El Chapo fia segített elkapni Mexikó egyik legnagyobb drogbáróját

capo Ismael ‘El Mayo' Zambada,Image: 892572198, License: Rights-managed, Restrictions: Prohibido el uso o reproducciĂłn de esta imagen en Costa Rica, Model Release: no
Profimedia -
kartell El Chapo drogbáró letartóztatás
Amerikai ügynökök fogták el Ismael „El Mayo” Zambadát és Joaquin Guzman Lopezt csütörtökön. A drogbárót és El Chapo fiát állítólag úgy sikerült elfogni, hogy utóbbi „felcsalta” Zambadát egy texasi járatra.

A csütörtökön elfogott 76 éves mexikói drogbárót, Zambadát a nemzetközi bűnszövetkezet, a Sinaloa-kartell vezetőjének és társalapítójának tartják számon. A szervezett bűnözői csoportot 1987-ben alapították, és köztudottan illegális kábítószer-kereskedelemre és pénzmosásra szakosodott. Letartóztatásában szerepe volt El Chapo fiának is.

Ismael „El Mayo” Zambada elfogásában akaratlanul is segített El Chapo fia
Ismael „El Mayo” Zambada, akit El Chapo fia hívott arra a magánrepülőgépre, ami Mexikó helyett Texasban szállt le
Forrás: AFP

Zambadát 1998 óta körözi a mexikói főügyészség, de tegnapig (július 25-ig) még soha nem tartóztatták le, és nem is börtönözték be.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleményben erősítette meg, hogy Zambadát Texasban őrizetbe vették Joaquin Guzman Lopezzel, Joaquin „El Chapo” Guzman fiával együtt.

Mindkét férfi ellen több vádat is emeltek az Egyesült Államokban, mivel a hatóságok szerint ők vezették a kartell bűnügyi műveleteit. Ezek között olyan bűncselekmények szerepelnek, mint a halálos fentanil gyártása és a csempészhálózatok működtetése.

Forrás:  DEA-FBI / NOTIMEX / Notimex via AFP

Ismael „El Mayo” Zambada és Guzman Lopez letartóztatásának részletei egyelőre nem tisztázottak, de a párost feltehetően félrevezették, ezért repültek az Egyesült Államokba. 

Zambadát állítólag maga El Chapo fia „csalta” fel a magángépre. A jelentés szerint Zambada kezdetben azt hitte, hogy a dél-mexikói „titkos repülőterek” ellenőrzésére utazik.

A letartóztatásokról szólva Merrick Garland amerikai főügyész a következőket írta: „El Mayo és Guzman Lopez csatlakozik a Sinaloa-kartell vezetőinek és társainak egyre gyarapodó listájához, akiket az igazságügyi minisztérium az Egyesült Államokban von felelősségre”. A listán szerepel a kartell másik társalapítója, Joaquin Guzman Loera, azaz „El Chapo”, El Chapo másik fia és a kartell állítólagos vezetője, Ovidio Guzman Lopez, valamint a kartell állítólagos vezető bérgyilkosa, Néstor Isidro Pérez Salas, azaz „El Nini”.

El Chapo jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy szigorúan őrzött börtönben

AFP or licensors/This US Department of Justice handout photo received February 19, 2019, shows Mexican drug baron Joaquin "El Chapo" Guzman, one of the world's most notorious criminals, as he was extradited to the United States on January 19, 2017 to face charges. Joaquin Archivaldo Guzman Loera, known by various aliases,including “El Chapo” and “El Rapido,” was convicted on February 12, 2019 by a federal jury in Brooklyn of being a principal leader of a continuing criminal enterprise – the Mexican organized crime syndicate known as the Sinaloa Cartel – a charge that includes 26 drugrelated violations and one murder conspiracy. Guzman Loera was convicted of all 10 counts of the superseding indictment, including narcotics trafficking, using a firearm in furtherance of his drug crimes and participating in a money laundering conspiracy. (Photo by HO / US DEPARTMENT OF JUSTICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US DEPARTMENT OF JUSTICE/HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
El Chapo jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti 
Forrás:  AFP 

El Chapo, miután 2019-ben számos bűncselekményben bűnösnek találták, életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

A drogbárót először 1993-ban fogták el, és eredetileg 20 év börtönre ítélték gyilkosságért és kábítószer-kereskedelemért. A börtönből azonban 2001-ben megszökött, és egészen 2014-es újbóli letartóztatásáig sikerült elkerülnie a rendőrséget. A 2015-ös hivatalos ítélethirdetése előtt ismét megszökött, de később egy brutális lövöldözést követően 2016-ban újra elfogták.

2019-ben kiadták az Egyesült Államoknak, majd később életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és a coloradói ADX Florence-ben raboskodott.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.