Bár nem úgy tűnik, a strand egy veszélyes hely: 5 nagyon fontos dologra figyelmeztetnek a mentősök

Balaton, strand
Shutterstock - Krisztian Tefner
szabályok Országos Mentőszolgálat (OMSZ) strand vízpart
Kánikulában rengetegen választják a vízpartot — tökéletes kikapcsolódás az egész családnak, legfőképp a gyerekek imádják. A strand ugyan felhőtlen szórakozást ígér, mégis veszélyes lehet. Erre figyelmeztet az Országos Mentőszolgálat.

Nincs nyár strandolás nélkül, ezt mindenki jól tudja. Ám ezeken a szuper helyeken, ahova az ember azért megy, hogy jól érezze magát, tragédiák is történhetnek. Minden évben nő a vízbefulladások száma, ezért az Országos Mentőszolgálat pontokba szedte, mire kell figyelnünk a strandon, hogy boldogan és kipihenten térjünk haza onnan.

Balaton, strand
Több dolgot is be kell tartani, hogy biztonságos legyen a strandolás
Forrás: Shutterstock

„A nyár egyik legjobb hűsítő programlehetőségét a strandok biztosítják. Fontos azonban, hogy a kikapcsolódás mellett fokozottan vigyázzunk magunkra és kiskorú szeretteinkre is, hiszen a fürdőzés számos veszélyt rejthet magában. A meleg idő beköszöntével minden évben megnő a vízbefulladások és a strandra jellemző balesetek száma” - írták közösségi oldalukon a mentősök, és pontokba szedték, mire kell nagyon figyelni a gyerekeink és saját biztonságunk érdekében.

Ezeket a dolgokat kell betartani, hogy ne érjen baj a strandon:

- Fejest ugrani rendkívül veszélyes, főleg ha nem ismerjük a víz mélységét. Sajnos minden évben előfordulnak halálos kimenetelű balesetek az ugrásokból kifolyólag.

- Gyermekeket kizárólag felügyelet mellett engedjünk a víz közelébe!

- Mindenki saját úszótudásának megfelelően merészkedjen mélyebb vízű területekre!
Amennyiben mégis megtörténik a baj, az alábbi szabályok betartása mellett siessünk a bajbajutottak segítségére, saját biztonságunk érdekében:

- Ügyeljünk saját biztonságunkra, ha mély vízből kell kimenteni egy fuldokló személyt. A bajbajutott könnyen segítőjét is a víz alá ránthatja, illetve partra húzása is megfelelő fizikumot és úszási ismeretet igényel. Ilyen esetben érdemes vízimentő segítségét kérni.

- Légzés-, keringésleállás esetén a félautomata defibrillátor használata előtt a beteget szabadítsuk meg vizes ruházatától és töröljük szárazra testét.

Ez is érdekelhet: 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.