221 centis női kosárlabdázóra figyelt fel a világ: Zhang Ziyu mindössze 17 éves

Chinese Girl Zhang Ziyu Stands 2.26 Meters Tall
VCG via Getty Images/Chinese Girl Zhang Ziyu Stands 2.26 Meters Tall - VCG
kosárlabda Zhang Ziyu magasság
Egy fiatal 17 éves kínai kosárlabdázóra figyelt fel a világ, aki fiatal kora ellenére 221 centiméteres magassággal büszkélkedhet. Zhang Ziyu magassága mellett tehetségére is büszke lehet, három évvel ezelőtt az U14-es kínai bajnokság döntőjében egymaga vezette győzelemre a csapatát.

A kínai kosárlabda válogatottra megdöbbentő figyelem hárult ez elmúlt időszakban, ennek fő oka egy 17 éves lány, aki fiatal kora ellenére 221 centiméteres magassággal rendelkezik. Csang Ce-jüre (angol átírással Zhang Ziyu) akkor figyelt fel a sajtó, amikor három évvel ezelőtt az U14-es kínai bajnokság döntőjében egymaga vezette győzelemre csapatát: 42 pontot, 25 lepattanót és 6 blokkot produkált. 

Zhang Ziyu
Zhang Ziyu 221 centis magasságával és páratlan tehetségével mindenkit elkápráztat
Forrás: VCG via Getty Images

 Zhang Ziyu minden idők legmagasabb kosarasa lett

Három évvel ezelőtt, amikor a fiatal sportoló mindössze 14 éves volt akkori 226 centis magasságával minden idők legmagasabb női kosarasa lett a nemzetközi szövetség, a FIBA jelentése szerint. Azóta Ziyu néhány centit veszített a magasságából, vagy ami reálisabb, hogy rosszul mérték három évvel ezelőtt, de a fontos, hogy tehetsége továbbra is páratlan. 

Az óriás kosárlabdázó tehetsége vitathatatlan 

Ezen a héten zajlik Sencsen városában a női U18-as Ázsia-bajnokság, amely során Kína fölényes győzelemmel nyerte meg első mérkőzését Indonézia ellen 109–50-re, mindez Zhang Ziyunak köszönhetően, aki csereként szállt be, és 13 percnyi játékkal 19 pontot és 7 lepattanót szerzett, miközben mind a kilenc mezőnykísérlete célba talált, és még 2-2 gólpassz és labdalopás, valamint 3 dobásblokkolás is a neve mellé került. Aztán a torna második fordulójában, mikor Új-Zéland volt az ellenfél, kezdő játékosként 36 pontot, 13 lepattanót, valamint 4 blokkot hozott össze, miközben 20 dobásából 16 betalált, azaz 80 százalékos pontossággal célzott. A meccset Kína nyerte meg 90–68-ra. Azt gondolnánk, hogy ezt nem lehet tovább fokozni, de az óriás kosárlabdázónak sikerült: a harmadik csoportmérkőzésen Japán volt az ellenfél, akik ellen 44 pontot szerzett 20/22-es földöntúli mezőnymutatóval, ezen felül pedig volt 14 lepattanója is. A játékos eddigi három meccsén 99 pontot szerzett, hihetetlen dobáspontossággal: a mezőnyből 51-szer próbálkozott, és 45-ször célba is talált. 

Elképesztő magassága nem véletlen, apja 213, anyja 198 centis, és mindketten kosárlabdáztak.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.