk

 – emlékezett vissza Enikő.

A fiatal nő azt is elmondta, hogy szerinte szülei a nyugdíjas éveikre próbálnak meg pénzt félretenni, és ehhez találták ki ezt a megoldást. Enikő hangsúlyozta, hogy szülei nem élnek rossz anyagi körülmények között.  

Szokatlan kérés vagy jogos elvárás?

Az első reakciók általában sokkolóak lehetnek, hiszen a szülői szeretet és gondoskodás alapvetően önzetlennek tűnik. A szülők a legtöbb kultúrában azért vállalnak gyermeket, mert szeretnék nevelni, gondozni és támogatni őket, nem pedig azért, hogy anyagi hasznot húzzanak belőle. De vajon teljesen elrugaszkodott gondolat-e az, hogy a szülők anyagi támogatást kérjenek felnőtt gyermekeiktől?

Jogi szempontok

Magyarországon nincsen törvényi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy a gyermekek visszafizessék a felnevelésük költségeit a szüleiknek. Az ilyen jellegű kérés inkább etikai és családi viszonyok mentén értelmezhető. Azonban vannak országok, például Németország, ahol bizonyos feltételek mellett a gyermekek kötelesek gondoskodni idős, rászoruló szüleikről.

Mit tehetünk ilyen helyzetben?

Kommunikáció

Az első és legfontosabb lépés a nyílt és őszinte kommunikáció a szülőkkel. Érdemes megérteni az ő nézőpontjukat és kifejteni a saját érzéseinket és aggályainkat.

Pszichológiai segítség

Ha a helyzet súlyos érzelmi terhet jelent, érdemes szakember segítségét kérni. Egy családterapeuta segíthet abban, hogy mindkét fél megértse egymás álláspontját és kompromisszumra jusson.

Tanácsadás

Ha a helyzet jogi vitába torkollik, érdemes jogi tanácsot kérni. Bár Magyarországon nincs törvényi alapja az ilyen követeléseknek, egy ügyvéd segíthet abban, hogy milyen lépéseket tehetünk.

A szülők és gyermekeik közötti anyagi kapcsolatok kezelése sosem egyszerű feladat. Az ilyen helyzetek megoldása a kommunikáción, a kölcsönös megértésen és adott esetben a szakértői segítségen múlik. 

A legfontosabb, hogy próbáljunk empatikusan és tiszteletteljesen hozzáállni a kérdéshez, hiszen a családi kapcsolatok hosszú távú fenntartása mindkét fél érdeke.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.