Tippek a pilótától, ha biztonságos és nyugodt utazásra vágysz

A,Female,Pilot,Controls,A,Large,Passenger,Plane
MrKotov/Shutterstock - MrKotov
repülésbiztonság tippek utazás
Itt a nyár, a nagy utazások szezonja. Sokan ülnek repülőre, ami hiába a legbiztonságosabb utazási eszköz, érthető módon sokakban okoz félelmet. Hogy minél kevesebb okod legyen az aggodalomra, olvasd el, mit javasol egy utasszállító pilótája a biztonságosabb és nyugodtabb utazás érdekében.

Noha statisztikai adatok támasztják alá, hogy a repülés a legbiztonságosabb utazási forma, mégis rengetegen félnek, de legalábbis aggódnak, ha repülőre kell szállniuk. Márpedig, aki gyorsan és/vagy távolabbi úti célokra akar eljutni, kénytelen a repülést választani, ami olykor valóban ijesztőnek tűnhet, hiszen nincs az ember lába alatt talaj, és ha mégis beüt a baj, a segítség sem érkezik olyan gyorsan, mint más járműveknél. De ijesztgetés helyett inkább megosztjuk veled egy pilóta tippjeit: hogyan érezheted magad nagyobb biztonságban, mit kell tenned, hogy stresszmentesebb legyen az utazásod.

tippek, repülés, repülőgép, biztonság
Tippek a biztonságos és nyugodt utazásért
Forrás: Thanakorn.P/Shutterstock

1. tipp: Keresd meg a szemeddel a legközelebbi vészkijáratot

Ahogy felszáll a géped, figyeld meg, hol van a legközelebbi vészkijárat, számold meg, hány üléssor van a helyed és a kijárat között. Vészhelyzetben a látási viszonyok romolhatnak. Ha a legközelebbi kijárathoz vezető út megvan a fejedben, az akár életmentő is lehet.

2. tipp: Válaszd ki a legmegfelelőbb helyet

Már a fapadosokon is foglalhatsz előre ülést. A kiválasztáskor segítségedre van egy alaprajz, annak segítségével meg tudod határozni a számodra legmegfelelőbb helyet. Repülőgép-szerencsétlenség esetén azok az utasok jutnak le hamarabb a épről, akik a kijáratokhoz közeli sorokban ülnek. 

3. tipp: Felelősségteljesen csomagolj a kézipoggyászba

Furcsán hangozhat, mert milyen az a felelősségteljes csomagolás?! Nos, hajlamos az ember mindent a fedélzeti poggyászába tömködni, hogy ne kelljen a feladott poggyászért fizetnie. Ám komoly szerepe lehet annak is, hogy mennyire van tele és mekkora a súlya a kis bőröndnek, ugyanis a nehéz táskák veszélyesek lehetnek, ha turbulencia vagy evakuálás közben valakire ráesnek.

4. tipp: Figyelj a biztonsági tájékoztatásra

Figyelj oda a légiutas-kísérők biztonsági tájékoztatójára, és nézd meg a bemutatót a monitoron is, még akkor is, ha gyakran repülsz. Minden repülőgépnek más az elrendezése, eltérőek lehetnek a vészkijáratok nyitására vonatkozó eljárások, ezért újra és újra frissítsd fel a tudásod. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.