Így védjük a fürdőruhánkat! – Tippek tisztításhoz és tároláshoz

Így óvd a fürdőruhát!
Shutterstock - S_Photo
strand nyaralás fürdőruha
A nyár egyik alap kelléke a fürdőruha. Azonban ezek nem elnyűhetetlen darabok, de ha rátalálunk az igazira, akkor érdemes pár dologra odafigyelni, hogy minél tovább használhassuk kedvenc fürdőruha darabunkat.

A tökéletes fürdőruha kiválasztása igen nehéz feladat. Ha rátalálunk az igazira, ami színben és fazonban is tökéletes illik hozzánk, akkor érdemes rá vigyázni, hogy ne csak egy szezont, hanem akár többet is kibírjon. Annak érdekében, hogy a fürdőruha sokáig megőrizze tökéletes állapotát, összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a tisztítására és tárolására vonatkozóan.

Fürdőruha védelem!–Tippek tisztításhoz és tároláshoz
Fürdőruha védelem!–Tippek tisztításhoz és tároláshoz
Forrás: Shutterstock.

Fürdőruhavédelem:

 

Tisztítás:

  • Az első viselet előtt: A fürdőruhákat mindig mosd ki, mielőtt először felveszed, ennek legfőbb oka a higiénia. Bár a legtöbb fürdőruhában, ahogy a fehérneműkben is, található egy műanyag betét, mégis ajánlott fertőtleníteni, hiszen előtted sokan felpróbálhatták. Ilyenkor a szokásos mosásnál végezhetsz alaposabb tisztítást is: áztasd fertőtlenítős vízbe 30 percig, majd tedd a mosógépbe.
  • Az érzékeny anyag: A fürdőruhák többsége érzékeny anyagból készül, jobban nyúlnak, mint az általános ruhadarabok. Ezért a belső címkén ellenőrizd, hogy hány fokon moshatóak. Ha biztosra akarsz menni, válassz kímélő programot vagy a 40 fokot. Akár kézzel is tisztíthatod, de akkor arra figyelj, hogy minél kevesebbet dörzsöld az anyagot, nehogy kibolyhosodjon.
  • Kerüld el a naptejfoltot: Nyáron muszáj naptejet használnunk, hogy óvjuk bőrünket. Ez a krém viszont csúnya foltokat képes hagyni a ruhákon. A strandolás előtt érdemes magunkat otthon bekenni, hogy legyen ideje beszívódni, így nem csak tartósabb a hatás, de bikininket sem éri baleset. Általánosan a napvédőknek 10-15 perc kell, amíg teljesen beszívódnak.
  • Ha mégis foltos lesz: A napvédő csúnya sárgás foltokat eredményezhet, pláne a fehér anyagokon. Mosás előtt áztasd a fürdőruhát ecetes vízbe vagy szórd be szódabikarbónával. Hagyd állni 30 percig, majd öblítsd ki és tedd a gépbe.
  • Öblítsd ki fürdés után: A bikinik a magas klórtartalomtól hamar kifakulnak, ezért fürdés után alaposan öblítsd ki, mielőtt napoznál vagy átöltöznél. Ez a sós vizekre is különösen igaz, ezért hogy ne tegye tönkre kedvenc fürdőruhánkat, a helyszínen érdemes folyóvízben átmosni. Ha nincs a közelben zuhany, akkor használj ivóvizet.
  • Használj mosóhálót: Ha a fürdőruhát más ruhadarabokkal együtt mosod, érdemes mosóhálót használni, hogy a többi textil ne dörzsölje ki a finom anyagot. Amennyiben önmagában mosod, fordítsd ki őket, így a színét is kíméled.
     

Tárolás:

  • Ne hagyd a táskában: A vizes fürdőruhát és törülközőt otthon azonnal vedd ki a táskából. A gyerekek ezt sokszor elfelejtik, aminek következménye a kellemetlen szag és a penészfoltok. Ezt a műanyag zacskó is elősegíti, amibe sokan elcsomagolják, mielőtt elpakolják. Ehelyett használj inkább egy vízhatlan tárolót vagy egy nagyobb neszeszert.
  • Akasztás helyett terítsd ki: A fürdőruhák legtöbbje szuper rugalmas anyagból készül, ami ugyan rendkívül kényelmes, de hátulütője, hogy hamar kinyúlik. Ezt megelőzheted azzal, ha mosás után nem felakasztod, hanem kiteríted. A csipeszeket is jobb mellőzni, hogy ne keletkezzenek rajta megnyomódások.
  • Napvédett helyen: Az erős napsugárzás hamar kiszívja a fürdőruhák és törülközők színét, ezért mosás után ne közvetlen napfényre, hanem az árnyékban terítsd ki. Itt a meleg miatt ugyanolyan gyorsan szárad, viszont megkíméli őket a fakulástól.
  • Moss külön-külön: A fürdőruhát és törülközőt ugyan valóban egyszerűbb gyorsan együtt bedobni a mosógépbe miután hazaértél, viszont ez nem tesz jót az anyagoknak. A bikinik sokkal érzékenyebbek, mint a törülközők, így a gépben megsérthetik őket. Illetve nem is ugyanarra a programra van szükségük. A fürdőlepedőket általában 90 fokon érdemes kimosni, ami a fürdőruhának viszont túl magas hőfok.
  • Alaposan, de ritkábban: A fürdőruhákkal ellentétben a törülközőket nem kell minden alkalom után kimosni. A gyakori gépi mosástól ugyanis gyorsabban sérülnek a szálak, így a pihe-puha anyag hamar megkeményedik. Ehelyett inkább terítsd ki és hagyd alaposan megszáradni. Ezekre is érvényes, hogy inkább az árnyékban szárítsd, hogy ne veszítsék el színüket.
  • A kevesebb néha több: Mindenki imádja, ha a ruhák vagy a kiegészítők csak úgy illatoznak a finom öblítőtől. Azonban nem szabad túlzásba esni, mert akkor a ruhák tönkre mennek. Az öblítős flakonok hátulján a gyártók mindig feltüntetik, hogy egy bizonyos mennyiséghez mennyit kell önteni az aromás csodaszerből. Tévhit, hogy minél többet teszel belőle, annál intenzívebb lesz az illat, jegyezd meg: „a kevesebb néha több”.
  • Kerüld el a fürdőkben: A fürdőkben sokszor kihelyeznek egy szárítót, amiben a nedves fürdőruhát és törülköződet elcsomagolás előtt megszáríthatod, ezeket viszont érdemes elkerülni. Első a higiénia, hiszen előtted is rengetegen használták, valamint a melegben a baktériumok is jobban megtelepednek, illetve szaporodnak. A másik ok pedig, hogy a kényes anyagot az ehhez hasonló szárítók gyorsan tönkre tudják tenni.
  • Az otthoni szárító: A szárítógép nagyon hasznos segédeszköz, de csak ha jól használod. A fürdőruhák gyorsan száradnak, ezeknél ez egy kihagyható lépés. A törülközőknél pedig arra figyelj, hogy ne tegyél bele egyszerre túl sokat, mert akkor összedörzsölődnek és megkeményednek. Akár tehetsz bele egy teniszlabdát, hogy a forgás során elválassza egymástól a darabokat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.