Borravaló-etikett: végtelenül kínos helyzetbe kerülhetünk, ha nem nézünk utána

borravaló, éttermi számla, fizetés éttermeben, kártyás fizetés, pincér
Shutterstock/Drazen Zigic - Drazen Zigic
kultúra étterem nemzet borravaló
Nyaralás előtt mindig érdemes a célország kultúrájáról tájékozódni, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe. Pontosan ezért fontos a borravaló-etikettnek is utánanézni.

Soha nem feltételezhetjük azt, hogy az egyik úti cél borravaló-kultúrája megegyezik egy másikéval. Minden nemzetnek megvannak a maga szokásai, amikkel ha nem vagyunk tisztában, akaratlanul is megsérthetjük a vendéglátóinkat. Hogy elkerüljük a kényelmetlen helyzeteket, mindig érdemes utazás előtt alaposan tájékozódni vagy az adott ország turisztikai honlapjáról, esetleg könyvekből, cikkekből, utazási fórumokból vagy egy utazási irodánál. Ha már a helyszínen vagyunk, a helyieket is megkérdezhetjük, legyen az a szálloda portása, az idegenvezető vagy egy barátságos ember, akivel az utcán találkozunk. Nagyon könnyű akaratlanul megsérteni a helyieket, ha nincs fogalmunk arról, hogy milyen a borravaló-kultúrájuk. Mielőtt új országba indulnánk tehát, mindenekelőtt nézzünk utána a borravaló-etikettnek!

Borravaló, számla, étterem, éttermi számla, pincér, kártyás fizetés, bankkártyás fizetés
A kárytás borravalót sem szeretik mindenhol
Forrás: Shutterstock/Dejan Dundjerski

A borravaló-etikett mindenhol más

Az Egyesült Államokban az éttermi étkezéseknél a szokásos borravaló valahol 15-20% körül mozog, de ez nem mindenhol van így. Új-Zélandon, ahol a nemzeti minimálbér sokkal magasabb, mint az Egyesült Államokban, borravalót adni nem szokás. Európa számos országában pedig 10% borravaló a minimum elvárás. Japánban viszont egyenesen ízléstelennek számít, ha borravalót hagyunk, ahogy Kínában is. Utóbbi helyeken a jó szolgáltatást helyezik előtérbe anélkül, hogy további kompenzációt várnának el.

Ahol viszont adunk, ott fontos, hogy mindig a helyi pénznemben adjuk. A helyi normákat is érdemes követni a tekintetben, hogy a készpénzes vagy a kártyás borravalót részesítik-e előnyben. 

Gyakran a készpénz egyszerűbb. Mindig érdemes átnézni a számlát, hogy tartalmaz-e szervizdíjat, bár sok helyen ezen felül is szívesen látják a borravalót.

Mexikóban és Kanadában az Egyesült Államokhoz hasonlóan meglehetősen magas borravalót illik adni: Mexikóban 10-20 százalékot, Kanadában pedig 15-20 százalékot. Ázsiában eltérőek a szabályok. "Sok előkelő étteremben szervizdíjat számítanak fel, de más éttermekben a borravalót elutasíthatják" - mondta Amanda Belarmino a Nevadai Egyetem Vendéglátóipari Főiskolájának docense. Hozzátette, hogy Japánban és Thaiföldön nem várják el a borravalót, de Vietnamban "az alkalmi borravalót értékelik". Indiában érdemes 10% körül adni az étkezésért, vagy akár 15%-ot is, ha az étel vagy a kiszolgálás kivételes volt. Dél-Amerikában általában elvárják a borravalót a turistáktól, az éttermi számla árának legalább 10%-ával kell számolunk, ahogy Európa legtöbb országában. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.