Nem várt helyen lehet cápainvázió - Figyelmeztetnek a szakértők

nagy fehér cápa, cápa
Shutterstock/Wirestock Creators -
veszély invázió Nagy fehér cápa Anglia
A szakértők figyelmeztetnek egy különös jelenségre. Nem várt helyen lehet cápainvázió.

A cápák jelenlétét általában a melegebb éghajlatú területeken számolnak az emberek, de ez egyáltalán nem biztos, hogy így marad. A szakértők váratlan helyen figyelmeztetnek cápainvázióra.

nagy fehér cápa, cápa, cápainvázió
Cápainvázió: szokatlan helyen bukkanhatnak fel a nagy fehér cápák
Forrás: Shutterstock/Jsegalexplore

Cápainvázió: szokatlan helyen bukkanhatnak fel a nagy fehér cápák

A cápatámadásokat leginkább az olyan melegebb éghajlatú helyekkel hozzák összefüggésbe, mint Ausztrália és Florida - de már nem sokáig. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a vízben az egyik legveszélyesebb és leggonoszabb ragadozónak számító nagy fehér cápa hamarosan sokkal váratlanabb helyen is felbukkanhat. Már az Egyesült Királyság strandjai sincsenek feltétlenül biztonságban a nagy fehér cápáktól, hiába lesz egyre hidegebb és csapadékosabb a nyár, úgy tűnik, hogy a cápák számára ez még mindig ideális hőmérséklet.

Az amerikai székhelyű Ocearch szervezet tavalyi kutatása szerint az Egyesült Királyság partjainál hamarosan megnövekedhet a cápák száma. A nagy fehér cápák által kedvelt óceáni hőmérséklet 12 és 24 °C között van, míg az Egyesült Királyságban a tenger hőmérséklete nyáron gyakran 15 és 20 °C között mozog, ami bőven a cápák számára ideális tartományon belül van.

Az olyan melegebb területeken, mint Devon és Cornwall ráadásul számos fóka és delfin is él - ami szintén vonzó a ragadozók számára. 

"Úgy véljük, hogy a mediterrán fehér cápák észak felé fognak vándorolni azért, hogy fókákkal táplálkozzanak, csakúgy, mint az összes többi általunk vizsgált populáció"

 - magyarázta Chris Fischer, az Ocearch alapítója.

A jelentés azonban nem mindenkit győzött meg: Gavin Naylor, a floridai cápakutató program igazgatója elárulta, hogy a ragadozók valamikor a jövőben problémát jelenthetnek a brit strandokon - de nem egyhamar. "A fehér cápák valószínűleg időről időre bemerészkednek a brit vizekbe, de nem olyan part menti területekre, ahol sok a strandoló" - magyarázta, hozzátéve: "Ez valószínűleg nem sokat fog változni a belátható (tízéves) jövőben, de ezer év múlva - ki tudja?" - tette hozzá.

A cápatámadások tehát remélhetőleg még éppen olyan ritkaságszámba fognak menni az Egyesült Királyságban, mint eddig, de az előrevetített jövő nem bíztató. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.